ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
Φωτο: Shutterstock

Οι τράπεζες στρώνουν τον δρόμο για ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο

Ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα και καλά νέα για αναβαλλόμενο φόρο και μερίσματα δημιουργούν προϋποθέσεις για προσέλκυση κεφαλαίων. Αγωνία στις αγορές για τις αμερικανικές εκλογές.

Προϋποθέσεις ανοδικής αντίδρασης στο ΧΑ, ύστερα από τον Οκτώβριο, που αποδείχθηκε ο χειρότερος μήνας του 2024 για την αγορά, δημιουργούν τα νέα δεδομένα από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζών, οι οποίες περιλαμβάνουν, όπως έδειξαν οι χθεσινές ανακοινώσεις της Πειραιώς, σημαντικές ευχάριστες εκπλήξεις για την αγορά. Την ίδια ώρα, το διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα εισέρχεται σε μια φάση αβεβαιότητας, ενόψει του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, ενώ η Fed αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να τονώσει τις αγορές με μια ακόμη μείωση επιτοκίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τραπεζικές μετοχές έκαναν επίδειξη ισχύος, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει περισσότερο από 2% και να οδηγεί τον Γενικό Δείκτη σε μια ανοδική αντίδραση κατά 0,56%, για να πλησιάσει πάλι το όριο των 1.400 μονάδων.

Ήταν μια αντίδραση που την χρειαζόταν η αγορά, ύστερα από ένα κακό Οκτώβριο απωλειών, οι οποίες πλησίασαν το 5% για τον Γενικό Δείκτη. Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση καταγράφηκαν βαριές απώλειες, με 19 στις 25 μετοχές να κλείνουν με μηνιαία πτώση που έφθασε και 13%, στην περίπτωση της Cenergy, η οποία βεβαίως έχει ειδικά χαρακτηριστικά, καθώς ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση των βασικών μετόχων από το δικαίωμα συμμετοχής. Δεύτερη σε απώλειες η «ομογάλακτη» Βιοχάλκο με 11,5% και ακολούθησαν με διψήφια ποσοστά πτώση δύο τραπεζικές μετοχές (Alpha και Πειραιώς). Η Εθνική, που επιβαρύνθηκε από το μεγάλο placement, έκλεισε τον μήνα με απώλειες 6,5%.

Οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες και, πρωτίστως, από τις τράπεζες, που έχουν πλέον πολύ μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση των τάσεων του Γενικού Δείκτη μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη για την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με εισροές από ξένα χαρτοφυλάκια, που τον Οκτώβριο βρέθηκαν στην πλευρά των πωλητών.

«Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου σε μια ήρεμη διεθνή συγκυρία προσφέρονται για μια διαφυγή από την εσωστρέφεια καθώς θα αποτελέσουν μια απτή απόδειξη των εσφαλμένων εντυπώσεων που κυριάρχησαν καθ’ όλη την διάρκεια του Οκτωβρίου», τονίζει ο αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης.

Σημειώνεται ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν πλέον συμμετοχή που πλησιάζει το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησης του Γενικού Δείκτη, ενώ έχουν γίνει, μετά τα placement από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι πιο εμπορεύσιμες της αγοράς, με free float που φθάνει και το 92% στην περίπτωση της Εθνικής.

Η συμμετοχή των τραπεζών στον Γενικό Δείκτη (1/11/2024)

ΣύμβολοΚλείσιμοΔιαφορά %% ΣτάθμισηςΧρημ/κή αξία% ΣυμμετοχήCapping Factor
ΕΤΕ7,3762,73923.263.209.658,2510,18370,526
ΠΕΙΡ3,532,68821.525.348.590,614,76030,421
ΕΥΡΩΒ1,9191,53671.442.731.150,814,50240,305
ΑΛΦΑ1,40051,52891.414.766.119,374,41520,482
Σύνολο    23,8616 

Ευχάριστες εκπλήξεις

Τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς περιλάμβαναν σημαντικές ευχάριστες εκπλήξεις, ενώ στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και οι άλλες τράπεζες την επόμενη εβδομάδα -την Πέμπτη ανακοινώνουν γ’ τρίμηνο οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ το πρωί της Παρασκευής ακολουθεί η Alpha Bank.

Ειδικότερα,

  • Σε επίπεδο αποτελεσμάτων τριμήνου/9μήνου, η Πειραιώς ξεπέρασε τις προβλέψεις και επιβεβαίωσε ότι οι τράπεζες δεν έχουν επηρεασθεί σοβαρά από την έναρξη της μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Παράλληλα, η Πειραιώς προχώρησε σε μία ακόμη θετική αναθεώρηση των προβλέψεών της για το 2024 και όλα δείχνουν ότι μετά το καλύτερο 9μηνο όλων των εποχών για την τράπεζα η φετινή χρήση θα είναι, επίσης, η καλύτερη όλων των εποχών. Τα στοιχεία των αποτελεσμάτων αναμένεται να οδηγήσουν την επόμενη εβδομάδα σε θετικές αναπροσαρμογές των τιμών στόχων για τη μετοχή από ξένους οίκους και ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες.
  • Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι η Πειραιώς αποκάλυψε πώς οι τράπεζες θα απαλλαγούν από το «βαρίδι» του αναβαλλόμενου φόρου πολύ νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο (το 2034 αντί του 2041), κάτι που έχει μεγάλη αξία για τους μετόχους, καθώς θα τους επιτρέψει να εφαρμόσουν απερίσπαστες (και χωρίς εποπτικές «εμπλοκές») μια γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, με συντελεστές διανομής της τάξεως του 50%, πολύ κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης. Έτσι, αφαιρείται ένα σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και αυτό αναμένεται να επιτρέψει την αύξηση τοποθετήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια.

