ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
Φωτο: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Χατζηδάκης: Νέο πλαίσιο στήριξης και διαφάνειας για τα Κοινωφελή Ιδρύματα

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Κοινωφελή Ιδρύματα, με φοροαπαλλαγές, ψηφιακό μητρώο και μέτρα βιωσιμότητας, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας 21.

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί σύντομα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύσει τις πρωτοβουλίες των Κοινωφελών Ιδρυμάτων, τόσο προς όφελος της κοινωνίας όσο και του κρατικού προϋπολογισμού. 

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας 21 με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις μελλοντικές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι οι ιδιώτες ευεργέτες και δωρητές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, συμβάλλοντας και στη μείωση του δημοσιονομικού βάρους για τους φορολογούμενους. 

Τόνισε τη σημασία της Πρωτοβουλίας 21 ως παράδειγμα ενότητας και συνεργασίας, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά τα σημαντικότερα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας δρουν από κοινού με κοινό όραμα και σκοπό.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου και δίκαιου θεσμικού πλαισίου για τα Κοινωφελή Ιδρύματα. Το σχετικό νομοσχέδιο, του οποίου η επεξεργασία ξεκίνησε στο Υπουργείο Οικονομικών, θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Μεταξύ των βασικών προβλέψεων του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

* Κατάργηση του φόρου εισοδήματος για τα ενεργά Κοινωφελή Ιδρύματα και απαλλαγή τους από φόρο δωρεάς και κληρονομιάς.

* Απλοποίηση του πλαισίου απαλλαγής δωρεών από ΦΠΑ, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών σε ορισμένες περιπτώσεις.

* Ψηφιακή καταγραφή των κοινωφελών ιδρυμάτων και της περιουσίας τους μέσω ηλεκτρονικού μητρώου, για διαφάνεια και αποτελεσματική διαχείριση.

* Απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας των ιδρυμάτων, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις.

* Δημιουργία πλαισίου για την αναδιάρθρωση ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους.

* Αξιοποίηση ακινήτων κοινωφελών περιουσιών για στεγαστική πολιτική, με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, στόχος των ρυθμίσεων είναι η παροχή κινήτρων και η απελευθέρωση πόρων των ιδρυμάτων, χωρίς εκπτώσεις στη νομιμότητα.

Στα επτά χρόνια λειτουργίας της, η Πρωτοβουλία 21 έχει προσφέρει σημαντικό έργο, με δράσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της συλλογικής ταυτότητας, καθώς και πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, όπως η προώθηση της απολιγνιτοποίησης, η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 50% της ηλεκτρικής ενέργειας, τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης. 

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, η αύξηση των πόρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και η εξασφάλιση 8 δισ. ευρώ μέσω τριών νέων ταμείων για έργα με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα έως το 2032.

Στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας, ανακοινώθηκε νέα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της άνοιας και της Νόσου Alzheimer. Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει ενίσχυση της πρόληψης, έγκαιρη διάγνωση, ολιστική φροντίδα για τους ασθενείς και μέτρα στήριξης για τους φροντιστές.

Η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αριστείας για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer αναμένεται να λειτουργήσει ως εθνικό σημείο αναφοράς για εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ποιοτικών προτύπων φροντίδας και στην πιστοποίηση επαγγελματιών υγείας με βάση διεθνείς καλές πρακτικές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατέληξε ότι η Πρωτοβουλία 21 αποτελεί παράδειγμα συλλογικής προσπάθειας, μετατρέποντας την κοινωνική ευαισθησία σε απτό έργο και την αλληλεγγύη σε πράξη, για μια Ελλάδα που προοδεύει με σεβασμό στο περιβάλλον και φροντίδα για τον άνθρωπο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Όσοι παρανομούν να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη

Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως οι έλεγχοι υγείας δεν καταργήθηκαν, αλλά οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει συνολικά το πλαίσιο για πιο ουσιαστικούς ελέγχους.
Ακίνητα στην Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρατείνεται ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τον Ελαιώνα

Με παρέμβαση του Κ. Χατζηδάκη και έπειτα από αίτημα του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, παρατείνεται ως 16 Νοεμβρίου 2026 η προθεσμία υποβολής προτάσεων στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον Ελαιώνα, λόγω καθυστερημένης προκήρυξης.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου ΣΕΒ: Επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη

Στην συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ με τον Κωστή Χατζηδάκη συζητήθηκαν η ενίσχυση παραγωγικότητας, επενδύσεις, ενεργειακό κόστος, ανταγωνιστικότητα βιομηχανίας και οι προτεραιότητες για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Κενό ελέγχου στην υγεία από το 2019 λόγω κατάργησης του ΣΕΥΥΠ

Το ΕΛΑΣ καταγγέλλει ελεγκτικό κενό στην υγεία από το 2019 μετά την κατάργηση του ΣΕΥΥΠ. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν καλύπτει επαρκώς τους ελέγχους, ενώ προβλέπεται επιστροφή των ελεγκτών υγείας στο Υπουργείο Υγείας το 2025.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Τα 5 βασικά σημεία από την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ο Κωστής Χατζηδάκης, σε άρθρο του, κάνει αποτίμηση της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τονίζοντας πως τα μέτρα είναι κοστολογημένα, στοχεύουν στη σοβαρότητα και στηρίζουν την οικονομία, χωρίς υπερβολές ή ανέφικτες υποσχέσεις.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: «Ελπίδα ή περιπέτειες» το δίλημμα των επόμενων εκλογών

Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε στη ΔΕΘ ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στους ευάλωτους, τονίζοντας τη μείωση της ανεργίας στο 7,9% και τη δημιουργία 600.000 θέσεων εργασίας, επισημαίνοντας τα σταθερά βήματα προόδου στην οικονομία.