Επενδυτικό στοίχημα του 2020 είναι οι ελληνικές τράπεζες, που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο εξυγίανσης, στον οποίο βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια οι ιταλικές τράπεζες και η Deutsche Bank, με κύριους καταλύτες το σχέδιο «Ηρακλής» και τα αξιόπιστα προγράμματα οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως εκτιμά η Morgan Stanley.
Σε επενδυτικό σημείωμα (trading report), ο αμερικανικός οίκος τάσσεται υπέρ της αγοράς των τίτλων Tier 2 που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες. Τονίζει ότι το σκεπτικό του είναι απλό: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφέρει σταθερά υποστήριξη στο τραπεζικό σύστημα και η αγορά είναι ανοικτή για τις τράπεζες που θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια και να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους. Αυτό το σενάριο εκτυλίχθηκε ήδη στην Ιταλία, κυρίως με την Monte dei Paschi di Siena, αλλά και στην Γερμανία, στην περίπτωση της Deutsche Bank.
Οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν, τονίζεται στο σημείωμα, καθώς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η απόδοση των κεφαλαίων τους (RoE) αναμένεται να ξεπεράσει το 10%.
Κύριος καταλύτης στη θετική πορεία των ελληνικών τραπεζών θα είναι το σχέδιο «Ηρακλής». Ο οίκος υπενθυμίζει ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα της Ιταλίας, που άρχισε το 2016, μείωσε στο μισό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από 324 σε 165 δισ. ευρώ.
Πρόσθετοι καταλύτες θα είναι:
- Η καλή ορατότητα στην οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τα σχέδια των τραπεζών να χαρακτηρίζονται ως συντηρητικά, καθώς, για παράδειγμα, η Alpha Bank έχει ως βασική υπόθεση την αύξηση των τιμών στα ακίνητα κατά 3,5% - 4%, ενώ οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,1% το 9μηνο του 2019.
- Οι επιδόσεις της κυβέρνησης, που αναμένεται να είναι καλύτερες από όσο περιμένει η αγορά, καθώς έχει δεσμευθεί σε στόχο ανάπτυξης 4% μεσοπρόθεσμα και υλοποιεί πολλές μεταρρυθμίσεις.
- Το νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, που θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο, θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες, ενοποιώντας εννέα διαφορετικές διαδικασίες που ισχύουν σήμερα.
- Οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις του Δημοσίου από τους οίκους αξιολόγησης, που αναμένεται να επιτρέψουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
- Τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών είναι υπερβολικά συντηρητικά και δεν επιτρέπουν να προχωρήσουν οι τράπεζες στην ανάκληση των τίτλων Tier 2 με τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας, κάτι που ευνοεί όσους επενδύσουν σε αυτούς τους τίτλους.
Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, είναι κατανοητό, σε ό,τι αφορά τις μετοχές των τραπεζών, να περιμένουν οι επενδυτές να δουν πρώτα βελτίωση της απόδοσης κεφαλαίων, πριν αποδεχθούν υψηλότερες αποτιμήσεις, όμως για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης των ελληνικών τραπεζών δεν θα πρέπει να έχει την ίδια βαρύτητα το ζήτημα της πίεσης που ασκείται στην κερδοφορία από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι επενδυτές, τονίζει η Morgan Stanley, θα πρέπει να ξεπεράσουν το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αποτιμήσουν τους τίτλους Tier 2 των ελληνικών τραπεζών περίπου όπως και τα αντίστοιχα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών.