ΓΔ: 1397.01 0.46% Τζίρος: 86.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:09 DATA
Rafale-elliniko
Φωτο: Dassault Aviation

Χορός πολλών δισ. στους εξοπλισμούς: Τι αγοράζει το υπ. Εθνικής Άμυνας

Μεγάλη είναι η αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από τα 3,35 δισ. για το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021 και πλέον με τον κατατεθέντα προϋπολογισμό του 2022 στα 6,39 δισ. ευρώ. Ποια νέα όπλα έρχονται.

Χρονιά σταθμό για τις Ένοπλες Δυνάμεις αποτέλεσε το 2021, καθώς μετά από πολλά χρόνια εξοπλιστικής «ανομβρίας» η πολιτική ηγεσία της χώρας προχώρησε, όπως είχε υποσχεθεί, σε σημαντική ενίσχυσή τους. Το 2022 φέρνει ακόμη μία μεγάλη αύξηση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά 17,5%, ενώ για τους εξοπλισμούς τα κονδύλια αυξάνονται ακόμη περισσότερο, κατά 34%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουμε αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τα 3,35 δισ. για το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021 και πλέον με τον κατατεθέντα προϋπολογισμό του 2022 στα 6,39 δισ.. Όπως μάλιστα ανέφερε ο ΥΕΘΑ Νικ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή «με την επιφύλαξη βέβαια περαιτέρω ενίσχυσης αυτού κατά τη διάρκεια του έτους, όπως είχε γίνει και πέρυσι από το ειδικό αποθεματικό σε συνεργασία πάντοτε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. (…) Πρόκειται, λοιπόν, για μια ετήσια αύξηση που αγγίζει το 17,5% και επαναφέρει συνολικά τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για πρώτη φορά στο ύψος των προ κρίσης Προϋπολογισμών του Υπουργείου, σε επίπεδα 2009».

Ειδικά για τους εξοπλισμούς: Ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι αυξημένος κατά 856 εκατομμύρια ευρώ περίπου ή κατά 34% έναντι των πιστώσεων του 2021, Οι δαπάνες για εξοπλισμούς διαμορφώνονται πλέον στο ύψος των 3,37 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες υποστήριξης και αναβάθμιση υπαρχόντων οπλικών και απόκτηση νέων συστημάτων.

Rafale, Belharra και κορβέτες είναι… καθ’ οδόν

Τα προγράμματα που βρίσκονται κυριολεκτικά καθ’ οδόν και θα αλλάξουν εξ’ ολοκλήρου το προφίλ των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια είναι:

  • Τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale: Τα έξι πρώτα μάλιστα θα έρθουν, όπως όλα δείχνουν, στις 19 Ιανουαρίου στην Τανάγρα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης, ενώ η δεύτερη εξάδα θα παραδοθεί μέσα στο 2022 και η τρίτη το 2023. Όσον αφορά την τέταρτη εξάδα αναμένεται να περάσει από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Το συνολικό κόστος του προγράμματος φτάνει τα 3,2 δισ. ευρώ.
  • Το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα που μέσα στο 2022 και μάλιστα μέσα στον Ιανουάριο θα μπει σε «ρότα» είναι η σύμβαση για την απόκτηση των τριών γαλλικών φρεγατών Belharra, που όπως δήλωσε στην πρόσφατη συνάντηση με τους αμυντικούς συντάκτες ο αρμόδιος υπουργός θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Το κόστος του προγράμματος θα φτάσει λίγο παραπάνω από τα 3 δισ. ευρώ.
  • Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των 83 αεροσκαφών F-16 Blk52+ & Blk52+ Adv, σε Viper. Τέλος του 2022 το πρώτο F-16 Viper επιστρέφει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και προχωρά η αναβάθμιση των υπολοίπων.
  • Εν αναμονή είναι και το πολυσυζητημένο πρόγραμμα για αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50, το οποίο και έχει προγραμματιστεί να πάει στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής αρκετές φορές, ωστόσο όμως όλο για κάποιο λόγο μένει εκτός. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών με τα ανταλλακτικά που θα βγουν από την αναβάθμιση των F-16 Blk52+ που θα γίνουν Viper. Τα ανταλλακτικά που θα βγουν κοστίζουν γύρω στα 200 εκ. δολάρια, οπότε αν δεν προχωρήσει αυτή η αναβάθμιση θα πάνε χαμένα.
  • Στα «σκαριά» βρίσκεται και η απόκτηση τεσσάρων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Ένα πρόγραμμα για το οποίο, σύμφωνα με τον Ν. Παναγιωτόπουλο, θα διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ, ενώ θα δοθεί μισό δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ. Ωστόσο το πρόγραμμα των κορβετών δεν αναμένεται να ενισχύσει μόνο το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην ενίσχυση ή όχι ειδικά των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικό ναυπηγείο. Παρόλα αυτά όταν ρωτήθηκε από τους αμυντικούς συντάκτες για το αν η ιταλική Fincantieri έχει προβάδισμα, καθώς έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ο ΥΕΘΑ ανέφερε: «Μην ζητάτε κορβέτες για να επενδύσετε στα ναυπηγεία. Επενδύστε και θα μετρήσει στα θετικά…»

