Νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Καλιφόρνια αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν μία στις πέντε ουρολοιμώξεις στην περιοχή σχετίζεται με στελέχη E. coli που μεταδίδονται μέσω τροφίμων, αποτελώντας έναν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 5.700 στελέχη E. coli από ασθενείς και δείγματα κρέατος που συλλέχθηκαν από τις ίδιες γειτονιές. Με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων γονιδιωματικής μοντελοποίησης, εκτίμησαν την προέλευση του κάθε βακτηριακού στελέχους, διαχωρίζοντάς τα σε ανθρώπινης ή ζωικής προέλευσης.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 18% των ουρολοιμώξεων συνδέονται με στελέχη E. coli ζωικής προέλευσης, τα οποία αποκαλούνται τροφιμογενείς ουρολοιμώξεις. Ιδιαίτερα υψηλός ήταν ο εντοπισμός αυτών των στελεχών σε κοτόπουλο και γαλοπούλα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «mBio», επισημαίνει επίσης πως οι κάτοικοι περιοχών με χαμηλά εισοδήματα διατρέχουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο τροφιμογενούς ουρολοίμωξης σε σύγκριση με πιο εύπορες περιοχές. Ειδικά ευάλωτες ομάδες αποτελούν οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι άνδρες.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington, Λανς Μπ. Πράις, «οι ουρολοιμώξεις θεωρούνταν για χρόνια προσωπικό ζήτημα υγείας, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αποτελούν, επίσης, πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων». Ο ίδιος τονίζει τη σημασία της πρόληψης, ειδικά για τις ευάλωτες κοινότητες.
Παρότι η έρευνα επικεντρώθηκε στη Νότια Καλιφόρνια, υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαινόμενο αφορά το σύνολο των ΗΠΑ. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω μελετών για τη διαλεύκανση των πηγών μετάδοσης και τη βελτίωση των μοντέλων πρόβλεψης, με στόχο την επέκταση των ευρημάτων και σε άλλες μορφές λοιμώξεων.
Για την προστασία των καταναλωτών, συστήνεται η υιοθέτηση ασφαλών πρακτικών χειρισμού τροφίμων: αγορά καλά σφραγισμένου κρέατος, πλήρες μαγείρεμα και επιμελές πλύσιμο χεριών και επιφανειών μετά τον χειρισμό ωμού προϊόντος.