Η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί σήμερα στο κλείσιμο της συνεδρίασης επί της μετοχής της Metlen που τις τελευταίες εβδομάδες έχει βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και έχει σημειώσει σημαντικές απώλειες στον απόηχο της απόφασης του MSCI για την αφαίρεση της Metlen από τον MSCI Greece Standard
Οι μεγάλοι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες MSCI, θα προχωρήσουν σήμερα σε πωλήσεις μετοχών της εταιρίας, η οποία όπως ανακοινώθηκε στις 6 Νοεμβρίου αφαιρείται από το δείκτη MSCI Greece Standard και εισέρχεται στον MSCI Small Cap London.
Σημειώνεται πως ο οίκος αποφάσισε να συμπεριλάβει τη μετοχής το Λονδίνο, αφού εκεί θεωρείται η πρώτη έδρα διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η αφαίρεση του τίτλου από τον MSCI Small Cap London θα οδηγήσει σε εκροές – ρευστοποιήσεις περίπου 7 εκατ. μετοχών.
Το τελευταίο διάστημα δίνονται σημαντικές «μάχες» στη μετοχή με τρία funds να έχουν πάρει short θέση.
Πιο συγκεκριμένα η Millennium Capital International έχει short θέση που αντιστοιχεί στο 1,01666% των μετοχών, η Millennium International Management είναι στο 0,93878% η θέση της και η Marshall Wace στο 0,59572%.
Κάποιες εκτιμήσεις που έχουν γίνει αναφέρουν πως τα funds πούλησαν μετοχές με σκοπό να τις επαναγοράσουν στο rebalancing, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μεγάλη προσφορά που θα πιέσει την τιμή και θα αποκομίσουν κέρδος.
Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες εκτιμήσεις που λένε πως κάποια από τα funds που έχουν σορτάρει έχουν αντίστοιχες ανοικτές θέσεις και σε άλλες μετοχές, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι περιμένουν πτώση στις αγορές.
Έτσι δεν είναι σίγουροι αν θα κλείσουν τελείως τις θέσεις τους στη σημερινή συνεδρίαση.
Η μετοχή έχει γίνει ασανσέρ το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά την υποχώρηση από το ιστορικό υψηλό των 57 ευρώ. Στις 18 Νοεμβρίου έγραψε χαμηλό στα 40,60 ευρώ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, έχει στείλει μήνυμα στήριξης της μετοχής με συνεχόμενες αγορές που κάνει το τελευταίο διάστημα.
Μάλιστα στη ζώνη των 40 ευρώ ο κ. Μυτιληναίος έχει προχωρήσει σε ποιο επιθετικές αγορές μετοχών κίνηση που αρκετοί θεώρησαν ως μήνυμα προάσπισης του «οχυρού» των 40 ευρώ.
Υπενθυμίζεται επίσης πως πούλησε τη θέση που είχε στην HelleniQ Energy, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως επιπλέον άντληση ρευστότητας προκειμένου να στηρίξει τον τίτλο της Metlen.
Σημειώνεται ότι η Metlen, όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, έχει υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για την απόλτηση της Aluminium Dunkerque, καθώς η AIP εξετάζει την πώληση της μεγαλύτερης μονάδας αλουμινίου στην ΕΕ.
Η Metlen Energy and Metals Plc, μαζί με τις Rio Tinto Group και Glencore Plc, έχουν ήδη καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές για τη γαλλική εταιρεία.
Τι είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για τη μετοχή
Ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στις 6 Νοεμβρίου σε εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας εταιρικής δομής του ομίλου σχολίασε και τις πιέσεις στη μετοχή σημειώνοντας δηκτικά ότι η ζωή έχει δείξει ότι καλύτερα γελάει ο τελευταίος.
Σημείωσε ότι όλοι αυτοί που τώρα εκμεταλλεύονται κάποιες τεχνικές καταστάσεις λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI και κάποιον κανόνων του LSE θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα κυνηγάνε τη μετοχή προς τα πάνω όταν θα είναι η ώρα να μπει στο MSCI Standard.
Τόνισε επίσης ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι τώρα με την ένταξη στο LSE η μετοχή έχει πρόσβαση σε έναν ωκεανό θεσμικών χαρτοφυλακίων και όλα αυτά σταδιακά θα μεταφραστούν σε εισροές και θα επιδράσουν στη μετοχή. Δεν είναι υπόθεση λίγων ημερών, υπογράμμισε.
Παράλληλα όμως ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για υπερθέρμανση στην αποτίμηση του ομίλου το περασμένο καλοκαίρι.
Σημείωσε ότι η υπέρβαση των 40 ευρώ εμπεριείχε ένα premium στην αποτίμηση λόγω Λονδίνου ωστόσο τα 47 ευρώ, και από τα 47 στα 50 και μετά από τα 50 στα 57 ευρώ σημειώθηκαν χωρίς να υπάρχουν εξελίξεις που να δικαιολογούν αυτό το άλμα.