ΓΔ: 2240.94 -0.21% Τζίρος: 112.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:52:41
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πτωτικές τάσεις στο ΧΑ στο κλείσιμο του Οκτωβρίου, «βαρίδι» οι τράπεζες

Το αρνητικό διεθνές κλίμα και οι τραπεζικές μετοχές κρατούν χαμηλά τον Γενικό Δείκτη που παραμένει πάνω από τις 900 μονάδες, αλλά δείχνει πως ξεμένει από καύσιμα στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Υπό την πίεση του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών που σημείωσε έναν θετικό Οκτώβριο παραμένει πάνω από το όριο των 900 μονάδων καταγράφοντας πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον τραπεζικό δείκτη να «τραβάει» χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:30, διαμορφώνεται στις 901,73 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,53%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 12,41 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς διατηρείται η αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Ωστόσο οι εισηγμένες συνεχίζουν να αντλούν σημαντικά κεφάλαια το τελευταίο διάστημα, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα το book building ενώ σήμερα διεξάγεται και ΔΣ ώστε να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την διαδικασία της αύξησης.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,74%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο 0,08%. Μικρά κέρδη καταγράφουν λίγες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Τιτάν να ενισχύεται κατά 0,27%, η ΕΧΑΕ 0,54% και η μετοχή του ΟΤΕ κατά 0,26%, ενώ οριακή άνοδο σημειώνει η μετοχή των ΕΛΠΕ κατά 0,16% και της ΕΥΔΑΠ 0,13%. Απώλειες 0,64% καταγράφει η μετοχή της Coca Cola HBC, ενώ η Jumbo υποχωρεί κατά 1,52% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 1,23%. Πτώση 1,23% για την μετοχή του ΟΠΑΠ ενώ η μετοχή της Aegean μαζεύει τις απώλειες της στο -0,58%.

«Βαρίδι» στη σημερινή συνεδρίαση αποτελούν μέχρι στιγμής οι τραπεζικές μετοχές με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,05%, έχοντας αρνητική πρωταγωνίστρια την Τρ. Πειραιώς με απώλειες 2,5% ενώ η Eurobank καταγράφει πτώση 2,03% και η Alpha 0,36%. Κέρδη 0,22% για την Εθνική.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών(+1,35%) και της Τεχνολογίας (+0,57%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών προϊόντων (-1,02%) και των Τροφίμων (-0,95%). Ανοδικά κινούνται 31 μετοχές, 35 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: CPI +8,90% και Ιντεάλ (κ) +3,78% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Έλαστρον -2,93% και Autohellas -2,62%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο, Δείκτης
ΑΓΟΡΕΣ

Τα 10 blue chips που οδηγούν το ράλι στο Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα του 2026

Με τραπεζική ώθηση το ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο ξεκίνημα του 2026. Από τις 10 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που οδηγούν την άνοδο οι 6 είναι τραπεζικές. Ποιες μετοχές υστερούν και ποιες κινούνται κόντρα στο ρεύμα.
ΑΓΟΡΕΣ

Cenergy: Η κορυφαία σε άνοδο μετοχή και οι υπεραξίες του Capital

Το αδιανόητο ράλι της μετοχής της Cenergy σπό το 1 ευρώ το 2020 στα 17 ευρώ σήμερα. Οι υπεραξίες του fund Capital και η δυναμική πορεία της εταιρείας με άλμα μεγεθών, ανεκτέλεστο 3,3 δισ. και μεγάλη στρατηγική επένδυση στις ΗΠΑ.