Θεαματική αποκλιμάκωση σημειώνει το spread των ελληνικών CDS (Credit Default Swaps), δηλαδή των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που διευκολύνει την προσπάθεια των τραπεζών να εφαρμόσουν τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων με το σχέδιο «Ηρακλής», χωρίς να επιβαρυνθούν υπερβολικά από τις προμήθειες που θα πληρώνουν στο Δημόσιο.
Στο τελευταίο δελτίο του οίκου Moody's, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στους εκδότες χρέους που είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στα spread των CDS μεταξύ 11 και 18 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της CMA, το spread μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης μέσα μια εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν κατά το ένα πέμπτο. Από τις 130 μονάδες βάσης, «προσγειώθηκε» στις 103, αντανακλώντας τη μεγάλη βελτίωση των εκτιμήσεων των επενδυτών για το ρίσκο της χώρας.
Οι εκδότες χρέους με τη μεγαλύτερη μείωση στα spread των CDS (πηγή: Moody's)
Τα τωρινά στοιχεία κάνουν να φαίνονται πολύ μακρινές οι εποχές, όπου η Ελλάδα θεωρείτο από τους επενδυτές ένα στοίχημα πολύ υψηλού ρίσκου και για να ασφαλίσει κανείς ένα ομόλογο για πέντε χρόνια έπρεπε να πληρώνει απαγορευτικά υψηλό spread. Κι όμως, αυτές οι εποχές δεν είναι τόσο μακρινές: μόλις στις 4 Ιανουαρίου 2019, το spread ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερο, στις 463 μονάδες βάσης!
Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και αυτό αντανακλάται όχι μόνο στα spread των cds, αλλά και στα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, που έχουν γίνει αρνητικά για περιόδους έως και έξι μηνών. Στα 5ετή ομόλογα, η απόδοση στη δευτερογενή αγορά έχει πέσει στο επίπεδο του 0,50% και στα 10ετή κινείται πέριξ του 1,40%.
Η μείωση του spread των CDS έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το CDS του Δημοσίου θα είναι, σύμφωνα με το νόμο για το σχέδιο «Ηρακλής», η βάση υπολογισμού των προμηθειών που θα πληρώνουν στο κράτος για τις εγγυήσεις που θα παράσχει σε τιτλοποιήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζοντας το κόστος αυτό με βάση προηγούμενες, υψηλότερες τιμές των CDS, είχε εκτιμήσει ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν έως και 200 εκατ. ευρώ ετησίως, για εγγυήσεις έως 12 δισ. ευρώ, δηλαδή υπολογίσθηκε ότι το κόστος θα ήταν 1,70%. Με τη μείωση, όμως, που σημειώνεται ήδη και εφόσον αυτή διατηρηθεί, η ελάφρυνση για τις τράπεζες θα μπορούσε να φθάσει σε δεκάδες εκατ. ευρώ.