ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ασταθής ισορροπία στις διεθνείς αγορές, άνιση ανάκαμψη στο χρηματιστήριο

Με τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη και τις κεντρικές τράπεζες σε αυστηρή γραμμή, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των χρηματιστηριακών αγορών. Ισχυρή αντίδραση των τραπεζών, αλλά οι πιέσεις στα blue chips συνεχίστηκαν στο ΧΑ.

Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζουν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, αδυνατώντας να βρουν πειστικό momentum αντίδρασης και ανασύνταξης μετά τη διόρθωση του Σεπτεμβρίου. Αν και οι δείκτες της Wall Street χθες γύρισαν θετικά, μετά την πίεση των τελευταίων ημερών, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ξανά πτωτικά, εν μέσω ράλι αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, την ώρα που έχουν επανέλθει στο προσκήνιο οι φόβοι για παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων.

Χθες στις ΗΠΑ υπήρξε μικρή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την αγορά εργασίας που παραπέμπουν σε αποθέρμανση, εξού και η αντίδραση των δεικτών της Wall Street, όμως μια μέρα νωρίτερα είχε αναρριχηθεί σε υψηλά 16 ετών η απόδοση των 10ετών.

Θυμίζουμε πως τέτοιες ημέρες πέρυσι ξεκίνησε το ράλι αντίδρασης διεθνώς, με τις αγορές να ποντάρουν στο ότι δεν θα υπάρξουν πολλές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, όμως τώρα φαίνεται πως οι σκέψεις των κεντρικών τραπεζών αλλάζουν. Η Fed, που δίνει τον τόνο, ήδη ανακοίνωσε πρόβλεψη για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή και να προκαλούν φόβους για ακόμη πιο σκληρή στάση της κεντρικής τράπεζας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε χθες ότι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνουν υψηλά για όσο διάστημα απαιτηθεί ώστε να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Την ίδια στιγμή, οι ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων της Ευρωζώνης δεν αφήνουν περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας. Τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποίηση έδειξαν ότι ο ευρωπαϊκός μεταποιητικός τομέας παράμεινε εγκλωβισμένος σε βαθιά ύφεση στο τέλος του τριμήνου. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, υποχώρησε κατά 0,14% στις 440,08 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,77%, ο γερμανικός DAX κινήθηκε ήπια θετικά στο +0,10%, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε αμετάβλητος, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,17% και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,68%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο, που τον Σεπτέμβριο είχε τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς χάνοντας 7,86% ενώ ξεκίνησε και τον Οκτώβριο με διήμερη πτώση 3,38% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και -3,96% σε επίπεδο τραπεζών, έδειξε χαρακτηριστική αδυναμία χθες να βγάλει ουσιαστικής μορφής αντίδραση, παρά το «λιώσιμο» των αποτιμήσεων.

Η ελληνική αγορά είναι σε ένα timing που επηρεάζεται πολύ από το διεθνές ασταθές περιβάλλον, καθώς οι εσωτερικού ενδιαφέροντος (θετικοί) καταλύτες έχουν θολώσει αρκετά. Το γεγονός ότι οι ισχυροί ξένοι βγαίνουν πωλητές επί έξι μήνες με συνολικές εκροές 323 εκατ. ευρώ, είναι κάτι που έχει επηρεάσει και τη συμπεριφορά των εγχώριων επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών.

Μολονότι η αγορά κρατάει την πλειονότητα των κερδών της από την αρχή του 2023, εντούτοις οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί στην ανάληψη νέου ρίσκου, ασχέτως αν σήμερα ή αύριο βγει τεχνικής φύσης αντίδραση επειδή δείκτες και μετοχές έχουν περιέλθει σε καθεστώς υπερπώλησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία blue chips, από αυτά που ήταν οι οδηγοί της αγοράς, υποφέρουν από διαρκείς ρευστοποιήσεις όλο το τελευταίο διάστημα. Η Mytilineos που χθες έκλεισε σε χαμηλό τριών μηνών, χάνοντας το τελευταίο 8ήμερο άνω του 12%. Πολύ μεγάλες πιέσεις, κοντά στο 30%, δέχεται ο τίτλος της Viohalco από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως χθες, η θυγατρική της ElvalHalcor χάνει 23,54% το ίδιο διάστημα, στο -12,31% είναι η Cenergy Holdings, στο -19% η Aegean Airlines, -22% η Ελλάκτωρ, -13,11% η Jumbo, -16% η Τέρνα Ενεργειακή, -16% η Quest Συμμετοχών κ.ο.κ.

