ΓΔ: 2256.81 -1.83% Τζίρος: 64.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:34:43
Νίκος Δένδιας ομιλία
Ο Νίκος Δένδιας συμμετέχει σε επίσημη εκδήλωση και απευθύνει ομιλία σε συνέδριο.

Ν. Δένδιας: Απορρίπτω την κοινωνία πολλαπλών ταχυτήτων στον 21ο αιώνα

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως δεν είναι αποδεκτή η κοινωνία πολλών ταχυτήτων και στόχος του ΥΠΕΘΑ είναι η δημιουργία ενός θετικού προτύπου και ενός μεγάλου οικιστικού προγράμματος στήριξης στρατιωτικών οικογενειών και ευρύτερα.

Την ανάγκη αποφυγής της δημιουργίας μιας κοινωνίας «πολλαπλών ταχυτήτων» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην Πάτρα. Όπως τόνισε, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιδιώκει να αποτελέσει ένα ενάρετο υπόδειγμα για τον δημόσιο τομέα και την κοινωνία, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο οικιστικό πρόγραμμα για τη στήριξη της στρατιωτικής οικογένειας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται να παραδοθούν 1.045 κατοικίες, ενώ το πρόγραμμα θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη τη χώρα, φθάνοντας τις 10.500 κατοικίες και 7.000 επισκευές. Στόχος είναι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών στελεχών που μετατίθενται σε περιοχές με υψηλά ενοίκια, όπως ο Έβρος και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι το υπουργείο ενισχύει τη μητρότητα, δημιουργώντας νέες μαιευτικές κλινικές και βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη στήριξη της στρατιωτικής οικογένειας. Αναφέρθηκε επίσης στο δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας πως απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για την αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη της τρίτης ηλικίας και των παιδιών με ειδικές ανάγκες, με τον κ. Δένδια να υπογραμμίζει τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης στην πράξη.

Οικονομικές παρεμβάσεις και μισθολογικές αυξήσεις

Σχετικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός ανέφερε πως αυτές προήλθαν κυρίως από εξοικονομήσεις του υπουργείου. Συγκεκριμένα, εξοικονομήθηκαν 175 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 165 εκατ. ευρώ επέστρεψαν ως μισθολογικό μέρισμα στα στελέχη, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση των εισοδηματικών ανισοτήτων.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως το νέο μοντέλο που προωθεί το υπουργείο βασίζεται στη μόχλευση των κονδυλίων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, προκειμένου να δημιουργηθούν εξαγώγιμα προϊόντα και να ενισχυθεί η κοινωνική εξισορρόπηση.

Ρόλος του υπουργείου Άμυνας στην οικονομία και την καινοτομία

Ο υπουργός επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το υπουργείο Άμυνας στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς οι επενδύσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα. Τόνισε πως η ασφάλεια αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και αναφέρθηκε σε παραδείγματα άλλων χωρών της περιοχής που έχουν αξιοποιήσει επιτυχώς τα αμυντικά κονδύλια.

Στο πλαίσιο της προώθησης της καινοτομίας, ο κ. Δένδιας παρουσίασε το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας και τη δημιουργία διεύθυνσης καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, επιχειρείται η διασύνδεση του αμυντικού τομέα με το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και τα πανεπιστήμια.

Ενδεικτικά, δοκιμάστηκαν πρόσφατα 37 λύσεις του ελληνικού συστήματος καινοτομίας σε πραγματικές συνθήκες, ενώ το υπουργείο έχει δεσμεύσει το 1% του προϋπολογισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων για ελληνικές επιχειρήσεις καινοτομίας και 1,5% για την έρευνα.

Ο στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η δημιουργία προϊόντων διπλής χρήσης και η ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής της χώρας στον αμυντικό τομέα.

Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας κάλεσε τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους νέους επιχειρηματίες της Πάτρας να συμβάλουν στην άμυνα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας.

Αναφερόμενος στον ρόλο των Επιμελητηρίων, επισήμανε πως οφείλουν να προτείνουν ρεαλιστικά μέτρα ανάπτυξης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση πολιτικών για την οικονομική πρόοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ολοκληρωμένα μέτρα για τη στρατιωτική οικογένεια με την Ατζέντα 2030

Ο Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας, τονίζει τη σημασία της οικογένειας για τον Ελληνισμό και ανακοινώνει νέα δέσμη μέτρων υπέρ της Στρατιωτικής Οικογένειας, με σημαντικές αυξήσεις αποδοχών, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Ενίσχυση ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με καινοτομία

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με έμφαση στην καινοτομία, στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί ενέκριναν μέτρα για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με πρέσβη Ολλανδίας για εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τη νέα πρέσβη της Ολλανδίας, Barbara van Hellemond, για να συζητήσουν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Ολλανδίας στο πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του.
Νίκος Δένδιας εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας σε ναυτική βάση και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας Πορτογαλίας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Πορτογαλία, όπου επισκέφθηκε τη ναυτική βάση Λισαβόνας και ενημερώθηκε για την ανάπτυξη θαλάσσιων και υποθαλάσσιων drones στο CEOV.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή άμυνα, διάστημα και drones

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Άμυνας, Andrius Kubilius, συζητώντας για την αμυντική και διαστημική πολιτική, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το πρόγραμμα «SAFE 2» και την πρόοδο της Agenda 2030.