Παρέμβαση στην αγορά των ιταλικών ομολόγων κάνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να σταματήσει τη συνεχή άνοδο των αποδόσεων, που έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της χώρας που δοκιμάζεται περισσότερο από κάθε άλλη στην ευρωζώνη από την επιδημία του κορονοϊού.
Την είδηση για την παρέμβαση της ΕΚΤ, μέσω της Τράπεζας της Ιταλίας, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγή της ιταλικής κεντρικής τράπεζας. Όπως τόνισε η ίδια πηγή, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ είναι ευέλικτες ως προς το χρόνο και τις αγορές που καλύπτουν και θα συνεχίζονται όσο κρίνεται απαραίτητο, καθώς στόχος είναι να γίνει σαφές στις αγορές, αν υπάρχει κάποια αμφιβολία, ποιες είναι οι αποφάσεις που έχει λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Η παρέμβαση εκδηλώνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, καθώς, μετά την αποτυχία του Eurogroup και της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, να καταλήξουν σε κάποια απόφαση για προληπτική ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ή για κοινές εκδόσεις χρέους, η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων συνεχιζόταν από το πρωί, φέρνοντας το 10ετές στο «σημείο βρασμού», δηλαδή σε ένα επίπεδο πολύ κοντά στο 3%, πέραν του οποίου η χρηματοδότηση της ιταλικής κυβέρνησης από τις αγορές θα γίνει προβληματική.
Μετά την παρέμβαση, η απόδοση του 10ετούς άρχισε να υποχωρεί φθάνοντας χαμηλότερα από το 2,70%, αλλά παραμένει πολύ υψηλή. Μέχρι το ξέσπασμα της επιδημίας, η Ιταλία απολάμβανε πολύ χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης, με την απόδοση του 10ετούς κάτω από 1%.
Η Ιταλία έχει επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο των αγορών ως η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα και τη συνοχή της ευρωζώνης, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ αντιμετωπίζει την προοπτική πολύ βαθιάς ύφεσης φέτος και πολλοί αμφισβητούν αν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, απηύθυνε έκκληση στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για κοινές εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη και τόνισε, απηχώντας την παλιά δήλωση Ντράγκι, ότι πρέπει «να γίνει ό,τι χρειάζεται». Η καγκελάριος Μέρκελ, όπως μετέδωσε το Bloomberg, για πρώτη φορά δεν αρνήθηκε να συζητήσει αυτή την ιδέα, όμως αποφάσεις δεν λήφθηκαν και είναι άγνωστο αν και πότε θα υλοποιηθεί μια τόσο σοβαρή αλλαγή πολιτικής, που θα ήταν σωτήρια για την Ιταλία σε αυτή την κρίση.
Θεωρητικά, η Ιταλία μπορεί να ενταχθεί, αν χρειασθεί, σε πρόγραμμα του ESM αλλά με χρηματοδότηση της ΕΚΤ, μέσω απευθείας αγοράς ιταλικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, ένα σχέδιο που είχε επινοήσει ο Μ. Ντράγκι στην κορύφωση της κρίσης της ευρωζώνης, αλλά δεν έχει εφαρμοσθεί ως τώρα και εκτιμάται ότι, στις παρούσες δύσκολες συνθήκες για όλη την Ευρώπη θα ήταν άκρως επικίνδυνο να γίνει τώρα η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής τέτοιου σχεδίου, που θα προκαλούσε και μεγάλες αντιδράσεις στην Ιταλία, λόγω της επιβολής μέτρων λιτότητας με εξωτερική επιτήρηση (μνημόνιο).
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου