Σε μια από τις κρισιμότερες, για την Ελλάδα, συνόδους των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νίκος Δένδιας θα επιδιώξει σήμερα να κάνει βήματα προόδου στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ, παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών περιμένει από τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, να ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με ενδεχόμενη αμερικανική παρέμβαση για την εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική πλευρά κατέρχεται ενισχυμένη στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών, ιδιαίτερα μετά την ηχηρή παρέμβαση της Γαλλίας υπέρ των εθνικών θέσεων σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ενώ έχει ξεκαθαρίσει προς την Ευρώπη, στις επικοινωνίες των προηγούμενων 24ώρων, ότι δεν θα συναινέσει σε μια φόρμουλα εκτόνωσης της κρίσης σύμφωνη με τις επιδιώξεις της Άγκυρας, η οποία επιμένει σε κάποιου είδους γενικό «παζάρι» για μια «μοιρασιά» θαλάσσιων ζωνών, με ασαφείς πολιτικούς όρους και μακριά από τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει από τις 21 Ιουνίου, όταν δέχθηκε τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών στο Μαξίμου, ότι οι κυρώσεις για την Τουρκία είναι μονόδρομος, εάν συνεχίσει την πολιτική των προκλήσεων και τις αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όμως, πριν την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών, η Αθήνα έχει αποφύγει αναφορές σε κυρώσεις, καθώς γνωρίζει ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, θέλουν να αποφύγουν αυτή την οδό, παρότι η Γαλλία, επικουρούμενη από την Αυστρία, αναμένεται να πιέσουν έντονα για την επιβολή κυρώσεων.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Γιοζέπ Μπορέλ, έχει λάβει εντολή από το προηγούμενο συμβούλιο, στα μέσα Ιουλίου, να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις: αφενός να διερευνήσει τις δυνατότητες διαλόγου με την Τουρκία, αφετέρου να προετοιμάσει μέσα σε ένα μήνα μια λίστα κυρώσεων με μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτές που έχει ήδη εφαρμόσει η Ε.Ε., αντιδρώντας στις παράνομες έρευνες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο εκπρόσωπος του Μπορέλ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η προετοιμασία των κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει και ένα πρόσχημα τεχνικού χαρακτήρα για να μετατεθεί λίγο αργότερα η συζήτηση, στα τέλη του μήνα, στη σύνοδο των υπουργών που θα γίνει στο Βερολίνο με φυσική παρουσία. Έτσι, το καλύτερο σενάριο για την Αθήνα για την έκβαση της σημερινής τηλεδιάσκεψης είναι να εκδοθεί μια αυστηρή ανακοίνωση που θα καταδικάζει τις τουρκικές παράνομες ενέργειες και θα προειδοποιεί για την επιβολή κυρώσεων.
Την ίδια στιγμή, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι πιθανές πρωτοβουλίες της αμερικανικής διπλωματίας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας παρέμβασης του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για την εκτόνωση της έντασης, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, στη Βιέννη. Οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν «κέντρο βάρους» προς την πλευρά της Ελλάδας, ενώ θετική εντύπωση έκανε το χθεσινό μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιτ, μέσω Twitter, όπου προανήγγειλε την έλευση σε ελληνικά ύδατα του θηριώδους αμερικανικού πλοίου USS Hershel “Woody” Williams.
Η πίεση στην Ουάσιγκτον για μια παρέμβαση που θα εκτονώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει κορυφωθεί τα δύο τελευταία 24ωρα, μετά την πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν να στείλει στην περιοχή όπου κινείται το Oruc Reis μία φρεγάτα και δύο μαχητικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται με πρωτοφανή τρόπο η συνοχή του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, με χθεσινή τους επιστολή στον Πομπέο, οι γερουσιαστές Μενέντεζ, με τον οποίο συνομίλησε ο Ν. Δένδιας, και Βαν Χόλεν κάλεσαν τον υπουργό Εξωτερικών να παρέμβει για να ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της, αλλά και να συντονίσει με την Ε.Ε. την επιβολή κυρώσεων, καθώς επίσης να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή κυρώσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S400 από την Άγκυρα.