Οι τουρκικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν πιθανότατα με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από ένα χρόνο, καθώς οι γενναιόδωρες δημοσιονομικές πολιτικές, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις σε υψηλά επίπεδα παρά τον ταχύ κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Ακόμη και ένας μήνας σχετικής σταθερότητας της λίρας μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αντιστρέψει την επιδείνωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, η οποία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εμπόδιο για την υποχώρηση των τιμών. Ο ετήσιος πληθωρισμός, επιταχύνθηκε και πάλι τον Απρίλιο για να φθάσει το 70%, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Blooomberg.
Η μηνιαία αύξηση των τιμών, ο δείκτης που προτιμά η κεντρική τράπεζα, πιθανότατα επιταχύνθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο και έφτασε το 3,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση. Η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία την Παρασκευή.
Αν και η Τουρκία πλησιάζει στην κορύφωση του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα απέχει πιθανότατα μήνες από το να αρχίσει να μειώνει το επίσημο κόστος δανεισμού που αυξήθηκε κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν επισήμαναν κινδύνους όπως η εμμονή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών και οι γεωπολιτικές ανησυχίες διατηρώντας το βασικό τους επιτόκιο στο 50% την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη φορά φέτος.
Οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προκειμένου να χρονομετρήσουν την επιστροφή σε μια χώρα της οποίας τα τοπικά ομόλογα αποτελούσαν κάποτε πόλο έλξης για τους ξένους.
Ένα σταθερότερο νόμισμα θα μπορούσε να προσφέρει μια πιθανή ανάσα από τον πληθωρισμό, συμβάλλοντας στη συγκράτηση του κόστους των εισαγόμενων αγαθών. Έχοντας υποτιμηθεί κατά σχεδόν 4% έναντι του δολαρίου τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η λίρα παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητη τον περασμένο μήνα.
«Πιστεύουμε ότι τα ενθαρρυντικά μηνύματα πολιτικής θα περιορίσουν τις καθοδικές πιέσεις στη λίρα», ανέφερε σε έκθεσή της η Maya Senussi της Oxford Economics.