ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Θανάσης Κοντογεώργης πορτρέτο
Φώτο: SOOC

Κοντογεώργης: Ουσιαστικός διάλογος με αγρότες τη Δευτέρα

Ο Θ. Κοντογεώργης είπε ότι τη Δευτέρα αναμένεται ουσιαστική συζήτηση κυβέρνησης και αγροτών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για μέτρα με δημοσιονομικό κόστος και ότι ο Κ. Ανεστίδης δεν θα γίνει δεκτός στο Μαξίμου.

Την εκτίμηση ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών εξέφρασε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέντευξή του στη NaftemporikiTV. 

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης δεν θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κοντογεώργης, κάνοντας απολογισμό της πρώτης συνάντησης με τους αγρότες, δήλωσε ότι έμεινε «θετικά εντυπωσιασμένος» από το επίπεδο των συμμετεχόντων. 

Τόνισε ότι υπήρξε βελτίωση στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, τόσο για το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και για το πετρέλαιο, ενώ υπήρξε και συμφωνία ενόψει της συζήτησης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Υπενθύμισε ότι από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την πρόθεσή του για διάλογο με όλους τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα με τα μπλόκα. 

Ωστόσο, όπως σημείωσε, «η πόρτα διαλόγου είναι ανοιχτή», αλλά υπήρξαν δύο φορές άρνηση συμμετοχής. Κατά τον ίδιο, όταν κάποιος θέτει διεκδικητικό πλαίσιο και καλείται σε διάλογο, η μη ανταπόκριση υποδηλώνει άλλες σκοπιμότητες.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «οι δρόμοι έχουν ανοίξει», αλλά επεσήμανε πως απαιτείται και η εκπροσώπηση των μπλόκων στη συνάντηση. 

Εξήγησε ότι στη συνάντηση δεν μπορούν να συμμετέχουν άτομα που ενδεχομένως ελέγχονται, και ότι η πανελλαδική επιτροπή θα αποστείλει την επίσημη εκπροσώπηση, επί της οποίας θα βασιστεί η συζήτηση. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέα μέτρα με δημοσιονομικό κόστος.

Σχολιάζοντας το θέμα της συμμετοχής του κ. Ανεστίδη, ο υφυπουργός υπογράμμισε πως «αυτό είναι σαφές». 

Για τη συνάντηση της Δευτέρας, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθούν λύσεις και ότι η κυβέρνηση προσέρχεται με «καλή διάθεση και ειλικρινείς προθέσεις», λαμβάνοντας υπόψη τα ζητήματα που θα τεθούν από τους αγρότες. Τα θέματα αυτά θα εξειδικευτούν στη συνέχεια από την κυβέρνηση.

Όσον αφορά το ζήτημα της ευλογιάς, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει όποια στήριξη χρειαστεί για την αναπλήρωση εισοδήματος και την ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου, με στόχο οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ελληνοτουρκικά και ευρωπαϊκή προοπτική Βαλκανίων

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας ότι για την ελληνική πλευρά η βασική διαφορά αφορά την «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». 

Επεσήμανε ότι υπάρχουν επιπλέον θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως το μεταναστευτικό, καθώς και ζητήματα θετικής ατζέντας που συζητούνται στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τόνισε επίσης την «υποχρέωση ενίσχυσης της αμυντικής - αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας», με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο διάλογος διεξάγεται στη βάση των αρχών και του δικαίου, διατηρώντας εγρήγορση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στα Βαλκάνια, επισήμανε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προς όφελος της περιοχής και της Ελλάδας. 

Η ενταξιακή διαδικασία, όπως είπε, προχωρά με βάση τα επιμέρους κεφάλαια, ενώ διαβεβαίωσε ότι όλα θα γίνουν με διασφάλιση της ενότητας στο ευρωπαϊκό πεδίο και των συμφερόντων της χώρας. Για την Αλβανία, τόνισε τη σημασία της προστασίας της ελληνικής ομογένειας.

Θέματα μεταφορών και ασφάλειας

Σχετικά με το πρόβλημα των πτήσεων στο FIR Αθηνών, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια επιβατών, πληρωμάτων και αεροσκαφών. 

Το πόρισμα απέκλεισε επίσης την ύπαρξη κακόβουλης ενέργειας και επεσήμανε την παλαιότητα των συστημάτων. Ο εκσυγχρονισμός έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 1,5 έτους, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τους επιβάτες.

Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι το 2026 θα λειτουργήσει το τελευταίο τμήμα της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη που είχε καταστραφεί από την κακοκαιρία Daniel.

 Διαβεβαίωσε ότι η νέα γραμμή θα διαθέτει σύγχρονη τηλεδιοίκηση και πως η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μεταφορών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ σε γεωργικό αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδια Βελτίωσης: Νέο επενδυτικό πλαίσιο για πιο ανταγωνιστική γεωργία

Η νέα πρόσκληση Σχεδίων Βελτίωσης, ύψους 260 εκατ. ευρώ, ανοίγει σύντομα για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, τη βιωσιμότητα και την προσαρμογή στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρναούτογλου: Έκκληση για προστασία αγροτών από τη συμφωνία Mercosur

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου ζήτησε από την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ να διευκρινίσει τη στάση της για τη συμφωνία Mercosur και να προστατεύσει παραγωγούς, αγρότες και καταναλωτές από τις αρνητικές συνέπειές της.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Οι υπεύθυνοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ να διωχθούν, όχι οι αγρότες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, άσκησε έντονη κριτική για τις διώξεις σε αγρότες, ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά των υπευθύνων του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους. Έθεσε ζητήματα διαφάνειας και στήριξης.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις ειδικοί ΕΕ ενημέρωσαν τη Βουλή για ύδρευση και αγροτική στήριξη

Το Ισραήλ, μετατρέποντας το νερό από ελλειμματικό σε εξαγώγιμο αγαθό, η Ιρλανδία με έμφαση στην αγροτική και κτηνοτροφία, και η Δανία με στηριζόμενη καινοτομία δείχνουν τρόπους επιτυχούς διαχείρισης φυσικών πόρων.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλοι δολοφονούν αγρότες και απαγάγουν κατοίκους στη βορειοδυτική Νιγηρία

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε χωριό στη βορειοδυτική Νιγηρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα αγρότες και απάγοντας πολλούς άλλους, σύμφωνα με αναφορά προς τον ΟΗΕ και τοπικές πηγές. Έξι θύματα ταυτοποιήθηκαν από τις αρχές.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα προχωρήσει, σταθερές τιμές σε 2.000 προϊόντα

Στη σκιά της τραγωδίας στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η πολιτική βία δεν έχει θέση στη Δημοκρατία και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. Ενώ ανακοίνωσε σταθερές τιμές σε 2.000 προϊόντα και έκτακτο επίδομα 150€ ανά παιδί.