ΓΔ: 1802.06 1.27% Τζίρος: 343.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:17

Ινδικές business, τα αμοιβαία χρυσωρυχείο και τα ηλεκτρικά κέρδη της Porsche

Μεγάλα ονόματα από την Ινδία στην Αθήνα, τι κερδίζουν οι τράπεζες από τα αμοιβαία, ενθουσιασμός στον ESM για την Ελλάδα, ιταλικές φρεγάτες θέλει η Ελλάδα και τα γκάζια για τις ηλεκτρικές Porsche.

Χρυσές δουλειές κάνουν οι τράπεζες με τα αμοιβαία κεφάλαια, ιδιαίτερα τα νέου τύπου αμοιβαία, που προσφέρουν στους αποταμιευτές μια εναλλακτική λύση για καλύτερη απόδοση από τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Σημειωτέον ότι τα αμοιβαία έχουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα για τις τράπεζες, σε σχέση με τις «παραδοσιακές» προθεσμιακές καταθέσεις: δεν χρειάζεται να πληρώνουν οι ίδιες στον αποταμιευτή τόκους και, αντιθέτως, εισπράττουν προμήθειες για τη διαχείριση των αμοιβαίων.

Κοινός παρονομαστής στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου των συστημικών τραπεζών ήταν οι μεγάλες αυξήσεις που καταγράφηκαν στα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών, πίσω από τις οποίες βρίσκεται κυρίως η προσέλκυση κεφαλαίων στα αμοιβαία.

Η Πειραιώς αύξησε κατά 25% τα υπό διαχείριση κεφάλαια σε ετήσια βάση, η Alpha Bank κατά 8,1% και η Eurobank κατά 29%, έχοντας και την ώθηση από την Ελληνική. Μεγάλη ήταν η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων και για την Εθνική, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 60% οι προμήθειες από επενδυτικά προϊόντα.

Η άνοιξη στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων προς παρόν περιορίζεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στα ομολογιακά αμοιβαία, ενώ τα πιο «κλασικά» αμοιβαία, με μεγαλύτερο κίνδυνο, δεν φαίνεται να προσελκύουν εξίσου το επενδυτικό κοινό.

Για τις τράπεζες, πάντως, είναι μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση: αντί να προσβλέπουν σε «ενοχλητικές» (κατά τον Κωστή Χατζηδάκη) προμήθειες από τις συναλλαγές καθημερινής ρουτίνας, είναι πολύ καλύτερο να «ποντάρουν» στη διαχείριση κεφαλαίων και σε άλλες τραπεζικές εργασίες της ανώτερης κατηγορίας.


Ινδικές business στην Αθήνα

Ινδικά θα… μιλάει η Αθήνα το επόμενο 48ώρο καθώς με αφορμή εκδήλωση της Eurobank στη χώρα μας θα βρεθούν υψηλόβαθμο στελέχη μεγάλων ινδικών ομίλων και όχι μόνο.

Η εκτόνωση της εμπόλεμης κατάστασης Ινδίας – Πακιστάν σήμανε λήξη συναγερμού και στην Αθήνα καθώς μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα μπορούσε να προκαλέσει περιπλοκές.

Ευτυχώς η λογική επικράτησε και το πράγματα μπήκαν σε κανονική λειτουργία και έτσι στην Αθήνα αναμένεται σήμερα και κυρίως αύριο η έλευση πολλών υψηλόβαθμών στελεχών αλλά και κυβερνητικών αξιωματούχων από την Ινδία για την έναρξη του Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Συμβουλίου Ινδίας – Ελλάδας - Κύπρου (IGC).

Για την εκδήλωση της Eurobank θα έρθουν και θα μιλήσουν ο Dr Rajeev Singh, Director General του ICC που είναι μεγάλο ινδικό εμπορικό επιμελητήριο και βασικός συνεργάτης της Eurobank στην πρωτοβουλία για τη σύσφιξη των ελληνο-ινδικών σχέσεων, ο Prasid Ray (Head International Business, JindalSaw Ltd), ο Brij Bhushan Agarwal (Senior VP ICC - Shyam Group) και ο Sanjay Tugnait President and CEO Fairfax Digital.

Το παρών θα δώσει επίσης ο Srinivas Rao, Executive Vice President and Chief Business Officer, LTI Mindtree, ενός τεράστιου οργανισμού με 80.000 εργαζόμενους. 

