Νέα μεγάλη πτώση σημειώνει σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε υποχώρηση κάτω από το 1%, καθώς έχει διαμορφωθεί στο 1,013%. Η πτώση της απόδοσης του από την περασμένη Παρασκευή ανέρχεται στο 4,75%. Αυτό είναι νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 10ετούς. Παράλληλα η απόδοση του 5ετούς διαμορφώνεται στο 0,296%, σημειώνοντας πτώση κατά 17%. Πρόκειται για νέες εντυπωσιακές αποδόσεις των κρατικών τίτλων που φαίνεται να λειτουργούν ως «καταφύγιο» μετά από την αναταραχή που έχει προκαλέσει ο κοροναιός στην διεθνή οικονομία.
Όπως έγραφε το Businessdaily την Παρασκευή νέα δυναμική δημιουργεί στη διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά η παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ, που θύμισε στους επενδυτές την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, οδηγώντας σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς να πλησιάζει πλέον στο εξαιρετικά σημαντικό συμβολικό όριο του 1%.
Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προκάλεσε βεβαίως έκπληξη, αφού η αγορά γνωρίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα πιθανότατα θα γίνουν επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όταν η χώρα αναβαθμισθεί από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα.
Ο αρκετά θετικός τόνος της δήλωσής, όμως («αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που εφαρμόζουμε σε όλες αυτές τις αγορές, είμαι αρκετά βέβαιη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν και αυτά επιλέξιμα», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ) οδηγεί τους επενδυτές να περιμένουν πλέον ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να γίνουν επιλέξιμα νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Άλλωστε, μετά την αναβάθμιση – έκπληξη από τον οίκο Fitch, το βασικό σενάριο της αγοράς για αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 δίνει τη θέση του σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική, για αναβάθμιση από την Fitch, που ήδη δίνει βαθμολογία μόνο δύο κλιμάκια χαμηλότερα από το investment grade, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τους κανονισμούς της ΕΚΤ, αρκεί η αναβάθμιση από έναν αναγνωρισμένο οίκο για να ενταχθεί μια χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Για την αγορά, αυτή η αλλαγή προοπτικής είναι σημαντική, καθώς φέρνει πιο κοντά την προοπτική εισόδου ενός πανίσχυρου αγοραστή στην αγορά των ελληνικών τίτλων, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αγοράζει τίτλους αξίας 60 δισ. ευρώ το μήνα και μπορεί να αγοράσει μέχρι το 1/3 του διαπραγματεύσιμου χρέους κάθε χώρας (προσοχή: αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους δεν είναι επιλέξιμο για αγορά, επειδή αποτελεί δάνεια του επίσημου τομέα και όχι δάνεια που αντλήθηκαν από την αγορά με έκδοση διαπραγματεύσιμων τίτλων).
Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές ομολόγων αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων, που σε μια «ρηχή» αγορά, όπως αυτή των ελληνικών ομολόγων, εκτιμάται ότι θα έχουν πολύ ισχυρή επίδραση, ενισχύοντας τις τιμές και πιέζοντας περαιτέρω τις αποδόσεις.