ΓΔ: 1460.99 -0.57% Τζίρος: 23.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:26:33 DATA
Nikos Dendias, Ypourgeio Amynas
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Εξοπλιστικά προγράμματα πολλών δισ. στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Για πρώτη φορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα καταθέσει στη Βουλή δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα υποστηριχθεί από την εγχώρια αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία.

Δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων προωθείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τόνισε χθες ο υπουργός Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. 

Για πρώτη φορά το αρμόδιο υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή ένα δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δισ. ευρώ!

Το καινούργιο στην όλη υπόθεση είναι ότι η νέα Δομή Δυνάμεων σχεδιάζεται να υποστηριχθεί σε βάθος χρόνου από την εγχώρια αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία, η οποία θα έχει στη διάθεσή της κονδύλια ύψους 6-7 δισ. ευρώ για να συμμετάσχει στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων. Ενδεικτικά μερικά από αυτά είναι:

  • Εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ.
  • Πρόγραμμα ΕΜΖ υφιστάμενων Υποβρυχίων και συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων Υποβρυχίων.
  • Πρόγραμμα ΕΜΖ Πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ.
  • Πρόγραμμα ναυπήγησης νέας κορβέτας (Ευρωκορβέτα) και νέας φρεγάτας (Constellation).   
  • Σχεδιασμός και παραγωγή μη επανδρωμένων οχημάτων σε στεριά, θάλασσα, αέρα και υποβρύχια.
  • Κατασκευή συστημάτων drones κι αντι- drones.  

Ένοπλες Δυνάμεις και αμυντική βιομηχανία

Για πρώτη φορά και μετά από δεκάδες δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα, γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί το οικοσύστημα των ελληνικών αμυντικών επιχειρήσεων με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες θα υποστηρίζουν και θα παράγουν για αυτές.

Επίσης «οδηγός» των αναγκών είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι πολεμικές συγκρούσεις που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη αλλά και στη Μέση Ανατολή και έχουν δείξει πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στις εμπόλεμες συρράξεις. Η ανάγκη απόκτησης ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας, που να μπορεί να παράγει προϊόντα με διττή χρήση και σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι μία από τις προτεραιότητες που έχουν γίνει πλέον ξεκάθαρες.

Ιδιαίτερα σημαντικός, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και ο ρόλος των ελληνικών ναυπηγείων, ειδικά των δύο μεγαλύτερων – Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ναυπηγεία Ελευσίνας – τα οποία εδώ και περίπου ένα χρόνο προχωρούν με σημαντικά βήματα στην εξυγίανσή τους, ο μεν Σκαραμαγκάς υπό τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου και η Ελευσίνα υπό την ONEX του Πάνου Ξενοκώστα, ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν σε προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού βασικά.

Όπως είπε μάλιστα ο Ν. Δένδιας: «Όλα αυτά τα προγράμματα θα μεταφέρουν στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία περί τα 6 ή 7 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια και μάλιστα εμπροσθοβαρώς».

Οι οικονομικοί περιορισμοί και οι επόμενες κινήσεις

Μόνιμο ερωτηματικό μπροστά σε αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι οι οικονομικοί περιορισμοί που υπάρχουν. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τόνισε ότι για να ξεπεραστούν οι οικονομικοί περιορισμοί απαιτούνται αλλαγές για τη νέα Δομή Δυνάμεων και μία από αυτές είναι ο εξορθολογισμός του αριθμού στρατοπέδων με κλείσιμο 137 από αυτά, ώστε να μπορέσουν να εξοικονομηθούν αμυντικές δαπάνες.

Επίσης με τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση της πολυτυπίας και την ομογενοποίηση των οπλικών συστημάτων, που προβλέπεται στη νέα δομή επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΘΑ καλείται να διαχειριστεί υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 12,8 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2024-2035 και να προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δισ. ευρώ.

Παράλληλα επιχειρείται η αναστροφή της κατάστασης των προηγούμενων χρόνων, με τη μείωση των αμυντικών δαπανών την περίοδο 2015-2020, που δημιούργησε ένα κενό ύψους 20 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η χώρα να μην αποκτήσει την περίοδο εκείνη σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και να μη συντηρήσει επαρκώς όσα διέθετε.

Για τον λόγο αυτό και προβλέπεται η διάθεση 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ώστε να μπορούν να εντάσσονται στις Ε.Δ. και τα επόμενα χρόνια νέα οπλικά συστήματα και να συντηρούνται τα υφιστάμενα.    

Τέλος προβλέπεται συνολικά η διάθεση πόρων που θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και σε βάθος 12ετίας, ώστε να μπορεί να εξασφαλισθεί πέραν της υλοποίησης νέων προγραμμάτων, η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, η συντήρηση και επιβιωσιμότητα του υλικού και των εγκαταστάσεων τους, καθώς και να επαυξηθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μοντέλο Ισραήλ η ανάπτυξη καινοτόμων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας ιδρύεται από το Δημόσιο και το Υπερταμείο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων από ελληνικές εταιρείες.
businessdaily-Fregata-PSARA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες εταιρείες «φλερτάρουν» με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 7 δισ.

Νέα εποχή για το ελληνικό οικοσύστημα της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας με το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η ΕΑΒ, τα τρία ναυπηγεία και οι εταιρείες που πρωταγωνιστούν σε αεράμυνα - drones.
businessdaily-Dendias-Nikos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Κλείνουν 137 στρατόπεδα - Έως 7 δισ. σε ελληνικά ναυπηγεία

Όλες τις αλλαγές που προωθούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σχέδια για τα εξοπλιστικά παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας στη Βουλή. Ενισχύεται το Πολεμικό Ναυτικό, σημαντικό έργο στα ελληνικά ναυπηγεία.