ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.

Αποδεικνύοντας – για πολλοστή φορά – ότι όταν υπάρχουν συνθήκες έστω μερικής κανονικότητας, το momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι σταθερά ανοδικό και η αγορά συνεχίζει να είναι ελκυστική για νέους αγοραστές, το Χ.Α. με συνοπτικές διαδικασίες κάλυψε τις πρόσφατες απώλειες που προήλθαν από την αιχμηρή διόρθωση περί το 5%, επανερχόμενο χθες με θεαματικό τρόπο πάνω τόσο από τις 1.400 όσο και από τις 1.420 μονάδες.

Μέσα σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αντίδραση 4,65% κερδίζοντας περί τις 63 μονάδες από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.357,30 μονάδων της περασμένης Τρίτης, αυξάνοντας εκ νέου κοντά στο 10% τα κέρδη από την αρχή του χρόνου. Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 4,81% το τετραήμερο ανεβάζοντας τα κέρδη το 2024 στο +10,65%, ο Mid Cap κερδίζει 5,86% στην τετραήμερη αντίδραση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +4,61%, οπότε σε επίπεδο 2024 ενισχύεται κατά 14,45%.

Η σημαντική αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου καθώς οι αγορές δείχνουν να εξοικειώνονται περαιτέρω με τη νέα πραγματικότητα των επιμέρους πολεμικών συγκρούσεων, όπως έκαναν και με άλλες κρίσεις στο πρόσφατο παρελθόν (Covid-19, εισβολή στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κ.α.), έχει δώσει την ευκαιρία διεθνώς για την επιστροφή στα θεμελιώδη των εταιρειών.

Αυτή η εβδομάδα είναι είναι εβδομάδα σημαντικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για τη Wall Street καθώς δημοσιεύουν μεγέθη πρώτου τριμήνου οι τεχνολογικοί κολοσσοί που είναι αυτοί που «τραβούν» τους δείκτες της… Μέκκας των αγορών σε διαρκή ιστορικά υψηλά, ασχέτως με την πρόσφατη διόρθωση. Χθες, οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν ανοδικά, με τον FTSE 100 του Λονδίνου σε νέα ιστορικά υψηλά και πάνω από τις 8.000 μονάδες, ενώ με σημαντική άνοδο έκλεισαν και οι τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς, αν και έχασαν μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών.

Ο S&P 500 επανήλθε πάνω από τις 5.000 μονάδες κλείνοντας στις 5.010,60 με άνοδο 0,87%, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,67% στις 38.239,98 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,11% στις 15.451,31 μονάδες.

Στο «παιχνίδι» και οι τράπεζες λόγω αναβάθμισης

Με το κλίμα διεθνώς να είναι βελτιωμένο και τουλάχιστον προς το παρόν το γεωπολιτικό ρίσκο διαχειρίσιμο, το Χ.Α. ξεχώρισε με θετικό τρόπο έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών, κάνοντας σε επίπεδο Γενικού Δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό, έγινε μέσω σχεδόν ολοσχερούς απόσυρσης των πωλητών, καθώς το 90% του ταμπλό κινήθηκε θετικά, ενώ καταγράφηκαν και σημαντικές αγορές σε μετοχές όλων των αποχρώσεων, αν και ο τζίρος ήταν μειωμένος καθώς κατήλθε στα 104,7 εκατ. ευρώ. Η αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου έδωσε την ευκαιρία στην αγορά να κάνει εκ νέου focus στα θεμελιώδη των εταιρειών τα οποία «αβαντάρουν» τις αποτιμήσεις, καθιστώντας τις εκ νέου ελκυστικές.

Θετικά λειτούργησε και η εκτός προγράμματος αναβάθμιση της προοπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από σταθερή σε θετική από τον οίκο Standard and Poor's το βράδυ της Παρασκευής, βάζοντας την ελληνική οικονομία στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης.

Μάλιστα, χθες, μετά από ημέρες όπου είχαν αρνητική εικόνα, το Χ.Α. είχε τη στήριξη και του τραπεζικού κλάδου που εσχάτως είχε υστερήσει χάνοντας 1,88% την περασμένη εβδομάδα. Χθες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,99% στο υψηλό ημέρας, πιάνοντας τις 1.214,98 μονάδες, έχοντας ως πρωταγωνίστρια τη Eurobank που ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,69%, με την Πειραιώς στο +2,94%, την Alpha Bank +2,58% και την Εθνική +1,83%.

Πλέον, η αγορά απέχει – σε ποσοστό – ελάχιστα από το να σπάσει το ρεκόρ των υψηλών 13 ετών και τις 1.434,87 μονάδες που έκλεισε στις 4 Μαρτίου. Ενδοσυνεδριακά εκείνη την ημέρα βρέθηκε έως τις 1.437,65 μονάδες. Παράλληλα, αρκετά blue chips αλλά και μετοχές του μεσαίου χώρου καταγράφουν αντίδραση αυτό το 4ήμερο από 5% έως 13%, με τους πωλητές να έχουν αποτραβηχτεί, οπότε ακόμα και με μέτριους όγκους και τζίρους, η αγορά ανεβαίνει. 

