Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο Action24 αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει κατά το παρελθόν, τονίζοντας ότι «ποτέ δεν αρνήθηκα την πατρότητα μεταρρυθμίσεων ακόμη και αν ήταν δύσκολες». Ωστόσο, επισήμανε πως δεν μπορεί να συνδέεται με το πρόσωπό του κάθε μέτρο που προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις, όπως συμβαίνει με τις πρόσφατες αποφάσεις για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα στα ΕΛΤΑ είναι έντονο και διαχρονικό, καθώς η αγορά μεταβάλλεται ραγδαία, με τις επιστολές να έχουν αντικατασταθεί από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Υπογράμμισε πως έχουν υπάρξει επανειλημμένες παρεμβάσεις τόσο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και Νέας Δημοκρατίας, με τελευταίο παράδειγμα το 2023, όταν προχώρησαν σε κλείσιμο καταστημάτων. Παρά τις ενέργειες αυτές, τα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αδυναμία καταβολής μισθών, γεγονός που θα ωφελήσει τους ανταγωνιστές τους.
Αναφερόμενος στη διοίκηση των ΕΛΤΑ, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι πρόκειται για μια ομάδα έμπειρων στελεχών, αλλά παραδέχθηκε πως στον επικοινωνιακό τομέα θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικοί χειρισμοί. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για το πρόβλημα και είχε δώσει κατεύθυνση να εξηγηθεί στην κοινωνία η οξύτητα της κατάστασης. Ωστόσο, οι πολίτες και οι βουλευτές δεν είχαν πλήρη εικόνα, με αποτέλεσμα οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο καταστημάτων να προκαλέσουν αιφνιδιασμό και αντιδράσεις.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξελιχθούν ομαλά. Υπογράμμισε ότι φέτος οι δηλώσεις θα ελεγχθούν με ένα μεταβατικό σύστημα, ενώ τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από ψευδείς δηλώσεις παλαιότερων ετών θα διανεμηθούν στους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Επεσήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο δράσης με 54 σημεία, το οποίο απαιτεί την ολοκλήρωση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στο πληροφοριακό σύστημα ΟΣΔΕ μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή καταβολή των επιδοτήσεων. Από το 2026, στόχος είναι η εφαρμογή ενός σύγχρονου, διαφανούς συστήματος με πιστοποιημένους επαγγελματίες για την υποδοχή των δηλώσεων.
Σχετικά με τις παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε δύο βασικές πρωτοβουλίες: Πρώτον, την κατάργηση περιττών διαδικασιών, όπως η επανυποβολή στοιχείων που ήδη κατέχει η δημόσια διοίκηση, και δεύτερον, την απλούστευση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων. Επίσης, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΜΙΤΟΣ, όπου έχουν καταγραφεί 4.050 διαδικασίες που θα απλοποιηθούν ή θα καταργηθούν.
Εξωτερική πολιτική και ενεργειακή στρατηγική
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε πως η κριτική περί υποχωρητικότητας της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική έχει διαψευστεί, αναφέροντας ως παραδείγματα τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τη συμφωνία με τη Chevron, που ακυρώνει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επισήμανε επίσης την επικείμενη επίσκεψη Αμερικανών υπουργών στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χώρας στον ευρωπαϊκό και διεθνή ενεργειακό χάρτη.
Ολοκληρώνοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια το μεταρρυθμιστικό της έργο, προωθώντας αλλαγές σε τομείς όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πολεοδομίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η καθημερινότητα των πολιτών. Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να προωθήσει συντεταγμένα ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.