Σημειώνεται ότι ιδρυτικοί εταίροι του India Greece Cyprus Business and Investment Council είναι το Indian Chamber of Commerce (ICC), Eurobank, ΣΕΒ, Enterprise Greece, Export Credit Greece, Cyprus India Business Association, Invest Cyprus.


Ο ενθουσιασμός του Π. Γκραμένια

Δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του χθες ο Πιερ Γκραμένια, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει τη δήλωση Πιερρακάκη στο Bloomberg περί πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του πρώτου μνημονίου.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ο κ. Γκραμένια τόνισε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά νέα» και σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά, καλύτερα από το αναμενόμενο και αυτό έχει επιτρέψει να συγκεντρωθούν αρκετά διαθέσιμα για να πληρώνονται νωρίτερα τα δάνεια.

Πρόκειται βέβαια για πλήρη αλλαγή σκηνικού, σε σχέση με το κακό παρελθόν της Ελλάδας. Παλιότερα, οι Ευρωπαίοι δανειστές έψαχναν σε ολονύχτιες συνεδριάσεις να βρουν τρόπους για να καταφέρουν να κρατήσουν όρθια την ελληνική οικονομία. Τώρα, κοιμούνται ήσυχοι και βλέπουν τα δάνεια να αποπληρώνονται νωρίτερα.


Πρόταση για ιταλικές φρεγάτες

Με τις φρεγάτες FREMM να βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού του ταξίδεψε στην Ιταλία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας καθώς ήταν ένας από τους υπουργούς που συνόδευαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις συναντήσεις κορυφής Ελλάδας – Ιταλίας. 

Ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Γκουίντο Κροσέτο, όπου όπως έγραψε στο «X» συζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, με έμφαση στην αμυντική καινοτομία και βιομηχανία, μέσω της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών μας οικοσυστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα δια του πρωθυπουργού εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση αρχικά δύο σύγχρονων, αλλά μεταχειρισμένων φρεγατών κλάσης “Bergamini”, τύπου FREMM.

Οι παραπάνω φρεγάτες αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για ενίσχυση του στόλου με δύο αρχικά και ίσως περισσότερες αργότερα υπερσύγχρονες φρεγάτες. που μαζί με τις γαλλικές FDI θα είναι η αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού την επόμενη δεκαετία.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει κάνει μία πρώτη «αυτοψία» σε φρεγάτα FREMM κλάσης Bergamini, καθώς περίπου πριν ενάμιση μήνα είχε βρεθεί στην ιταλική φρεγάτα Bergamini F-592 «Carlo Margottini» που έχει δέσει στο λιμάνι του Πειραιά.


Τι είπαν στη Ρώμη για την ενέργεια

Οι συζητήσεις που έγιναν στη Ρώμη χθες για τα ενεργειακά δεν περιορίστηκαν στα θέματα που παρουσιάστηκαν στις ανακοινώσεις.

Σε ανάρτηση του στο LinkedIn, χθες, ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο οποίος συμμετείχε στην κυβερνητική αποστολή, ανέφερε ότι «στον τομέα της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα μιλήσαμε για την πιθανότητα ελληνικές εταιρείες να αποθηκεύσουν διοξείδιο του άνθρακα στη Ραβέννα — δίνοντας έτσι μια επιπλέον λύση στη βιομηχανία μας για να παραμένει ανταγωνιστική καθώς πορεύεται προς την απανθρακοποίηση».

«Στις έρευνες για υδρογονάνθρακες», πρόσθεσε ο κ. Τσάφος, «αναφερθήκαμε στις εξελίξεις στη χώρα μας με δεδομένο την τεχνογνωσία και το ενδιαφέρον των ιταλικών εταιρειών για παραγωγή φυσικού αερίου στη Μεσόγειο».

«Τέλος», ανέφερε, «μιλήσαμε για το υδρογόνο και το διάδρομο που μπορεί να ενώσει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη μέσω της Ιταλίας, αξιοποιώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας στην παραγωγή υδρογόνου από ήλιο και άνεμο».


«Ηλεκτρικά» κέρδη για την Porsche

Τα νέα ηλεκτρικά SUV της Porsche τα »σπάνε», καθώς οι Έλληνες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη γερμανική φίρμα. Το 2024 οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Porsche ανήλθαν στα 50,2 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 24,7% σε σχέση με το 2023. 