Χθες εκδηλώθηκε άνιση ανοδική αντίδραση, καθώς παρά την ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζών που ενισχύθηκαν έως 5,12% με αυξημένους τζίρους, στα βιομηχανικά και ενεργειακά blue chips συνεχίστηκαν οι έντονες ρευστοποιήσεις, ενώ παρά την οριακή άνοδο του Γ.Δ., οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν πολύ περισσότερες όσων ενισχύθηκαν.

Ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και  σύγχυση επικρατούν το τελευταίο διάστημα στην αγορά, αναχαιτίζοντας τις όποιες αγοραστικές πρωτοβουλίες, με τους περισσότερους να προβαίνουν σε αμυντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και κλειδώματος ρευστότητας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.170,13 μονάδες με οριακή άνοδο 0,14%, έχοντας κινηθεί από το χαμηλό των 1.57,24 μονάδων (-0,96%) έως το υψηλό των 1.174,41 μονάδων (+0,51%), ενώ ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.840,16 μονάδες με άνοδο 0,53%. Ο Mid Cap υστέρησε με πτώση 0,31% και κλείσιμο στις 1.931,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 912,04 μονάδες με άνοδο 3,44%, έχοντας φτάσει να χάνει 1,69% αρχικά και να κερδίζει 4,53% λίγο πριν το τέλος.

Ο τζίρος ήταν αυξημένος καθώς έφτασε στα 114,58 εκατ. ευρώ, με τα 88,6 εκατ. ευρώ στον FTSE 25, στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 51,1 εκατ. ευρώ, με τα 18 εκατ. ευρώ να αφορούν την νεοεισερχόμενη Oprtima Bank.

Όπως σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Χρηματιστηριακή, «το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες σε όλες σχεδόν τις Αγορές του Πλανήτη, είναι αρνητικό. Δύο συνθήκες που επιβαρύνουν όλο και περισσότερο την εικόνα αυτή, είναι η συνεχιζόμενη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων και η ανοδική πορεία του δολαρίου. Όλοι σπεύδουν να αποκομίσουν τα κέρδη τους, μέσα σε ένα κλίμα φόβου.

Η Ελληνική Αγορά δεν θα μπορούσε σε ένα τέτοιο περιβάλλον, να διαφοροποιηθεί. Έτσι συνεχίζει την καθοδική της πορεία. Όμως επειδή, τεχνικά, φλερτάρει με υπερπουλημένες ζώνες και σε συνδυασμό με τους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών, είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να βγάλει μια αντίδραση. Για να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή, θα χρειαστεί δουλειά και χρόνο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Θρίλερ με τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές, νέα δεδομένα και για το ΧΑ

Ψυχρολουσία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Χάνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, «βουτιά» στη Wall. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ, προσδοκίες ότι θα κρατήσει πιο χαλαρή στάση από τη Fed. «Φρέναρε» η ανοδική αντίδραση του ΧΑ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εντυπωσιακό «σκούπισμα» μετοχών στο ΧΑ, κόντρα στο κακό διεθνές κλίμα

Μακριά από το χαμηλό ημέρας έκλεισαν χθες δείκτες και μετοχές, καθώς έγιναν σημαντικές αγορές με αιχμή τις τράπεζες και τα blue chips της πραγματικής οικονομίας που έφεραν τον υψηλότερο τζίρο για το 2024.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης το ΧΑ, κρίσιμο το «σήμα» από τις ΗΠΑ

Έτοιμος να ξεπεράσει τα υψηλά του 2023 ο Γενικός Δείκτης, άνοδος και χθες παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις. Το μομέντουμ των αγορών βραχυπρόθεσμα κρίνεται σήμερα από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.