ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο

Συμφωνία ΑΑΔΕ με βρετανικές αρχές για ενίσχυση τελωνειακής συνεργασίας

Η ΑΑΔΕ προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με τις βρετανικές αρχές για την καταπολέμηση του διασυνοριακού οικονομικού εγκλήματος και του λαθρεμπορίου, με στόχο τη θωράκιση και διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου μέσω Μνημονίου Συνεργασίας.

Ένα νέο, ισχυρό μέτωπο κατά του διασυνοριακού οικονομικού εγκλήματος διαμορφώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προχωρώντας σε στρατηγική συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνεργασία συμμετέχουν η Φορολογική και Τελωνειακή Αρχή (HMRC), το Υπουργείο Εσωτερικών (Home Office) και η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA).

Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), τίθενται οι βάσεις για μια σταθερή και μακροπρόθεσμη συνεργασία, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικής προστασίας έναντι τελωνειακών κινδύνων, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της απάτης, αλλά και τη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση κοινών απειλών, του λαθρεμπορίου και των τελωνειακών παραβάσεων.

Περιλαμβάνει, επίσης, ανταλλαγή μεθοδολογιών, αξιοποίηση αναλυτικών δεδομένων και δεικτών κινδύνου για τον εντοπισμό ύποπτων φορτίων, χωρίς να παρεμποδίζεται η εφοδιαστική αλυσίδα.

Επιπλέον, δίνεται έμφαση στη μετατόπιση του ελεγκτικού βάρους σε εκ των υστέρων ελέγχους, στην ενίσχυση των πιστοποιημένων οικονομικών φορέων (AEOs) και στην προώθηση της οικειοθελούς συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

Σημαντικό μέρος της συνεργασίας αποτελεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με τη χρήση μη επεμβατικών τεχνολογιών επιθεώρησης, τα συστήματα ελέγχου φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης εξοπλισμού.

Τέλος, το Μνημόνιο προβλέπει τη διοργάνωση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, την ψηφιοποίηση διαδικασιών και την ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων για τα τελωνειακά στελέχη.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε: «Για τις φορολογικές και τελωνειακές αρχές, η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, ενώ οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις απαιτούν τη διαρκή προσαρμογή μας. Βλέπουμε στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έναν εταίρο υψηλής εμπειρίας με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινούς στόχους. Το Μνημόνιο που υπογράφουμε δεν αποτελεί το καταληκτικό σημείο μιας διαδικασίας, αλλά την αφετηρία μιας ουσιαστικής συνεργασίας που μεταφράζεται σε συγκεκριμένες κοινές δράσεις, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αμοιβαία οφέλη για την ασφάλεια και το εμπόριο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Πέντε εκτελέσεις για υπόθεση «τρομοκρατίας»

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε πέντε πολίτες για τρομοκρατικές ενέργειες, αυξάνοντας τις εκτελέσεις φέτος σε 188. Οι πέντε κατηγορήθηκαν για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και επιθέσεις κατά των αρχών, κυρίως σε περιοχή με σιιτική πλειονότητα.
υπολογιστης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθαριστικά με 50% μείωση για ιδιοκτήτες μικρών οικισμών

Η ΑΑΔΕ ανάρτησε νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 με έκπτωση 50% σε κύριες κατοικίες μικρών οικισμών, διορθώνοντας προηγούμενες παραλείψεις. Ωφελούνται 15.304 ιδιοκτησίες, με όφελος 806.587,66 ευρώ και δρομολογημένες επιστροφές φόρου.
ΑΑΔΕ, Φορολογικοί έλεγχοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 23 κατηγορίες αναδρομικών αποδοχών που είναι στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Σε 23 κατηγορίες αναδρομικών αποδοχών, μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, γιατρών του ΕΣΥ και άλλων κατηγοριών φορολογουμένων, εστιάζουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ. Προθεσμία έως 31 Δεκεμβρίου για τη δήλωσή τους.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ειδοποιήσεις σε 55.000 πολίτες για αδήλωτα αναδρομικά του 2020

Η ΑΑΔΕ στέλνει ειδοποιήσεις σε 117.000 φορολογούμενους που δεν δήλωσαν αναδρομικά του 2020, ενημερώνοντας για χρέη άνω των 100 ευρώ και δυνατότητα ρύθμισης έως 72 δόσεις, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» από ΣτΕ σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο

Το Δημόσιο οφείλει να εξετάσει εάν ο οφειλέτης έχει και άλλη περιουσία από την οποία μπορεί να εισπράξει την οφειλή πριν προχωρήσει σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας οφειλέτη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνής κλοιός στη «φοροδιαφυγής χωρίς σύνορα» με έλεγχο καταθέσεων και crypto

Διεθνείς κλοιός στη «φοροδιαφυγής χωρίς σύνορα» με μηχανισμό παρακολούθησης τραπεζικών λογαριασμών σε περισσότερες από 80 χώρες για το «μαύρο χρήμα». Στο στόχαστρο και τα κρυπτονομίσματα.