ΓΔ: 1816.69 -0.97% Τζίρος: 154.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μανουσάκης ΑΔΜΗΕ ομιλία
Ο κ. Μανουσάκης μιλά σε συνέδριο του ΑΔΜΗΕ.

Μνημόνιο συνεργασίας ΑΔΜΗΕ - TERNA για νέα διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας

Ο ΑΔΜΗΕ και η ιταλική Terna υπέγραψαν στη Ρώμη μνημόνιο για την προώθηση νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, καθορίζοντας βασικούς όρους για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξή της, στη Διακυβερνητική Σύνοδο των δύο χωρών.

Μνημόνιο Συνεργασίας που ορίζει τους κύριους όρους και προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν σήμερα στη Ρώμη ο ΑΔΜΗΕ και η Terna, Διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, η νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (DC) μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας που θα υποστηρίξει τις υφιστάμενες υποδομές αλλά και τη μελλοντική ανάπτυξη των δικτύων. Θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης, ενώ θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας και της Ιταλίας ως ενεργειακών κόμβωνστη Μεσόγειο.

«Η ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προώθηση των κλιματικών στόχων της Ευρώπης και στην "πράσινη" ενεργειακή μετάβαση. Ο νέος ενεργειακός διάδρομος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα επεκτείνει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας ενώ θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού και την αποδοτικότερη λειτουργίατης ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, προσφέροντας απτά οφέλη στους καταναλωτές και των δύο χωρών. Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna, αξιοποιώντας την εκτεταμένητους τεχνογνωσία και έχοντας εδραιώσει μία στενή συνεργασία, έχουν όλα τα εφόδια για να υλοποιήσουν επιτυχώς αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο υποδομής», δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

«Η νέα υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στη νότια Ιταλία και θα διευκολύνει την αποδοτική προμήθεια ενέργειας, επιτρέποντας την αξιοποίηση νέων πηγών και τη συνέχιση των ανταλλαγών ηλεκτρισμού μεταξύ των δύο χωρών. Λειτουργώντας παράλληλα με την υφιστάμενη διασύνδεση, που τέθηκε σε λειτουργία το 2002, το έργο αυτό θα αυξήσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε η Giuseppina Di Foggia, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Γενική Διευθύντρια της Terna. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι το κλειδί για ένα αξιόπιστο και βιώσιμο δίκτυο».

Το έργο θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 300 χλμ. Το υποβρύχιο τμήμα θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 240 χλμ. με μέγιστο βάθος πόντισης 1.000 μέτρων. Η νέα διασύνδεση θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την υπάρχουσα, ισχύος 500 MW, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002. Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ και η Terna αναμένεται να επενδύσουν στο έργο περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Στην ιταλική πλευρά, το υποθαλάσσιο καλώδιο θα καταλήγει στον δήμο Melendugno, ενώ ο νέος Σταθμός Μετατροπής θα κατασκευαστεί στον δήμο Galatina, οι οποίοι υπάγονται στην επαρχία Λέτσε.

Το τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας θεσπίζει μια κοινή διοικητική δομή του έργου, με στόχο τον σχεδιασμό της συνολικής στρατηγικής και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων. Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna θα προχωρήσουν επίσης στη σύναψη συμφωνιών για την από κοινού διαχείριση των διαγωνιστικών διαδικασιών προμήθειας καλωδίων και Σταθμών Μετατροπής, καθώς και για την κατασκευή των υποδομών.

Το GRITA 2 έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων (TYNDP) 2024 των Ευρωπαϊκών Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς και έχει προταθεί από κοινού για ένταξη στον δεύτερο κατάλογο Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Επενδυτικό στοίχημα 6,1 δισ. για την αναβάθμιση των δικτύων

Με επενδυτικό σχέδιο 6,1 δισ. έως το 2031 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών προσβλέπει στη ολοκλήρωση κρίσιμων έργων. Για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, μόνο το 6% των θαλάσσιων ερευνών έχουν ολοκληρωθεί.
businessdaily-ADMHE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την καταβολή 25 εκατ. ετησίως στον ΑΔΜΗΕ ενέκρινε το Υπουργικό στην Κύπρο

Από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για το θέμα της απόδοσης (WACC) και τον διαμοιρασμό του κόστους του γεωπολιτικού κινδύνου της διασύνδεσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Σημαντική η ηλεκτρική ενέργεια για την ενοποίηση της Ευρώπης

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Έκθεση του πρώην Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε πως αυτό που απαιτείται είναι ένα υπερεθνικό και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίζει την Ε.Ε. ως ενιαίο ηλεκτρικό χώρο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Φιλόδοξα σχέδια για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε στην υπό κατασκευή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Great Sea Interconnector που, όπως  είπε, «θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξάγουμε αλλά και να εισάγουμε ενέργεια».