Στις τουρκικές «δραστηριότητες» στην Ανατολική Μεσόγειο και στα προβλήματα που έχει προκαλέσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες αναφέρεται ανάλυση του CNBC, στην οποία, μάλιστα, υποστηρίζεται ότι η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι «η πλέον επικίνδυνη» κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα Ελλάδα και Τουρκία, δύο χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μία περιοχή την οποία χαρακτηρίζει ως «αμφισβητούμενα ύδατα» («contested waters»)
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, για να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα σε έδαφος τόσο της Άγκυρας όσο και της Αθήνας, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο και συμπληρώνει ότι το τουρκικό πλοίο πρόκειται να συνεχίσει την αναζήτησή του για δυνητικά προσοδοφόρα αποθέματα ενέργειας έως τις 23 Αυγούστου.
Έκτοτε, η Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της ΕΕ, πιέζει την Τουρκία να σταματήσει την «παράνομη» δραστηριότητα, με την αντιπαράθεση να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και μια μικρή σύγκρουση μεταξύ δύο φρεγάτων στις αρχές του μήνα. Η Γαλλία παρενέβη επίσης για να επικρίνει τις «ανησυχητικές» προκλήσεις της Τουρκίας.
«Ανεξάρτητα από αυτό, η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τόσο τα δικαιώματα της όσο και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και προσέθεσε «καμία δόλια συμμαχία δεν θα καταφέρει να το αποτρέψει. Όσοι πιστεύουν διαφορετικά δεν έχουν πάρει τα μαθήματά τους από την ιστορία».
Από την πλευρά της η ΕΕ υποστήριξε ότι οι τουρκικές κινήσεις τροφοδοτούν «περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια», ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των δραστηριοτήτων της Τουρκίας σε αμφισβητούμενα ύδατα και παρότρυνε την Άγκυρα να ξεκινήσει έναν ευρύ διάλογο.
Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα ώθησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζ. Μπορέλ να προειδοποιήσει ότι η «σοβαρή επιδείνωση» των σχέσεων με την Τουρκία επηρέασε ολόκληρο το μπλοκ «πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο».
Μιλώντας στο CNBC ο Ίαν Λέσερ, αντιπρόεδρος του γερμανικού think tank, Marshall Fund υποστήριξε ότι ο «φθίνων συντηρητισμός» της Τουρκίας όσον αφορά τη χρήση βίας είχε τροφοδοτήσει μια πιο αποφασιστική περιφερειακή πολιτική τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, ο Lesser είπε ότι η «παράνοια» ώθησε το πολιτικό κατεστημένο της χώρας να δει τη συμπεριφορά ακόμη και των παραδοσιακών συμμάχων «με αίσθηση ανασφάλειας». «Τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά», συνέχισε, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο κλιμακωτής διαφοράς μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας. Όλες οι πλευρές γνωρίζουν τους κινδύνους, αλλά είναι σαφές, θα έλεγα, ότι είναι η πιο επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια».
«Η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη στρατηγική της για την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η Εμρέ Πέκερ, στέλεχος του Eurasia Group. Όπως σημείωσε «η Τουρκία είναι πρόθυμη να κλιμακώσει την ένταση καθώς θεωρεί ότι μπορεί να το πράξει τόσο με την Κύπρο όσο και με την Ελλάδα. Προς το παρόν, μπορεί επίσης να το πράξει με τη Γαλλία, επειδή γνωρίζει ότι η Γαλλία δεν έχει θεσμική υποστήριξη από την ΕΕ ή το Βερολίνο για να προωθήσει μία πιο επιθετική πολιτική κατά της Άγκυρας».