Σε αύξηση του επιτοκίου στο 15% από 10,75% προχώρησε ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας, σε μια κίνηση που ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες της αγοράς και επιτρέπει στη λίρα να «ανασαίνει» στην αγορά συναλλάγματος.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης, η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο, αλλά όχι μεγάλη (περίπου κατά 1%), καθώς η αγορά είχε προεξοφλήσει την άνοδο αυτή, παρά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ότι η χώρα δεν πρέπει να συντρίψει τους επενδυτές με πολύ υψηλά επιτόκια.
Η αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 4,25% θα επιβραδύνει και άλλο την ήδη ασθενή οικονομική δραστηριότητα, όμως η κεντρική τράπεζα δεν είχε άλλα περιθώρια να την αποφύγει, καθώς έχουν εξαντληθεί τα συναλλαγματικά αποθέματα και δεν μπορεί να υποστηρίξει το νόμισμα με πωλήσεις συναλλάγματος.
Μετά την αλλαγή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν εγκατέλειψε την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική, δηλώνοντας έτοιμος να εφαρμόσει ακόμη και «πικρή συνταγή», κάτι που ερμηνεύθηκε από την αγορά ως αποδοχή της ανάγκης για μια μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας και προκάλεσε θεαματική άνοδο της λίρας έναντι δολαρίου, κατά 4%.
Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει μια νέα στρατηγική για την ανάπτυξη, βασισμένη στη σταθερότητα, το χαμηλό πληθωρισμό και τις ξένες επενδύσεις, ενώ ως τώρα κατ' επανάληψη έκανε επιθέσεις στους ξένους επενδυτές, τους οποίους κατηγορούσε για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, ενώ ζητούσε από την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, που είναι πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.
Κάνοντας μια στροφή 180ο τόνισε ότι είναι ανάγκη να αναπληρωθούν τα χαμένα συναλλαγματικά αποθέματα και η εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα, ενώ δεσμεύθηκε να απευθυνθεί ο ίδιος στους ξένους επενδυτές για να τους παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Τουρκία.