Λίγο χαμηλότερα από το 1,90% διαμορφώθηκε η απόδοση του 15ετούς ομολόγου που διέθεσε σήμερα το Δημόσιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 18,8 δισ. ευρώ.
Η συμπίεση της απόδοσης σε τόσο χαμηλό ποσοστό, κάτω από το 2%, σηματοδοτεί τη μεγάλη επιτυχία της έκδοσης του Δημοσίου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ανταποκρινόμενος στην απροσδόκητα μεγάλη ζήτηση των νέων τίτλων, αποφάσισε να αυξήσει το ποσό που θα αντληθεί από τα 2 στα 2,5 δισ. ευρώ.
Η λήξη του τίτλου τοποθετείται στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 και ο διακανονισμός θα γίνει σττις 4 Φεβρουαρίου 2020. Σημειώνεται ότι διαχειριστές της έκδοσης ήταν οι τράπεζες BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.
Mιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, σημείωσε ότι τα έσοδα από τη σημερινή έκδοση θα αξιοποιηθούν για να μειωθεί ο δανεισμός του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια.
Την «απογείωση» των 15ετών τίτλων του Δημοσίου βοήθησε ιδιαίτερα η αναβάθμιση - έκπληξη από τον οίκο Fitch, στο BB με θετική προοπτική, η οποία έφερε την Ελλάδα δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και συνέβαλε στην προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων στην έκδοση.
Μεγάλο μέρος των προσφορών που έγιναν σήμερα προήλθαν από μακροπρόθεσμους διαχειριστές κεφαλαίων. Στόχος του ΟΔΔΗΧ ήταν, όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων, να περιορίσει σε χαμηλά ποσοστά τους τίτλους που θα κατανεμηθούν σε κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds).
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη δευτερογενή αγορά το κλίμα παραμένει εξαιρετικό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε όλη την καμπύλη. Μεγάλη πτώση, στο 0,332%, σημειώνει σήμερα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ του 10ετούς μειώθηκε στο 1,158%.