Ο Φεβρουάριος θα φέρει F-35;

Όσον αφορά το πολυσυζητημένο πρόγραμμα των F-35, για το οποίο στην Ελλάδα είχε προταθεί να συμμετέχει ως εταίρος, ο μήνας που όπως ακούγεται μπορεί να φέρει εξελίξεις είναι ο Φεβρουάριος, καθώς είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, ενώ πιθανή είναι και η συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Άλλωστε ο πολύ πρόσφατα ψηφισμένος προϋπολογισμός Άμυνας των ΗΠΑ ύψους 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογράφηκε και από τον πρόεδρο Μπάιντεν και περιλαμβάνει ως τροπολογία το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, ανοίγει το δρόμο για να βαφτούν τα F-35 με τα ελληνικά χρώματα.

Πιο αναλυτικά το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων. Μέσω αυτού γίνεται προσπάθεια να προετοιμαστεί το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει. 

Τι θα κερδίσει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

Μπορεί ο προϋπολογισμός του κράτους για την άμυνα να αυξήθηκε ιλιγγιωδώς, το κέρδος όμως μέχρι στιγμής για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι μικρό. 

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) αλλά και του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) να καταφέρουν να βάλουν τις ελληνικές αμυντικές εταιρείες στο «λογαριασμό» της άμυνας και ταυτόχρονα να τις βοηθήσουν να «αναστηθούν», οι συμφωνίες που μέχρι στιγμής έχει συνάψει η κυβέρνηση δεν έχουν φέρει πρακτικό αποτέλεσμα. 

Γιατί μπορεί στα λόγια να ακούγονται πολλά για την επιθυμία στήριξης της ΕΑΒΙ στην πράξη όμως το πηλίκο είναι αν όχι μηδενικό, πολύ πολύ μικρό. 

Όπως τόνισε σε πρόσφατη ανακοίνωση ο ΣΕΚΠΥ «εκτιμούμε ότι πάνω από 40 Ελληνικές εταιρείες,  θα αναλάβουν προγράμματα αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, από τις Γαλλικές κατασκευάστριες εταιρείες των φρεγατών, σε βάθος δεκαετίας, δημιουργώντας επιπλέον εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Ωστόσο το συγκεκριμένο ποσό είναι πολύ μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι τα χρήματα που θα δοθούν συνολικά για την άμυνα αγγίζουν αν όχι θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ και μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 15 δισ. ευρω, συγκεκριμένα θα δοθούν:

  • Για τα νέα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού 5 δισ.
  • Για τη Πολεμική Αεροπορία 3,2 δισ. για τα  Rafale και 1,8 δισ. για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.
  • Τουλάχιστον 160 εξοπλιστικά υποπρογράμματα που έχει προωθήσει το ΥΠΕΘΑ μέσω της ΓΔΑΕΕ «τρέχουν» και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Μιλάμε για πάνω από 10 δισ. ευρώ και, όπως επισημαίνει ο ΣΕΚΠΥ, το κέρδος της ΕΑΒΙ θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσιο αν είχαμε θεσμοθετημένη πολιτική βιομηχανικών επιστροφών (τουλάχιστον 30% της αξίας της προμήθειας). Δηλαδή το κέρδος από αυτές τις τεράστιες αγορές, για τις ελληνικές εταιρείες θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 3 δισ. ευρώ, χρήματα, που θα επέστρεφαν και θα επενδύονταν στην ελληνική οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Belharra, Fregates, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες, ανοίγει χώρος για εξοπλισμούς

Αυξάνει τα περιθώρια της χώρας για υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων η διαφαινόμενη συμφωνία στην Ευρώπη για πιο «χαλαρή» μεταχείριση των αμυντικών δαπανών. Δεν αναιρείται η ανάγκη για επαναξιολόγηση των προγραμμάτων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πράσινο» στις 21 Οκτωβρίου στο deal των ΕΑΣ με την MSM για πυρομαχικά

Υψηλοί στόχοι για την παραγωγή πυρομαχικών από την κοινοπρακτική εταιρεία που θα συσταθεί, θολό το τοπίο για τη μεταφορά εργαζομένων. Κινήσεις στον χώρο των πυρομαχικών και από την ONEX του Π. Ξενοκώστα.
businessdaily-Voles-Tethorakismena
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δισεκατομμύρια από ΕΕ για την άμυνα, σε κρίση η ελληνική βιομηχανία

Η Ευρώπη συντονίζει τις βιομηχανίες όπλων και σχεδιάζει «Ταμείο Ανάκαμψης» για την άμυνα, την ώρα που οι δύο βασικές ελληνικές κρατικές εταιρείες, ΕΑΒ και ΕΑΣ, προσπαθούν να βγουν από πολυετή κρίση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μοντέλο Ισραήλ η ανάπτυξη καινοτόμων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας ιδρύεται από το Δημόσιο και το Υπερταμείο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων από ελληνικές εταιρείες.