ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
σταγόνα νερού κοντινό

Ξεκινά αντιπλημμυρικό έργο 46 εκατ. σε Τάφρο 66 και Λουδία μετά 120 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια, η Τάφρος 66 και ο Λουδίας μπαίνουν σε εκτεταμένες εργασίες ύψους 46 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου και την προστασία των τοπικών κοινοτήτων.

Η υλοποίηση ενός σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 46 εκατ. ευρώ, ξεκινά για πρώτη φορά στα 120 χρόνια λειτουργίας της Τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία, με στόχο τη βελτίωση της παροχετευτικότητας και της υδραυλικής λειτουργίας τους. 

Το έργο αυτό αναμένεται να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο πλημμυρών στις παρακείμενες περιοχές, ενισχύοντας την προστασία ζωών και περιουσιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η σχετική σύμβαση υπεγράφη παρουσία της περιφερειάρχη Αθηνάς Αηδονά, των αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και Υποδομών και Δικτύων Πάρη Μπίλια, καθώς και δημάρχων και εκπροσώπων των περιοχών που επηρεάζονται από το έργο.

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται αφορούν τον εκτεταμένο καθαρισμό της κοίτης και του πυθμένα, τη διευθέτηση και αποκατάσταση των αναχωμάτων, την προστασία πρανών από διάβρωση, καθώς και την αναδιαμόρφωση της όχθης σε επιλεγμένα σημεία.

 Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν μικρές τεχνικές παρεμβάσεις και διαμόρφωση προσβάσεων στην κοίτη όπου απαιτείται.

Το έργο καλύπτει, για την Τάφρο 66, το τμήμα από την εκβολή του ποταμού Αλμωπαίου έως την εκβολή της στον Αλιάκμονα, συνολικού μήκους περίπου 34 χιλιομέτρων. Για τον ποταμό Λουδία, οι εργασίες εκτείνονται από τη γέφυρα της επαρχιακής οδού Αλεξάνδρειας – Γιαννιτσών μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα, μήκους περίπου 38 χιλιομέτρων.

Η περιφερειάρχης Αθηνά Αηδονά, κατά την υπογραφή της σύμβασης, τόνισε ότι το έργο αυτό αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, ενισχύοντας την αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή της τέως λίμνης Γιαννιτσών και ευρύτερα. 

Υπογράμμισε επίσης ότι οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, καθώς πρόκειται για περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης ανέφερε ότι το έργο αυτό, που είχε ξεκινήσει ως μελέτη το 2014, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών και αναβαθμίζει ουσιαστικά την περιοχή. Επισήμανε τη σημασία της διαρκούς συνεργασίας και των παρεμβάσεων που διασφάλισαν την ασφάλεια των κατοίκων τα προηγούμενα χρόνια.

Στη σημασία του έργου στάθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, υπενθυμίζοντας τις τραγικές συνέπειες της υπερχείλισης της Τάφρου 66 το 1979, που στοίχισε ανθρώπινες ζωές και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταχιάος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτεραιότητα η επέκταση Μετρό στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη

Σε προτεραιότητα τίθεται η επέκταση του Μετρό προς βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, με έμφαση σε Σταυρούπολη, Ευκαρπία και Εύοσμο, ενώ η υλοποίηση θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα ακόμα.
Άνδρας σε δημόσια ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 2027 η επανεκκίνηση του μετροπόντικα στη Γραμμή 4 του Μετρό

Στο συνέδριο «Green Deal Greece 2026» τονίστηκε η πρόοδος στις επεκτάσεις Μετρό και λύσεις για το κυκλοφοριακό. Ο υφυπουργός Υποδομών εκτίμησε ότι ο μετροπόντικας της Γραμμής 4 δεν θα ξαναλειτουργήσει πριν το 2027, λόγω τεχνικών ελέγχων.
Εγνατία Οδός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλία για λύση στα οδικά ζητήματα της Εγνατίας σε Π. Μελά & Ωραιόκαστρο

Κοινή ομάδα εργασίας συγκροτούν Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο να αποσαφηνιστεί ποιος έχει την αρμοδιότητα συντήρησης του παράπλευρου οδικού δικτύου της Εγνατίας Οδού σε Παύλου Μελά και Ωραιόκαστρο.
Θεσσαλονίκη, Πύργος ΟΤΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοπρατούνται οι αναπλάσεις στις πλατείες Δημοκρατίας και Διοικητηρίου

Στη φάση ολοκλήρωσης μπαίνουν οι αναπλάσεις των πλατειών Δημοκρατίας και Διοικητηρίου στη Θεσσαλονίκη, με προϋπολογισμό άνω των 16 εκατ. ευρώ. Οι μελέτες αναμένεται να εγκριθούν και να υποβληθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
Νίκος Ταχιάος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ταχιάος: Το Μετρό Θεσσαλονίκης κρίνεται με αριθμούς, όχι εντυπώσεις

Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος παρουσιάζει τον απολογισμό των 23 μηνών λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως πλέον η αποτίμηση βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Κυριάκος Μητσοτάκης Συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Φωτίζουμε όλη τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία σήμερα

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, στην τελετή φωταγώγησης του Λευκού Πύργου, τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, με έργα πολιτισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η Λίνα Μενδώνη μίλησε για τον εντυπωσιακό φωτισμό.