ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.

Σε ξέφρενη διάθεση ανάληψης ρίσκου βρίσκεται η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, με τον Μάιο έως τώρα να διέπεται από ένα σπάνιο pan-market rally, με ταυτόχρονη άνοδο σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Η ρευστότητα του συστήματος είναι μεγάλη, η οποία έχει συγκεντρωθεί τόσο από το μακροχρόνιο bull market, αλλά και λόγω των δημοσιονομικών μέτρων για την πανδημία και των μηδενικών επιτοκίων για χρόνια.

Το pan-market rally της περασμένης εβδομάδας, όπως σημειώνει το Bloomberg, ήταν το πιο δυνατό του τρέχοντος έτους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, μολονότι το 10ετές αμερικανικό ομόλογο έχει απόδοση άνω του 5%, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις αμερικανικές μετοχές είναι αμείωτη.

Ασχέτως με τη μικροδιόρθωση της Παρασκευής, την περασμένη εβδομάδα κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες Ευρώπης και Αμερικής έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, με φόντο την αναζωπύρωση των προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εντός των επόμενων μηνών. Οι αγορές έχουν μπει εκ νέου σε τροχιά πολύ δυναμικής ανόδου, με την υψηλή εταιρική κερδοφορία να συντηρεί τις αποτιμήσεις, ενώ δε λείπουν και οι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες διεθνώς.

Στην Ευρώπη υπήρξε συγχορδία ιστορικών υψηλών για κορυφαίους δείκτες, όπως FTSE 100 στο Λονδίνο, DAX της Φρανκφούρτης, CAC 40 του Παρισιού, ενώ σε ιστορικά υψηλά έκλεισε την Πέμπτη και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αλλά και ο Stoxx 50. Την Παρασκευή σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο Dow Jones, με τον βιομηχανικό δείκτη να ξεπερνά και το ψυχολογικό όριο των 40.000 μονάδων. Πιο συγκεκριμένα, έκλεισε στις 40.003,59 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,34%, ενώ πλέον από την αρχή του έτους και οι τρεις δείκτες της Wall Street καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Μέσα σε αυτό το άκρως ευνοϊκό περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει ήδη άνοδο 2,90% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +6,95% σε επίπεδο τραπεζικού τον Μάιο, ευρισκόμενο πλέον μπροστά στο στοίχημα της κατοχύρωσης και των 1.500 μονάδων. Η εικόνα της αγοράς είναι εξαιρετική, χωρίς υπερβολές, με διάχυση ενδιαφέροντος αλλά και ποιοτικούς διαχωρισμούς, τεχνικές αποφορτίσεις αλλά και νέα ρεκόρ πολλών ετών.

Την περασμένη εβδομάδα τη διαφορά έκαναν οι τραπεζικές μετοχές που κατέγραψαν κέρδη έως 4,42%, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει πάνω από τις 1.300 μονάδες για πρώτη φορά από τις 25 Νοεμβρίου 2015. Με αφορμή τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2024 από τις Eurobank και Alpha Bank που ήταν εξαιρετικά, o κλάδος ανέβασε εκ νέου στροφές κάνοντας τους μεγαλύτερους τζίρους στην αγορά, ενώ έκλεισε με σημαντικά κέρδη 2,52%, ξεχωρίζοντας με έμφαση.

Το Χ.Α. ήδη έφτασε στην κεφαλαιοποίηση των 103,7 δισ. ευρώ, κάτι που είχε να γίνει από το Νοέμβριο του 2009, ενώ η κερδοφορία των εισηγμένων, μετά το εξαιρετικό 2023, έχει ξεκινήσει άριστα και το 2024, με τις τράπεζες να δίνουν τον παλμό με καθαρά κέρδη 1,09 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, που μεταφράζεται σε άνοδο 38,4% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023. Μια επίδοση που αν διατηρηθεί και τα επόμενα τρίμηνα, μπορεί να «σηκώσει» όλη τη φετινή χρήση σε νέα ιστορικά υψηλά. 

Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκανε την πρώτη απόπειρα για την υπέρβαση των 1.500 μονάδων έχοντας υψηλό ημέρας στις 1.505,35 μονάδες (+0,91%), ενώ τελικώς έκλεισε στις 1.490,46 μονάδες με οριακή πτώση 0,08%. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 0,43%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,64%, ο Mid Cap κέρδισε 0,33%, ενώ ο τραπεζικός, όπως προαναφέρθηκε, είχε άνοδο 2,52%.

Η εβδομάδα που παρήλθε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς είχε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, όπου στο δείκτη Small Cap από την Ελλάδα, εισήχθησαν για πρώτη φορά οι μετοχές του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και της Optima Bank. Στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, που μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά, ξεχωρίζει αυτή την εβδομάδα η ΔΕΗ, ενώ στο ημερολόγιο βρίσκονται και αρκετές αποκοπές μερισμάτων.

Οι τράπεζες και ο όμιλος Viohalco 

Στο γεγονός ότι οι τράπεζες κάνουν τη διαφορά το τελευταίο διάστημα αναφέρεται στη χθεσινή εβδομαδιαία ανάλυσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης. Σημειώνει πως «η Alpha Bank μετά από μεγάλο διάστημα κατάφερε να αλλάξει επίπεδο ενώ οι διανομές μερισμάτων μαζί με τις αγορές ιδίων έχουν κάνει την διαφορά στην προσέλκυση των επενδυτών στον κλάδο. Είναι δεδομένο ότι οι αναλυτές Έλληνες και ξένοι θα αρχίσουν αναγκαστικά να αυξάνουν και πάλι τον στόχο τους στις τράπεζες».