Η επίδοση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η γερμανική εταιρεία να αυξήσει το μερίδιό της κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και να αντιπροσωπεύει το 7,6% των συνολικών ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, ενισχύοντας και τις εργασίες της εισηγμένης «Μοτοδυναμική» που αντιπροσωπεύει τη μάρκα στην Ελλάδα. 

Γενικότερα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Porsche (Μacan, Taycan και Cayenne) κερδίζουν σημαντικά μερίδια στις επιμέρους αγορές και αποτελών το 29% των ταξινομήσεων για την μάρκα.


Εργοστάσιο από τη Watera στο Βόλο

Η εισηγμένη Unibios (η παλιά Βιοσώλ), με την εξαγορά της Watera, η οποία δραστηριοποιείται στον πολλά υποσχόμενο κλάδο επεξεργασίας νερού έχει χαράξει μια νέα πορεία και πλέον η παραδοσιακή δραστηριότητα στις σκαλωσιές τείνει να μηδενιστεί. 

Η παλιά Βιοσώλ, όμως, είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία στη ΒΙΠΕ Βόλου και η Unibios την αξιοποιεί. Πέρυσι πούλησε ένα οικόπεδο έναντι 4 εκατ. ευρώ και φέτος υπέγραψε προσύμφωνο να πωλήσει άλλα 19 στρέμματα στη Metlen έναντι 3,5 εκατ. ευρώ. 

Με τα κεφάλαια αυτά μηδενίζει τον τραπεζικό της δανεισμό και προχωρεί το επενδυτικό τη πρόγραμμα.

Στα εναπομείναντα 6 στρέμματα στη BIΠΕ Βόλου θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα της Watera. Η Watera έχει εγκαταστήσει συστήματα επεξεργασίας νερού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και σχεδιάζει στοχευμένες εξαγορές σε κεντρική και δυτική Ευρώπη ώστε να μεγαλώσει το αποτύπωμά της.


Σε νέο ρόλο ο Γ. Γεωργακόπουλος

Ένα νέο, θεσμικό ρόλο αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum Greece. Εξελέγη ομόφωνα ως νέος πρόεδρος του Ελληνο - Σουηδικού Επιμελητηρίου, το οποίο έχει τα τελευταία 34 χρόνια ενεργό ρόλο στην προώθηση και ανάπτυξη των επιχειρηματικών κι εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Σουηδίας. 

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, «αποτελεί χαρά και τιμή για εμένα η ανάληψη της Προεδρίας του Ελληνο- σουηδικού Επιμελητηρίου. Ο στόχος μας στο Επιμελητήριο και το Δ.Σ. θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση των καλών σχέσεων Ελλάδας και Σουηδίας και η συνεργασία με την Πολιτεία και όλους τους φορείς προς αυτή την κατεύθυνση».

Σημειώνεται ότι στο Ελληνο - Σουηδικό Επιμελητήριο είναι εγγεγραμμένες σήμερα 82 εταιρείες-μέλη, ανάμεσά τους και κολοσσοί παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι SKF, Ericsson, ABB, IKEA , Volvo, AstraZeneca, H&M.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έγινε η Ιταλία ρυθμιστής του ελληνικού ισοζυγίου ενέργειας

Η προσωρινή διακοπή της διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας αποτυπώνεται έντονα στο εμπορικό ισοζύγιο ρεύματος. Η νέα συμφωνία για δεύτερη διασύνδεση θα θωρακίσει τον ρόλο των δύο χωρών στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.
Μανουσάκης ΑΔΜΗΕ ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας ΑΔΜΗΕ - TERNA για νέα διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας

Ο ΑΔΜΗΕ και η ιταλική Terna υπέγραψαν στη Ρώμη μνημόνιο για την προώθηση νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, καθορίζοντας βασικούς όρους για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξή της, στη Διακυβερνητική Σύνοδο των δύο χωρών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Επενδυτικό στοίχημα 6,1 δισ. για την αναβάθμιση των δικτύων

Με επενδυτικό σχέδιο 6,1 δισ. έως το 2031 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών προσβλέπει στη ολοκλήρωση κρίσιμων έργων. Για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, μόνο το 6% των θαλάσσιων ερευνών έχουν ολοκληρωθεί.