Οι «ταύροι» των χρηματιστηρίων έχουν διανύσει μια μεγάλη διαδρομή μετά τη μεγάλη πτώση του Μαρτίου και είναι πλέον πιθανή μια βραχυπρόθεσμη πτωτική κίνηση των αγορών, αλλά υπάρχουν δέκα σοβαροί λόγοι για να παραταθεί η ανοδική κίνηση των μετοχών μεσοπρόθεσμα, όπως τονίζει σε νέα ανάλυσή του ο κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs, Πίτερ Οπενχάιμερ.
Όπως τονίζει ο Οπενχάιμερ, που θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους μελετητές των κύκλων των αγορών σε βάθος πολλών δεκαετιών, ο σημαντικότερος λόγος που δικαιολογεί την εκτίμησή του για συνέχιση του διεθνούς χρηματιστηριακού ράλι στο ιδιαίτερο περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει από τη μια πλευρά η πανδημία και οι οικονομικές επιπτώσεις της και, από την άλλη, η ισχυρή αντίδραση των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση των οικονομιών, είναι ότι έχουμε εισέλθει σε ένα νέο επενδυτικό κύκλο, ύστερα από μια βαθιά ύφεση.
Κατά τον Οπενχάιμερ, η φάση της «Ελπίδας», που είναι το πρώτο μέρος του νέου κύκλου και συνήθως αρχίζει μέσα στην ύφεση, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν την ανάκαμψη, είναι συνήθως το πιο ισχυρό τμήμα κάθε νέου επενδυτικού κύκλου. Αυτό ακριβώς, επισημαίνει, βλέπουμε φέτος, δηλαδή οι επενδυτές τοποθετούν όλο και περισσότερα κεφάλαια σε μετοχές, μετά τη «βουτιά» του Μαρτίου και παρά την ύφεση, καθώς προεξοφλούν την οικονομική ανάκαμψη.
Οι άλλοι 9 λόγοι που αναφέρει ο Οπενχάιμερ ότι δικαιολογούν τη συνέχιση της ανόδου των μετοχών είναι, συνοπτικά, οι εξής:
- Η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται ότι θα είναι περισσότερο ισχυρή, καθώς έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ανακάλυψης αποτελεσματικών εμβολίων για το νέο κορονοϊό. Ο Οπενχάιμερ σημειώνει ότι οι μακροοικονομικοί αναλυτές της Goldman Sachs περιλαμβάνουν στις προβλέψεις τους ως βασική παράμετρο την κυκλοφορία τουλάχιστον ενός εμβολίου μέσα στο φθινόπωρο, κάτι που θα έχει ορατές οικονομικές επιδράσεις από το πρώτο εξάμηνο του 2021.
- Οι αναλυτές της Goldman έχουν αναβαθμίσει πρόσφατα τις οικονομικές προβλέψεις τους και είναι πιθανό ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές στην ίδια κατεύθυνση, αναπροσαρμόζοντας ανοδικά τις προβλέψεις τους για τις μετοχές.
- Ο Δείκτης Πτωτικής Αγοράς (Bear Market Indicator) που καταρτίζει η Goldman Sachs βρισκόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα το 2019, προαναγγέλλοντας μια σημαντική πτώση των μετοχών, ενώ σήμερα δείχνει ότι αυτός ο κίνδυνος είναι σχετικά μειωμένος, παρά τις πολύ υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών.
- Τα μέτρα υποστήριξης των οικονομιών από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες παραμένουν πολύ υποστηρικτικά για τα στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου, όπως οι μετοχές. Υπάρχει τόσο η πεποίθηση των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι παρούσες για να προσφέρουν όση ρευστότητα χρειάζεται, αλλά και η πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις θα δείξουν αυξημένη αποφασιστικότητα για την υποστήριξη της ανάπτυξης.
- Το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών, δηλαδή η διαφορά της μερισματικής απόδοσης από την απόδοση των ομολόγων, παραμένει σχετικά υψηλό και υπάρχουν περιθώρια να υποχωρήσει περισσότερο.
- Η επιστροφή των μηδενικών ονομαστικών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την καθοδήγηση εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών για διατήρησή τους σε μακροπρόθεσμη βάση, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον αυξημένοων αρνητικών πραγματικών επιτοκίων, το οποίο προσφέρει ισχυρή υποστήριξη στις μετοχές, εν μέσω οικονομικής ανάκαμψης.
- Οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν ένα αποτελεσματικό μέσο αντιστάθμισης των πληθωριστικών προσδοκιών.
- Σε σχέση με τα εταιρικά ομόλογα, οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται φθηνές, ιδιαίτερα για τις μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς. Το 60% των αμερικανικών και το 80% των ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιρειών προσφέρουν μερισματική απόδοση μεγαλύτερη από το μέσο όρο των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων.
- Η ψηφιακή επανάσταση συνεχίζει να επιταχύνεται, υπό την επίδραση και της πανδημίας. Αυτή η μεταμόρφωση της οικονομίας και των αγορών, όπου οι τεχνολογικές μετοχές έχουν πλέον ηγετικό ρόλο, θα συνεχισθεί. Οι μετοχές της τεχνολογίας θα συνεχίσουν να οδηγούν υψηλότερα τις αποτιμήσεις και τις αποδόσεις σε αυτό τον ανοδικό κύκλο.
Οι κίνδυνοι για τις αγορές
Πάντως, ο Οπενχάιμερ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι υπάρχουν και κίνδυνοι για τις αγορές, παρότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες και η σοβαρή πιθανότητα ανακάλυψης εμβολίου για τον κορονοϊό υποδεικνύουν πως η άνοδος θα συνεχισθεί.
Βραχυπρόθεσμα, σημειώνει, το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μην επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των αγορών για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας από το χαμηλό σημείο του 2020, κάτι που αφήνει περιθώρια για μια διόρθωση τιμών ενδεχομένως έως και κατά 10%. Σε αυτή την περίπτωση, θα υποχωρήσουν χαμηλότερα οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις των ομολόγων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα πραγματικά επιτόκια και να ασκηθεί πίεση στις μετοχές.
Μεσοπρόθεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος να διαμορφωθεί μια ασταθής οικονομική ισορροπία, καθώς έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι οι περίοδοι χαμηλών επιτοκίων και αύξησης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους μειώνουν την αντοχή των οικονομιών σε μελλοντικά σοκ και δυσκολεύουν την έξοδο από επόμενες φάσεις κρίσης, καθώς τα υψηλά επίπεδα του χρέους καθιστούν ευάλωτες τις οικονομίες σε αυξήσεις των επιτοκίων από τα πολύ χαμηλά επίπεδα. Εξάλλου, παρότι ο πληθωρισμός σήμερα παραμένει πολύ χαμηλός, στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τις μετοχές.