ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Ιταλία μετά την παραίτηση 2 υπουργών 

Οι υπουργοί ανήκουν στο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν «βλέπει» πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ιταλία. 

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης οτι δυο υπουργοί και ένας υφυπουργός του κόμματός του, Ζωντανή Ιταλία, παραιτούνται απο την κυβέρνηση Κόντε

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου»,  τόνισε ο Ρέντσι. Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο το κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ματτέο Ρέντσι, πάντως, πρόσθεσε οτι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπιό, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι το εφικτό». Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση και συμπλήρωσε ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς».
 
Μάλιστα είπε ότι δεν θεωρεί ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, «διότι στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση».
 
Ο Ρέντσι, πάντως, τόνισε ότι το κόμμα του, τις αμέσως επόμενες ώρες θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση Κόντε.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπερτουρισμός στη Βενετία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μπιενάλε Βενετίας ξεκινά εν μέσω αντιδράσεων για Ρωσία και Ισραήλ

Η 61η Μπιενάλε της Βενετίας ξεκίνησε χωρίς επίσημη τελετή και με φόντο τη διαμάχη για Ρωσία και Ισραήλ. Για πρώτη φορά από το 1895, δεν θα δοθεί ο Χρυσός Λέων, ενώ παραιτήθηκε όλη η κριτική επιτροπή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ιταλία δεν μας στήριξε όταν τη χρειαζόμασταν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ιταλία δεν στήριξε τις ΗΠΑ όταν χρειάστηκαν βοήθεια, σχολιάζοντας την αποστολή ιταλικού ναρκαλιευτικού στα Στενά του Ορμούζ, ενώ εξετάζει μείωση Αμερικανών στρατιωτών σε ιταλικές βάσεις.
Αεροδρόμιο Κατάνια εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώμη: Σε επιτήρηση τέσσερις επιβάτες λόγω επαφής με θύμα Χανταϊού

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τέσσερις επιβάτες πτήσης που ήρθαν σε επαφή με γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει με το κρουαζιερόπλοιο Mv Hondius και πέθανε από Χανταϊό. Οι επιβάτες βρίσκονται σε διάφορες ιταλικές περιοχές.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Εποικοδομητική και ειλικρινής η συνομιλία με τον Ρούμπιο

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η συνάντησή της με τον Μάρκο Ρούμπιο ήταν εκτενής και εποικοδομητική, αναφέροντας πως συζήτησαν διμερείς σχέσεις και βασικά διεθνή θέματα, όπως η Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μελόνι με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρούμπιο για μιάμιση ώρα στην Ιταλία

Η συνάντηση Μελόνι-Ρούμπιο στο Παλάτσο Κίτζι διήρκεσε μιάμιση ώρα και διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. Συζητήθηκαν Ιράν, Λίβανος, ναυσιπλοΐα στα στενά Ορμούζ και η σταθερότητα στη Μεσόγειο, με έμφαση στη διατλαντική συμμαχία.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ταγιάνι: Θετική η συνάντηση με Ρούμπιο, δηλώνει ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε θετική τη συνάντησή του με τον Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε τη σημασία της δυτικής ενότητας, στηρίζει πρωτοβουλίες για κατάπαυση πυρός στο Ιράν και υπογράμμισε τον ρόλο της Ιταλίας σε Ορμούζ και Λίβανο.