Ολοταχώς προς μία ακόμα πιο «πράσινη» εκδοχή παραγωγής προχωράει η Heineken, που εγκαινιάζει στην Ισπανία το πρώτο της εργοστάσιο που θα λειτουργεί 100% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Heineken θα αξιοποιήσει έξυπνα την περιοχή στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιό της στην Ισπανία όπου υπάρχουν σχεδόν 70 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Αξιοποιώντας ακριβώς αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το εργοστάσιο αυτό πρόκειται να γίνει το πρώτο εργοστάσιο ζυθοποιίας στη χώρα και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Και αν αναρωτιέστε τι σχέση έχουν οι ελιές με με το project αυτό, η απάντηση είναι μάλλον απλή. Το εργοστάσιο αυτό στο κέντρο της Λα Ιμόρα, στο Χαέν της Ανδαλουσίας θα χρησιμοποιήσει ένα εργοστάσιο βιομάζας που μετατρέπει τα υπολείμματα κλαδέματος ελιάς σε ανανεώσιμη θερμική ενέργεια.
Ειδικότερα, θα υπάρχουν περίπου 6.000 τόνοι απορριμμάτων κλαδέματος ετησίως που θα παρέχονται από τους ντόπιους αγρότες και η θερμική ενέργεια που θα παράγεται θα προσφέρει το 70% της ενέργειας που απαιτείται για την παρασκευή της μπύρας.
Το εργοστάσιο θα παράγει 12.600 MW ανανεώσιμης ενέργειας με ένα εναλλακτικό σύστημα βιομηχανικής παραγωγής ατμού που είναι οικολογικό, βιώσιμο και ευεργετικό για το περιβάλλον. Το υπόλοιπο 30% θα προέρχεται από ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από το φωτοβολταϊκό εργοστάσιο που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ελ Αντέβαλο στην Ουέλβα από την Iberdrola.
Το αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι, πρώτον, να αποφευχθεί η εκπομπή στην ατμόσφαιρα 2.500 τόνων CO2 ετησίως, που ισοδυναμεί με τη μέση κατανάλωση 2.500 κατοικιών.
«Η ιδέα της κυκλικής οικονομίας έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το εργοστάσιο που παράγει πράσινη ενέργεια, εκμεταλλευόμενα τα κλαδέματα του ελαιώνα και παρέχει ένα επιπλέον εισόδημα στους αγρότες της περιοχής», επισημαίνει η διευθύντρια εταιρικών σχέσεων της Heineken στο Ισπανία, Κάρμεν Πονσε.
Είναι η πρώτη συμφωνία του είδους που υπέγραψε η Heineken στην Ευρώπη. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχει επενδύσει 6,4 εκατ. για να αυξήσει την αποδοτικότητα και τη χωρητικότητα συσκευασίας του εργοστασίου του Χαέν, εκτός από την ανάπτυξη ενός προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.
Όλο το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας στο εργοστάσιο επιστρέφεται στη φύση χάρη σε ενέργειες αποζημίωσης νερού όπως αυτές που πραγματοποιούνται στα περίχωρα της Δονιάνα. Το πράσινο έργο για το εργοστάσιο Χαέν αναπτύχθηκε μαζί με την Biosteam, που έχει ειδίκευση στη διαχείριση των γεωργικών και δασικών αποβλήτων και τη μετατροπή της σε βιομάζα, ως μακροπρόθεσμη συμφωνία για τα επόμενα 12 χρόνια.
«Το Χαέν αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στη δέσμευσή μας για βιωσιμότητα και στη φιλοδοξία μας να είμαστε το πιο πράσινο ζυθοποιείο, ένα μονοπάτι στο οποίο εργαζόμαστε εδώ και χρόνια για να παράγουμε μπύρες που αγαπούν όλοι», λέει ο Γκιγιόμ Ντουβερντιέρ, πρόεδρος της Heineken στην Ισπανία. Κατά τη γνώμη του, αυτό το έργο τους φέρνει πιο κοντά στη δέσμευσή τους να παράγουν όλες τις μπύρες τους με μηδενικές εκπομπές έως το 2025.
Ο υπουργός Βιομηχανίας, Ρέγιες Μαρότο ο οποίος βρέθηκε στα εγκαίνια, τόνισε ότι το εργοστάσιο Χαέν «είναι ένα παράδειγμα του πνεύματος με το οποίο γεννήθηκε το Σχέδιο Επόμενης Γενιάς και Ανάκαμψης, Μετασχηματισμού και Ανθεκτικότητας, το οποίο βασίζει τους πυλώνες του στην οικολογική μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κοινωνική και εδαφική συνοχή». Πάντως, όπως επισημαίνει η El Pais τα κονδύλια για τη δράση αυτή, ύψους 1,4 εκατ., δεν αποτελούσαν μέρος αυτών των σχεδίων ενίσχυσης.