Το θετικό είναι ότι από τα χαμηλά των 1.357,30 μονάδων της περασμένης Τρίτης, το Χ.Α. έβγαλε ένστικτο αυτοσυντήρησης και εισήλθε εκ νέου μέσα στη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων μηνών, που οριοθετείται από το χαμηλό των 1.360 μονάδων έως το υψηλό των 1.435 μονάδων. Όσο ο Γ.Δ. δεν διασπάει πτωτικά ή ανοδικά αυτή τη ζώνη, όλο το «παιχνίδι» γίνεται μέσα σε αυτή την περιοχή, χωρίς να αλλάζει κάτι καθοριστικά, αν και το μακροπρόθεσμο ανοδικό momentum παραμένει.

Η αγορά όμως έχει αποτύχει στις προηγούμενες προσπάθειες να διασπάσει το υψηλό των 1.435 μονάδων, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να βρεθεί πιθανή αφορμή που θα δώσει την έξτρα δυναμική για να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό, ίσως έρθει με κάποιο σημαντικό deal είτε στην ενέργεια, είτε αλλού.

Στον αντίποδα, αν ο Γ.Δ. διασπάσει πτωτικά το όριο των 1.360 μονάδων σε περισσότερες των δύο – τριών συνεδριάσεων, τότε μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα έως και τις 1.310 μονάδες τουλάχιστον, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης.

Πάντως, η ταχύτητα αποκατάστασης αποτιμήσεων και τεχνικών δεδομένων που έλαβε χώρα αυτές τις ημέρες, δείχνει ότι η αγορά δεν θέλει να πέσει περαιτέρω και θα αναζητήσει τον τρόπο πιθανής ανοδικής εκτόνωσης, αν και εφόσον βρεθούν οι δυνάμεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η προσέγγιση του κ. Ζαχαράκη ο οποίος υπογραμμίζει πως «όπως κινείται η αγορά θα τολμήσουμε να εικάσουμε ότι οι πιθανότητες να σπάσει ανοδικά είναι μεγαλύτερες από το να δούμε τουλάχιστον σε αυτή την φάση χαμηλότερα χαμηλά».

Τονίζει πως «η περιοχή των 1.420 – 1.426 μονάδων είναι το μεγάλο make or break μιας και εκεί είναι μαζεμένες οι κύριες αντιστάσεις. Αν τα καταφέρει τότε μπορεί να δούμε μία κίνηση στην ζώνη των 1.500 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, για να πάρουμε και επίσημα αγοραστικό σήμα χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 1.425 μονάδες».

Μένει λοιπόν να δούμε αν σήμερα θα έχουμε διορθώσεις και αποφορτίσεις δεδομένου ότι η αγορά βρίσκεται σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ υπάρχουν βραχυχρόνια κέρδη πολύ ελκυστικά, ή αν θα γίνει κίνηση τις επόμενες ημέρες για υψηλότερα επίπεδα. Πάντως, χρειάζεται και αύξηση του τζίρου, καθώς με τα 104,7 εκατ. ευρώ που ήταν χθες, δεν μπορεί να υπάρξει ανθεκτικότερη ανοδική κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση θα θυμίσουμε ότι μέσα σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στις συμπεριφορές των μετοχών, αρκετές έχουν διορθώσει, αρκετές δίνουν καλές αποδόσεις και γενικώς δεν υπάρχει ομοιογένεια. Η φετινή χρονιά, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, θα είναι χρονιά μετοχών και όχι δεικτών, που σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρξουν «φανταχτερές» επιδόσεις σε δείκτες, όμως πάντα υπάρχουν τίτλοι που προσφέρουν εξαιρετικές αποδόσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης το ΧΑ, κρίσιμο το «σήμα» από τις ΗΠΑ

Έτοιμος να ξεπεράσει τα υψηλά του 2023 ο Γενικός Δείκτης, άνοδος και χθες παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις. Το μομέντουμ των αγορών βραχυπρόθεσμα κρίνεται σήμερα από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ασταθής ισορροπία στις διεθνείς αγορές, άνιση ανάκαμψη στο χρηματιστήριο

Με τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη και τις κεντρικές τράπεζες σε αυστηρή γραμμή, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των χρηματιστηριακών αγορών. Ισχυρή αντίδραση των τραπεζών, αλλά οι πιέσεις στα blue chips συνεχίστηκαν στο ΧΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κοπάζει η διεθνής θύελλα στις τράπεζες, γιατί υπεραποδίδουν οι ελληνικές

Πώς πέρασαν οι αγορές από τη «βουτιά» μετά το deal για την Credit Suisse στο ράλι ανακούφισης. Οι κινήσεις των εποπτικών αρχών και το «κούρεμα» των AT1. Κλειδί οι αποφάσεις Fed για τα επιτόκια. Γιατί «ψώνισαν» ελληνικές τραπεζικές μετοχές οι ξένοι επενδυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό έλεγχο η διεθνής πυρκαγιά στις τράπεζες, έμεινε όρθιο και ελπίζει το ΧΑ

Το κρίσιμο τεχνικό όριο των 1.030 μονάδων κρατιέται στο χρηματιστήριο και αφήνει περιθώριο ανοδικής αντίδρασης, καθώς οι αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη κινητοποιούνται δραστικά για να σταθεροποιήσουν τις τράπεζες.