«Μάτωσε» η Τουρκία για να αντλήσει δανεισμό 3,5 δισ. δολ. από τη διεθνή αγορά ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις που υποχρεώθηκε να πληρώσει στους επενδυτές είναι αρκετά υψηλές για δάνειο σε δολάρια αυτή την περίοδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του δεκαετούς τίτλου που διέθεσε ήταν πενταπλάσια από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού (σε ευρώ) που είχε η Ελλάδα στην τελευταία έκδοση 10ετών ομολόγων.
Ειδικότερα, η Τουρκία διέθεσε σήμερα ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας και ένα 10ετές, συγκεντρώνοντας περίπου 1,75 δισ. δολ. από την κάθε έκδοση, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται σε 4,9% για την πενταετία και στο 5,95% για τη δεκαετία. Αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ευρώ δεν είναι ευθέως συγκρίσιμες, είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο με 10ετές ομόλογο, με την απόδοση να διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα από 1,20%.
Τα «ζουμερά» επιτόκια της Τουρκίας προσέλκυσαν διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων στις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων. Είναι χαρακτηριστκό ότι την κοινοπρακτική έκδοση «έτρεξαν» τρεις κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, οι Citigroup, Goldman Sachs και JPMorgan.Το επενδυτικό ενδιαφέρον κατέβασε το κόστος δανεισμού σε σχέση με την προηγούμενη έξοδο της Τουρκίας στην αγορά, όταν τα 5ετή ομόλογα είχαν διατεθεί με απόδοση 6,4%.
Το μειωμένο κόστος δανεισμού της Τουρκίας αντανακλά και το γεγονός ότι ακολουθεί πλέον μια πιο ορθόδοξη και σοβαρή νομισματική πολιτική, μετά την αλλαγή ηγεσίας στο υπ. Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα, καθώς τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο αυξήθηκε κατακόρυφα το επιτόκιο της λίρας, από 10,25% σε 17%. Αύριο ακολουθεί ένα σημαντικό τεστ αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι επενδυτές περιμένουν νέα αύξηση επιτοκίων λόγω του πολύ υψηλού πληθωρισμού και η κεντρική τράπεζα βρέθηκε πάλι υπό πίεση από τον Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες, όταν ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ανορθόδοξη θεωρία του περί αντιμετωπίσης του πληθωρισμού με μείωση των επιτοκίων.
Το γεγονός ότι η Τουρκία, που έχει πολύ μικρότερο δημόσιο χρέος από την Ελλάδα και εντάσσεται στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δανείζεται με πολύ υψηλότερο κόστος από την Ελλάδα, μια οικονομία μικρότερη και με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη, έχει δύο εξηγήσεις:
- Η πρώτη και προφανέστερη σχετίζεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τουρκικής οικονομίας, που έχει σταθερά πολύ υψηλό πληθωρισμό και αποτυγχάνει διαρκώς στην προσπάθεια να τον ελέγξει, ενώ η αξιοπιστία των τουρκικών αρχών βρίσκεται στο ναδίρ, λόγω των ανορθόδοξων πολιτικών που ακολούθησε ο Ερντογάν και της εξασθένησης των θεσμικών λειτουργιών με την καθιέρωση προσωπαγούς προεδρικού μοντέλου διακυβέρνησης.
- Η δεύτερη εξήγηση σχετίζεται με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, που δίνει πλεονέκτημα στη χώρα μας σε πολλά επίπεδα, από τους εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους που έχει το ελληνικό χρέος και την οικονομική σταθερότητα που φέρνει η συμμετοχή στο ευρώ, ως την παροχή πολύ γενναιόδωρων μέτρων στήριξης για την πανδημία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ε.Ε., με τη μορφή των αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και της χορήγησης του μεγάλου «πακέτου» επιδοτήσεων και φθηνών δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.