Η Ιταλία πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα ένα νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους έως και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να περιορίσει την άνοδο των τιμών της ενέργειας και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσαν τα συνδικάτα μετά από συνάντηση με την κυβέρνηση.
Τα νέα κίνητρα έρχονται να προστεθούν στα περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη προϋπολογιστεί από τον Ιανουάριο για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και της βενζίνης
Η Ιταλία, της οποίας οι δύο κορυφαίες τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση στη Ρωσία και η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τις ενεργειακές της ανάγκες, είδε τις προοπτικές ανάπτυξής της να επιδεινώνονται απότομα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με σχέδιο διατάγματος που είδε το Reuters, η Ρώμη σχεδιάζει να παρατείνει έως τις 8 Ιουλίου τη μείωση κατά 25 λεπτά ανά λίτρο των ειδικών φόρων κατανάλωσης στις τιμές των καυσίμων στην αντλία, η οποία διαφορετικά θα έληγε τη Δευτέρα.
Εκμεταλλευόμενη την προσωρινή χαλάρωση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, η κυβέρνηση θα προσφέρει επίσης κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια και έως 400.000 ευρώ σε επιχορηγήσεις για να βοηθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Το πακέτο άφησε τα συνδικάτα απογοητευμένα. «Αυτό δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, επικεφαλής της CGIL, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας της Ιταλίας.
Η Ρώμη στοχεύει να χρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα νέα μέτρα χωρίς πρόσθετο δανεισμό, χάρη στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσιονομικής ευχέρειας που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο ως αποτέλεσμα υψηλότερων φορολογικών εσόδων και χαμηλότερων δαπανών από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Παρά τις πιέσεις του συνασπισμού και των συνδικάτων για αύξηση του δανεισμού ώστε να αποφευχθεί η ύφεση, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επιμείνει στον στόχο που τέθηκε το φθινόπωρο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στο 5,6% της εθνικής παραγωγής από 7,2% το 2021.
Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει επίσης σχέδια για τη μείωση της εξάρτησης της Ιταλίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και την επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε το γραφείο του.
Ο Ντράγκι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συγκλήθηκε για να συζητήσει την ενεργειακή κατάσταση της Ένωσης.
Τα σχέδια της Ιταλίας περιλαμβάνουν την επανενεργοποίηση ορισμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και, εάν είναι απαραίτητο, τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.
Η σύνοδος της ΕΕ συγκλήθηκε αφού η Μόσχα διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια.