ΓΔ: 1398.44 0.06% Τζίρος: 66.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:12:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Βγάζει κι άλλο μπαζούκας 500 δισ. η ΕΚΤ για να σώσει το Νότο

Υπό πίεση τα ομόλογα Ελλάδας, Ιταλίας μετά την ατελέσφορη σύνοδο των ηγετών. Στο 1,5 τρισ. θα φθάσουν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, προβλέπουν αναλυτές στο Bloomberg.

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εναποθέτει η αγορά ομολόγων τις ελπίδες της για διάσωση της ευρωζώνης από την κρίση του κορονοϊού, που απειλεί να μετεξελιχθεί σε νέα κρίση χρέους με θύματα τις ασθενέστερες οικονομίες του Νότου, ιδιαίτερα μετά την ατελέσφορη χθεσινή σύνοδο των ηγετών, που ήδη προκάλεσε το πρωί σημαντική άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων Ελλάδας και Ιταλίας.

Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ανέβηκε το πρωί πάνω από το 2,40%, από 2,32% χθες το απόγευμα, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής, για να υποχωρήσει αργότερα στο 2,34%. Αντίστοιχα, τα ιταλικά 10ετή ανέβηκαν από 1,93% σχεδόν στο 2,1%, για να υποχωρήσουν αργότερα λίγο χαμηλότερα από το 2%. Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί αν αυτή η πτώση συνδέεται με κάποια νέα παρέμβαση της ΕΚΤ για αγορές ελληνικών και ιταλικών τίτλων, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Οι παράγοντες της αγοράς ομολόγων ανησυχούν για την αντίδραση των κυβερνήσεων στην πανδημία, που όπως είπε και η Κριστίν Λαγκάρντ χθες στους ηγέτες είναι «πολύ λίγα, πολύ αργά», τη στιγμή που η Ευρώπη απειλείται με συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 9% - 15%. Οι ανησυχίες αυτές δεν μειώθηκαν μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών, καθώς οι χώρες του Βορρά επιμένουν ότι οι νέες χρηματοδοτήσεις έως 1,5 τρισ. ευρώ που σχεδιάζεται να δοθούν μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να δοθούν ως δάνεια και όχι ως επιδοτήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, όπως προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα αυξηθεί το χρέος χωρών που ήδη βαρύνονται με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα.

Η αγορά εναποθέτει στην ΕΚΤ τις ελπίδες της για παρεμβάσεις με μαζικές αγορές ομολόγων, που θα διατηρήσουν τη συνοχή της Ευρωζώνης αυτή τη δύσκολη περίοδο, απομακρύνοντας τον κίνδυνο αύξησης του κόστους δανεισμού στο Νότο και αποκλεισμού χωρών από την αγορά. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg στην οποία απάντησαν στελέχη τραπεζικών και επενδυτικών οίκων, αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα προσθέσει αργά ή γρήγορα άλλα 500 δισ. ευρώ στα προγράμματα αγοράς ομολόγων που ήδη «τρέχει», ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των δυνητικών αγορών τίτλων στο 1,5 τρισ. ευρώ.

Μάλιστα, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες θεωρεί ότι η ΕΚΤ μπορεί ακόμη και την ερχόμενη Πέμπτη να αποφασίσει την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων των 750 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι αυτή η αύξηση θα γίνει το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι εκτός από το έκτακτο πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ εφαρμόζει και το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 250 δισ. ευρώ, δηλαδή η «οροφή» για τις συνολικές αγορές τίτλων βρίσκεται στο 1 τρισ. ευρώ. Επιπλέον, η ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει τους περιορισμούς στις αγορές τίτλων με βάση την πιστοληπτική αξιολόγηση από τους οίκους, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο να αποκλεισθεί από το πρόγραμμα μια χώρα, όπως η Ιταλία, που θα υποβαθμισθεί χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Άλιστερ Γουίντερ, οικονομικός σύμβουλος της Global Alliance Partners, «η ΕΚΤ πρέπει με κάποιο τρόπο να κρατήσει ψηλά τη σημαία του ευρώ». Στελέχη της ΕΚΤ από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν δεσμευθεί τις τελευταίες ημέρες ότι θα αυξηθούν τα τονωτικά μέτρα, εάν αυτό χρειασθεί.

Προς το παρόν, οι κινήσεις της ΕΚΤ έχουν αποδειχθεί σωτήριες για τις χώρες του Νότου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου αρχικά, όταν ξέσπασε η κρίση, η απόδοση των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε κοντά στο 4%, δηλαδή σε επίπεδο απαγορευτικό για το δανεισμό της χώρας. Μετά τις μεγάλου ύψους αγορές ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ έχει πέσει κοντά στο 2%, γεγονός που επέτρεψε στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει επιτυχώς τη διάθεση 7ετών ομολόγων, για να αντλήσει από την αγορά 2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, και η Ιταλία κατάφερε να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων της και να ολοκληρώσει μεγάλες εκδόσεις τίτλων τις προηγούμενες ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bonds, Omologa, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τέλεια καταιγίδα» στα ευρωπαϊκά ομόλογα, νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

Βίαιο sell-off στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με σημείο εκκίνησης τα νέα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιταλίας, αλλά και της Γαλλίας. Ρεκόρ δεκαετίας στην απόδοση των ιταλικών ομολόγων. Κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας για την Ελλάδα.
ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» και από τους «σκληρούς» της ΕΚΤ για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

Ακόμη και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης αναγνωρίζει ότι μπορεί να μην είναι αναγκαία μία αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ισχυρής άνοδος τιμών στα ομόλογα, αποδυναμώνεται το ευρώ.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Το μικρό θαύμα των ελληνικών ομολόγων, η αναβάθμιση και τα 28 τρισ. δολ.

Χωρίς να έχουν υποστήριξη από την ΕΚΤ για εννέα μήνες, τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν καλύτερα από τα ιταλικά. Επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία και πρόσβαση σε κεφάλαια 28 τρισ. «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

«Καίνε» επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα: Απώλειες 21% σε δώδεκα μήνες

Ζημιές μεγαλύτερες από τους ιταλικούς τίτλους και σχεδόν διπλάσιες από τους γερμανικούς έφεραν στους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους δείκτες της S&P. Πώς φθάσαμε στο σπάνιο φαινόμενο της παγκόσμιας bear market στα ομόλογα.