Σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία φέρνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Ο κ. Δαβάκης υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται θα δώσουν στους νέους ευκαιρίες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, εντάσσοντας τη θητεία σε ένα νέο πλαίσιο απόκτησης δεξιοτήτων και τεχνικών γνώσεων.
Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υφυπουργός, έχει τη βούληση να περιορίσει το φαινόμενο των ανυπότακτων και των κατηγοριών «Ι 4». Αναγνώρισε ωστόσο ότι το φαινόμενο έχει συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες η πολιτική ηγεσία επιχειρεί να αντιμετωπίσει με το επικείμενο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός, έθεσε το ζήτημα των ανυπότακτων επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με αυτά, το 2024 οι ανυπότακτοι ανήλθαν σε 36.663, ενώ από το 2020 και μετά ο αριθμός παραμένει σταθερά άνω των 32.000 ετησίως.
Ο κ. Νατσιός χαρακτήρισε τους αριθμούς αυτούς «εντυπωσιακούς και συνάμα επικίνδυνους για την εθνική άμυνα», επισημαίνοντας ότι το 40% των ανυπότακτων διαμένει στην Ελλάδα χωρίς να υφίσταται συνέπειες. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία στην πειθώ των νέων σχετικά με τη σημασία της θητείας ως ύψιστου καθήκοντος προς την πατρίδα.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο «Χάρτης μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή», ο κ. Δαβάκης σημείωσε πως προβλέπονται διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση της στρατιωτικής θητείας. Στόχος είναι οι νέοι να μην θεωρούν τη θητεία ως απώλεια χρόνου, αλλά ως ευκαιρία για την απόκτηση δεξιοτήτων που θα αξιοποιήσουν στην επαγγελματική τους πορεία.
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δημιουργούν μια «νέου τύπου θητεία», που ενισχύει τη θετική στάση απέναντι στην υπηρεσία προς την πατρίδα. Όπως ανέφερε, η έννοια του καθήκοντος μετατρέπεται σε συνειδητή επιλογή, ενώ η αναγνώριση πιστοποιημένων δεξιοτήτων θα επιβεβαιώνει θεσμικά ότι η θητεία αποτελεί επένδυση και όχι χάσιμο χρόνου.
Παρότι το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους ανυπότακτους, ο κ. Δαβάκης διευκρίνισε πως οι ποινές και τα χρηματικά πρόστιμα, όπως αυτό των 6.000 ευρώ, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Υπογράμμισε ότι με τιμωρητική διάθεση δεν επιτυγχάνεται η προσέλκυση των νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το νέο πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους να κατατάσσονται από τα 18 τους χρόνια, ενώ προβλέπεται και εθελοντική θητεία για τα κορίτσια. Παράλληλα, η μηνιαία αποζημίωση αυξάνεται στα 100 ευρώ από τα 8 ευρώ που ισχύουν σήμερα, προσφέροντας ένα επιπλέον κίνητρο στους στρατεύσιμους.
 
               
  
                    
                                    
                                                                                                                                                                                                                  
               
  
                    
                                    
                                                                                                                                                                                                                  
               
  
                    
                                    
                                                                                                                                                                                                                  
               
  
                    
                                    
                                                                                                                                                                                                                  
               
  
                    
                                    
                                                                                                                                                                                                                  
              