Ο χρηματιστής τονίζει πως ο όμιλος Viohalco που ήταν εκ των πρωταγωνιστών την περασμένη εβδομάδα παραμένει υποτιμημένος σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, ενώ εκτιμά πως οι μεγαλομέτοχοι (οικογένεια Στασινόπουλου) θα προσπαθήσουν να τονώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και σταδιακά να αυξήσουν το free float του ομίλου με σκοπό να πιάσει τους στόχους που θέτει ο νέος κανονισμός της ΕΧΑΕ.

Αναφερόμενος στη μεγάλη εικόνα του Χ.Α., ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «αν κάποιος δει το γράφημα του Γενικού Δείκτη θα συνειδητοποιήσει ότι το τελευταίο 8μηνο είχαμε έξι ανοδικούς και δύο σταθεροποιητικούς μήνες. Η απόδοση του διαστήματος αυτού είναι +35% και μάλιστα χωρίς ουσιαστική διόρθωση, κάτι που δείχνει ότι οι αγοραστές είναι μόνιμοι και οι πωλητές δύσκολα αποχωρίζονται την αγορά. Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το καλύτερο είναι ότι όσο κινείται χωρίς υπερβολές, δύσκολα μπορεί να αλλάξει μεσοπρόθεσμα τάση».

Για τα τεχνικά δεδομένα σημειώνει πως «όσο έχουμε κλείσιμο πάνω από τις 1.486 μονάδες η τάση είναι επιθετική με τις 1.515 μονάδες κοντινή αντίσταση και τις 1.539 μονάδες επόμενο στόχο. Οι 1.480 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 1.460 μονάδες. To κερί της Παρασκευής (σ.σ. τεχνικός όρος της τεχνικής ανάλυσης) ήταν άσχημο, παρόλα αυτά είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από μία συνεδρίαση».

Δύσκολη η σύγκριση με το παρελθόν 

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης επισημαίνει πως «ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί το στόχο της ανόδου που ξεκίνησε από τις 16 Απριλίου, πατάει πλέον σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών αλλά έχει δυναμική και η εκτόνωση του κύματος δεν φαίνεται επί του παρόντος να έχει ολοκληρωθεί. Από τις 1.357 έως τις 1.505 μονάδες, οι αγοραστές έδειξαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, οι όποιες διορθωτικές κινήσεις είτε αναχαιτίστηκαν σε ορίζοντα δύο συνεδριάσεων είτε ήταν εξαιρετικά ρηχές και σε μικρό ενδοσυνεδριακό εύρος.

Για να βρεθεί η επόμενη αντίσταση θα πρέπει να ανατρέξει κανείς 157 μήνες πίσω στο παρελθόν, τον Απρίλιο του 2011, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει μια τοπική κορυφή στις 1.561 μονάδες. Το εν λόγω επίπεδο έχει χαμηλή προβλεπτική αξία από τεχνικής άποψης, καθώς αναφέρεται σε μια πολύ διαφορετική σύνθεση μετοχών Αγοράς.

Ενδεχομένως η κάμψη στον συναλλακτικό τζίρο να αποτελέσει μια πιο ασφαλή ένδειξη για μια επερχόμενη αδυναμία σε συνδυασμό με μια ανάλογη διορθωτική κίνηση στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, η ζωηρή και ορεξάτη κίνηση που εκδηλώνεται σε ένα μήνα που είθισται οι επιφυλάξεις των επενδυτών να κορυφώνουν, θα πρέπει να εξετάζεται συνολικά αλλά και επιμέρους δεδομένης και της ανόδου που έχει προηγηθεί από το ξεκίνημα της χρονιάς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης το ΧΑ, κρίσιμο το «σήμα» από τις ΗΠΑ

Έτοιμος να ξεπεράσει τα υψηλά του 2023 ο Γενικός Δείκτης, άνοδος και χθες παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις. Το μομέντουμ των αγορών βραχυπρόθεσμα κρίνεται σήμερα από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ασταθής ισορροπία στις διεθνείς αγορές, άνιση ανάκαμψη στο χρηματιστήριο

Με τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη και τις κεντρικές τράπεζες σε αυστηρή γραμμή, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των χρηματιστηριακών αγορών. Ισχυρή αντίδραση των τραπεζών, αλλά οι πιέσεις στα blue chips συνεχίστηκαν στο ΧΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κοπάζει η διεθνής θύελλα στις τράπεζες, γιατί υπεραποδίδουν οι ελληνικές

Πώς πέρασαν οι αγορές από τη «βουτιά» μετά το deal για την Credit Suisse στο ράλι ανακούφισης. Οι κινήσεις των εποπτικών αρχών και το «κούρεμα» των AT1. Κλειδί οι αποφάσεις Fed για τα επιτόκια. Γιατί «ψώνισαν» ελληνικές τραπεζικές μετοχές οι ξένοι επενδυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό έλεγχο η διεθνής πυρκαγιά στις τράπεζες, έμεινε όρθιο και ελπίζει το ΧΑ

Το κρίσιμο τεχνικό όριο των 1.030 μονάδων κρατιέται στο χρηματιστήριο και αφήνει περιθώριο ανοδικής αντίδρασης, καθώς οι αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη κινητοποιούνται δραστικά για να σταθεροποιήσουν τις τράπεζες.