Την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκανε την πρώτη υπέρβαση των 1.500 μονάδων φτάνοντας έως το υψηλό των 1.505,35 μονάδων, ενώ χθες έκλεισε πάνω από αυτό το κομβικό για την ψυχολογία της αγοράς όριο, για πρώτη φορά από τις 13 Απριλίου 2011. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έκλεισε σε νέα υψηλά 10ετίας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε υψηλά οκτώμισι ετών.
Το κλείσιμο του κύκλου της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που άρχισε από το 2019, φαίνεται ότι προχωρά για το ελληνικό χρηματιστήριο. Μάλιστα, μολονότι το «μωσαϊκό» της αγοράς από πλευράς αριθμού εισηγμένων αλλά και σύνθεσης και διαμόρφωσης των δεικτών είναι σημαντικά αλλαγμένο, οπότε, ειδικά στον τραπεζικό δείκτη δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση και αλληλουχία με τα προ 8ετίας επίπεδα, η ουσία είναι ότι αγορά γυρίζει σελίδα.
Παρ’ ότι το Χ.Α., ακριβώς λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και της χρεοκοπίας έχασε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του υπερδεκαετούς bull market των διεθνών αγορών, έστω και αργά, επιστρέφει σταδιακά στα προ κρίσης δεδομένα. Αυτό δείχνουν και οι ημερήσιοι τζίροι του 2024 που πλέον διαμορφώνονται στα 144 εκατ. ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν στο έτος 2007, όταν υπήρχαν αρκετά περισσότερες εισηγμένες, ενώ ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως τις 5.300 μονάδες, με εντελώς άλλες τιμές στο ταμπλό, καθώς τότε η ΔΕΗ είχε φτάσει στα 37 ευρώ και η Εθνική στα 48 ευρώ.
Αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα των εισηγμένων που στις χρήσεις 2021, 2022 και 2023 πέτυχαν αλλεπάλληλα ρεκόρ, με την τελευταία χρήση να είναι η καλύτερη μετά την ιστορική επίδοση του 2007, με καθαρή κερδοφορία που ξεπέρασε τα 10,5 δισ. ευρώ. Συνάμα, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. πλησιάζει πλέον τα 104 δισ. ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν στον Νοέμβριο του 2009, άρα πριν η χώρα μπει στα μνημόνια και στα πακέτα στήριξης.
Το Χ.Α. λαμβάνει ώθηση τόσο από τους εγχώριους καταλύτες, όσο και από το άριστο διεθνές κλίμα που ασχέτως με τις επιμέρους μικρο-διορθώσεις, κορυφαίοι δείκτες στον κόσμο κινούνται σε διαρκή ιστορικά υψηλά. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα βρίσκεται σε ξέφρενη διάθεση ανάληψης ρίσκου, με το Μάιο έως τώρα να διέπεται από ένα σπάνιο pan-market rally, με ταυτόχρονη άνοδο σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα.
Μένει να δούμε αν η ελληνική αγορά κρατήσει σήμερα και επιβεβαιώσει στο ασφαλές «φίλτρο» των τριών συνεδριάσεων τα επίπεδα των 1.500 μονάδων, ή αν θα κάνει μικρή αναδίπλωση λίγο χαμηλότερα για τη συγκέντρωση περισσότερων δυνάμεων. Γιατί, χθες ο Γ.Δ. υπερέβη τις 1.500 μονάδες με τζίρο 113,6 εκατ. ευρώ, ήτοι αρκετά μικρότερο των μέσων φετινών συναλλαγών, αλλά σε καμιά περίπτωση αμελητέο.
Ο Μάιος έως τώρα κινείται σε εξαιρετικό τέμπο, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 3,75%, τον FTSE 25 να κερδίζει 4,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 8,14%.
Διεθνώς οι περισσότερες αγορές της Ευρώπης έκλεισαν και χθες ανοδικά, ενώ στη Wall Street, S&P 500 και Nasdaq πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο Dow Jones δεν μπόρεσε να κρατήσει τις 40.000 μονάδες της Παρασκευής, κλείνοντας στις 39.806,77 μονάδες με διόρθωση 0,49% ή 196,82 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε στις 5.308,13 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%, ενώ ο Nasdaq στις 16.794,87 μονάδες με άνοδο 0,65%.
Πάντως, όλοι δείκτες απομακρύνθηκαν από τα υψηλά ημέρας, καθώς κορυφαία στελέχη της αμερικανικής Federal Reserve επισήμαναν χθες ότι δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σημείο που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, κάτι που δείχνει ότι η Fed είναι έτοιμη να περιμένει περισσότερο πριν ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της.