Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, καταρρίπτοντας και το ρεκόρ του Φεβρουαρίου, αμέσως πριν το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, δημιουργώντας νέα περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για έξοδο στην αγορά και άντληση ρευστότητας σε μια δύσκολη περίοδο για τον προϋπολογισμό.
Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε νωρίς το πρωί ακόμη και στο 0,90%, για να σταθεροποιηθεί αργότερα στο 0,99%, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου είχε μειωθεί στο 0,943%.
Η μεγάλη πτώση της απόδοσης, που είχε εκτιναχθεί και κοντά στο 4% τον Μάρτιο, είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικά ευνοϊκής επίδρασης που έχουν οι μεγάλες αγορές ελληνικών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος για την πανδημία (PEPP).
Οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν για τη δημοσιονομική επιδείνωση που προκαλεί η πανδημία, καθώς οι αγορές τίτλων από την ΕΚΤ εκλαμβάνονται ως εγγύηση για διατήρηση υψηλών τιμών και χαμηλών αποδόσεων. Όπως έχει γράψει το Business Daily, άλλωστε, η Ελλάδα είναι από τις πλέον ωφελημένες χώρες της ευρωζώνης από το πρόγραμμα για την πανδημία, με τις αγορές τίτλων να πλησιάζουν σε αξία τα 10 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, πριν από λίγες ημέρες, όταν ρωτήθηκε αν το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέες εκδόσεις ομολόγων. Άμεση ανάγκη ρευστότητας δεν υπάρχει, αφού το «μαξιλάρι» της κυβέρνησης ξεπερνά τα 37 δισ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται μια έξοδος στην αγορά μέσα στον Οκτώβριο, ώστε να αξιοποιηθούν οι πολύ ευνοϊκές συνθήκες και να αντληθεί ρευστότητα για τη συνέχεια της διαχείρισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.