ΓΔ: 1397.89 0.02% Τζίρος: 2.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:36:30 DATA
Φώτο: Shutterstock

Αποκάλυψη Reuters: Αντιρρήσεις για το νέο QE είχαν οι Γερμανοί

Η πρόεδρος της ΕΚΤ «γείωσε» τις ενστάσεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη και υιοθετήθηκε η ιστορική δέσμευση για στήριξη της οικονομίας «χωρίς όρια».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσπέρασε τις αντιρρήσεις από Γερμανία και Ολλανδία για την ιστορική δέσμευση για παρεμβάσεις «χωρίς όρια» ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία εν όψει της κρίσης που έρχεται από την πανδημία του κορονοϊού, όπως ανέφεραν τρεις πηγές στο πρακτορείο Reuters

Η ΕΚΤ αποφάσισε  να τοποθετήσει έως και 750 δισ. ευρώ σε ομόλογα μαζί με την δέσμευση να αποσύρει αν χρειαστεί τους περιορισμούς που η ίδια έθετε πως δεν μπορεί να αγοράζει πάνω από το ένα τρίτο των ομολόγων μιας χώρας.

Αυτό σημαίνει πως η ενίσχυση μπορεί να πραγματοποιηθεί όπου χρειάζεται περισσότερο. Έτσι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα μπορεί να αυξήσει τις αγορές ομολόγων από την Ιταλία, δίνοντας «ανάσα» στην οικονομία της χώρας που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η ΕΚΤ ήδη παρενέβη χθες στην ιταλική αγορά ομολόγων και σταμάτησε την άνοδο των αποδόσεων, καθώς η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου το μεσημέρι είχε εκτιναχθεί κοντά στο 3%. 

Ωστόσο, η απόφαση αυτή, η οποία ηρέμησε τις αγορές ομολόγων, συνάντησε αντίσταση από λίγους αξιωματούχους κατά την τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Στους διαφωνούντες περιλαμβάνονταν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι ήταν παραδοσιακά αντίθετοι στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Η μειοψηφία αυτή, που από πολλούς αποκαλούνται ως οι «άνθρωποι της Βαϊμάρης», φοβάται από καιρό ότι η ΕΚΤ θα καταστεί εκ των πραγμάτων ο χρηματοδότης των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Παρά τις αντιρρήσεις τους για την αύξηση των ορίων, ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ πρέπει να δράσει αποφασιστικά για να τονώσει την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσαν οι πηγές. Η Λαγκάρντ διαπίστωσε μία καθαρή πλειοψηφία και ενέκρινε τα σχέδια αυτά, πρόσθεσαν οι πηγές. Όπως συνηθίζεται, η πλειοψηφία διαπιστώθηκε από την πρόεδρο χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Οι διοικήσεις της Bundesbank, της ολλανδικής De Nederlandsche Bank καθώς και της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα παραπάνω.

Υπό πίεση η Λαγκάρντ από τους επενδυτές

Η πρόεδρος της ΕΚΤ βρισκόταν υπό την πίεση να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, μετά τις δηλώσεις της την περασμένη εβδομάδα πως «δεν είναι δουλειά της κεντρικής τράπεζας να βοηθήσει να κλείσουν τα spreads» που τρόμαξε τις αγορές ομολόγων. Οι πανικόβλητες πωλήσεις έφεραν το ιταλικό 10ετες ομόλογο πάνω από το 3% την Τετάρτη δημιουργώντας ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα σχέδια του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων φαίνεται να καθησύχασε τις αγορές ομολόγων με το 10ετες Ιταλικό να πέφτει ξανά σήμερα στο 1,85%.

Η κίνηση να παρακάμψει τους περιορισμούς που η ίδια έθετε θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να προσπεράσει το «όριο εκδότη» στη Γερμανία και σε μερικές άλλες μικρότερες χώρες αν χρειαστεί, απομακρύνοντας ένα βασικό εμπόδιο για την συνέχιση της αγοράς ομολόγων που αναμένεται να φτάσει τα 3,7 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Το όριο εκδότη απαγορεύει να αγοράζεται πάνω από 33% του διαπραγματεύσιμου χρέους κάθε κυβέρνησης.

Οι επενδυτές φοβούνται πως οι χρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία θα έχουν δυσκολίες να συγκεντρώσουν τους οικονομικούς πόρους που χρειάζονται για να αντιπαρέλθουν το οικονομικό πλήγμα από το ξέσπασμα της επιδημίας κορονοϊού.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, οι τρεις πηγές πρόσθεσαν πως δεν υπήρξε καμία αντίρρηση στην ένταξη, για πρώτη φορά, των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Οι πηγές σημείωσαν ότι οι σημερινές δυσκολίες δεν συνδέονται με την πολιτική της Ελλάδας και ότι συνεπώς ένας αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων θα αποτελούσε ουσιαστικά τιμωρία της χώρας.

Μία από τις πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν τη στήριξή τους στην έκδοση ενός «κορονο - ομολόγου» («coronabond») από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση μίας κοινής αντίδρασης της Ευρωζώνης στον κορονοϊό, αλλά συμφωνήθηκε ότι αυτή την απόφαση πρέπει να τη λάβουν οι κυβερνήσεις και όχι η ΕΚΤ.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με την μια πηγή στο Reuters, δεν σχεδιάζουν να ξεκινήσουν απευθείας αγορές ομολόγων από τις κυβερνήσεις, γνωστές και ως Outright Monetary Transactions (OMTs), παρά τις φήμες που ακούγονταν στις Βρυξέλλες. Το OMT σχεδιάστηκε το 2012 για να βοηθήσει μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία, που ήταν αδύνατο να διασωθούν με τους περιορισμένους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε περίπτωση κρίσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε ο αρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ που σημειώνει οτι αυτό θα ήταν πολύ καλύτερη λύση για την σταθεροποίηση της Ευρώπης σε σχέση με την επαναγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

«Ψαλίδι» 2 τρισ. στον ισολογισμό της ΕΚΤ, μείωση θέσεων σε ομόλογα

Σύμφωνα με ανάλυση της ΕΚΤ, με τίτλο: «Ποιος αγοράζει ομόλογα τώρα; Πώς οι αγορές αντιμετώπισαν τη μείωση του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος», το αποτύπωμα της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης επανέρχεται στα επίπεδα του 2020.
Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λίντνερ: Απέρριψε την πρόταση Τζεντιλόνι για κοινό δανεισμό της ΕΕ

«Δεν βλέπουμε ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε επίπεδο ΕΕ ή νέου κοινού χρέους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το διαθέσιμο χρήμα επαρκεί για τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΚΤ επιτρέπει και πάλι τη διανομή μερισμάτων από τη Monte dei Paschi

Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα επανακρατικοποίησης πέρυσι, η προβληματική ιταλική τράπεζα εργάζεται για να βελτιώσει την ελκυστικότητά της για έναν πιθανό αγοραστή ώστε να επιτρέψει στο κράτος να μειώσει το 64% του μεριδίου που κατέχει.
ΔΙΕΘΝΗ

Κ. Λαγκάρντ: Προτεραιότητα για την ΕΚΤ η τιθάσευση του πληθωρισμού

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής η Τράπεζα έπρεπε να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, καθώς και τους κινδύνους που επιβαρύνουν την ανάπτυξη.