Ο αστάθμητος παράγοντας των αμερικανικών εκλογών

Οι αγορές έχουν, έως τώρα, αδιαφορήσει για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τις αμφίρροπες εκλογές της Τρίτης, 5 Νοεμβρίου, όμως πλέον η κρίσιμη ημέρα πλησιάζει και το σπουδαιότερο που ενδιαφέρει τους επενδυτές ίσως είναι όχι το ίδιο το αποτέλεσμα, αλλά το αν θα δοθεί αφορμή για αμφισβήτηση των θεσμών και της πολιτικής σταθερότητας στις ΗΠΑ από προσπάθειες αμφισβήτησης της εκλογικής ετυμηγορίας.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό πρόγραμμα του Τραμπ, που περιλαμβάνει επιβολή μεγάλων δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα, αντιμετωπίζεται διεθνώς από τους επενδυτές ως μια απειλή στη σταθερότητα του διεθνούς οικονομικού συστήματος, με ιδιαίτερες συνέπειες ειδικά για την Ευρώπη.

«Η προεκλογική περίοδος των ΗΠΑ φθάνει στο τέλος της και αναμενόμενα όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί
στο αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης. Οι διαφορές στα οικονομικά
προγράμματα των δύο υποψηφίων και οι προσέγγιση τους σε τομείς όπως η διπλωματία και οι εμπορικές
σχέσεις έχουν αυξήσει το βαθμό ενδιαφέροντος σε όλα τα πεδία σε μια μάχη που οι δημοσκοπήσεις μέχρι
και σήμερα δεν δίνουν κάποιο ισχυρό προβάδισμα αυξάνοντας το βαθμό αβεβαιότητας»,
σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Την ίδια ώρα, οι αγορές περιμένουν πλέον με σιγουριά μια νέα τόνωση με μείωση επιτοκίου από τη Fed την επόμενη Τετάρτη, καθώς τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν χθες ήταν χειρότερα από το αναμενόμενο και επιβεβαίωσαν ότι η αμερικανική οικονομία αποθερμαίνεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κλόνισε το χρηματιστήριο ο Πούτιν, έμειναν ψύχραιμες οι διεθνείς αγορές

Μεγάλη πτώση στην Αθήνα, μικρή στην Ευρώπη, άνοδος στη Wall Street. Κάτω από κρίσιμα τεχνικά όρια ο Γενικός Δείκτης, «χρωστάει» ανοδική αντίδραση. Ανθεκτικά τα ελληνικά ομόλογα. Πώς αξιολογείται το γεωπολιτικό ρίσκο.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα πονταρίσματα σε τραπεζικές μετοχές: Δέλεαρ οι μερισματικές αποδόσεις

Σε διψήφιες μερισματικές αποδόσεις θα φθάσουν οι τράπεζες με τη γρήγορη απόσβεση του DTC, αλλάζουν οι επενδυτικές αξιολογήσεις. Εμπόδιο για την ανάκαμψη της αγοράς το βαρύ κλίμα στην Ευρώπη.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνει τον δρόμο της ανάκαμψης το ΧΑ, «βαρίδι» ο γεωπολιτικός κίνδυνος

Νέα κεφάλαια στην αγορά μέσω της ΕΤΕ, ρεκόρ 18 ετών στην κερδοφορία των εισηγμένων. Θετικά τα μηνύματα από Αμερική και Κίνα. Αγωνία για τις εξελίξεις στην πολεμική αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν, κρίσιμα 24ωρα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το μαρτύριο της σταγόνας στο ΧΑ με ορίζοντα τις αρχές του Οκτωβρίου

«Πάγωσαν» τις κινήσεις τους οι ξένοι και μαζεύουν ρευστότητα ενόψει της αναμενόμενης μεγάλης υπερκάλυψης στο placement της Εθνικής. Κινήσεις σε... ευθεία γραμμή για τον Δείκτη, ενώ ανεβαίνουν οι διεθνείς αγορές.
wall_street_flag
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοιξε νέο κύκλο στις αγορές η Fed: Το κλειδί για ράλι και η θέση του ΧΑ

Η επιθετική μείωση του αμερικανικού επιτοκίου κατά 0,50% απομακρύνει τον κίνδυνο ύφεσης και ανοίγει τον δρόμο για συνέχιση του ράλι στα χρηματιστήρια. Πώς επηρεάζεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το σύνδρομο του... placement στο ΧΑ: Ταλαιπωρία με ημερομηνία λήξεως

Ρευστοποιήσεις blue chips από ξένους θεσμικούς που θα τοποθετηθούν στο placement της Εθνικής «φρενάρουν» την αγορά. Κρίσιμο ορόσημο το Σαββατοκύριακο, καθώς η JP Morgan θα ενημερώσει το ΤΧΣ για το επενδυτικό ενδιαφέρον.