ΓΔ: 1421.08 1.20% Τζίρος: 57.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Dimitris Kapantais / SOOC

Άτυπο ντιμπέιτ για την ακρίβεια στη Βουλή, αντιπαράθεση για τον ΦΠΑ

Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το κορυφαίο θέμα της προεκλογικής περιόδου. Το υψηλό κόστος των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΦΠΑ θα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η χθεσινοβραδινή συζήτηση και ψήφιση - από την κυβερνητική πλειοψηφία - του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακριβείας και την προστασία του καταναλωτή, λειτούργησε ως «προπομπός» για τη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια, με τα κόμματα να βρίσκονται στα χαρακώματα και να προαναγγέλλουν μια σκληρή αντιπαράθεση για το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί τους ψηφοφόρους.

Η συζήτηση αναμένεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός άτυπου ντιμπέιτ πριν από την αναμέτρηση των ευρωεκλογών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εντός της Ολομέλειας θα βρεθεί και ο Στέφανος Κασσελάκης -παρότι δεν είναι βουλευτής- με τους συνεργάτες του να προσδίδουν στην παρουσία του «πολιτικό συμβολισμό ενόψει της 9ης Ιουνίου».

Ήδη κυβέρνηση και αντιπολίτευση ακονίζουν τα ξίφη τους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να «σηκώνει» την κατηγορηματική άρνηση του οικονομικού επιτελείου να συζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και το Μέγαρο Μαξίμου να σχολιάζει με δηκτικό τρόπο τα μέτρα που πρότεινε η Κουμουνδούρου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επικαλούμενο την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία θα είναι σχεδόν διπλάσια, με ετήσια απώλεια κρατικών εσόδων ύψους τουλάχιστον 5,8 έως 6 δισ. ευρώ.

Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης

Με την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές βασικών προϊόντων η κυβέρνηση καλείται για ακόμα μία φορά να δώσει πειστικές απαντήσεις για ένα ζήτημα που εξακολουθεί να δημιουργεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και αρκετούς μήνες.

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας, αποδομώντας ταυτόχρονα όσα προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Με «όπλο» και την πρόσφατη επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, θα επαναλάβει ότι πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, ζητώντας κοινό βηματισμό των χωρών μελών της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η πρακτική πολυεθνικών εταιρειών να τιμολογούν με αυθαίρετο τρόπο τα προϊόντα τους από χώρα σε χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιμείνει στην απόφασή του να μην προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, πετώντας το μπαλάκι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκαλώντας τα να εξηγήσουν αυτά για το πώς θα αναπληρωθούν τα περίπου 2,5 δισ. που θα χαθούν από τα κρατικά ταμεία.

Κόντρα και για την έκθεση του ΓΛΚ

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως συνοδεύτηκε και από σκληρή κριτική για τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές εξαγγελίες, τις οποίες χαρακτηρίζουν ως επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας  είναι πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό των τροφίμων.

Η ηγεσία του κόμματος εγκαλεί τη ΝΔ ότι με την εμμονή της στο αφήγημα περί εισαγόμενης ακρίβειας επιχειρεί ουσιαστικά να κρύψει τις ευθύνες της και θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη σημερινή συζήτηση απολογούμενος και ελεγχόμενος.

Εν τω μεταξύ, σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η πρόταση νόμου με 11 άρθρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την πάταξη της κερδοσκοπίας που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρότασή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει μεταξύ άλλων τη μείωση του υψηλού ΦΠΑ από το 24% σήμερα στο 21% με έναρξη εφαρμογής από 1/1/2025 και τη θέσπιση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για έξι μήνες για τα άλευρα και τα προϊόντα αυτών.

Σημείο τριβής αποτέλεσε η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που επισημαίνει ότι «από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού φορέων της Γενικής Κυβέρνησης», με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά ότι το ΓΛΚ εκθέτει την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου κοστολογούσε τα μέτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα 6,6 δισ. ευρώ, λίγο πάνω δηλαδή από την κοστολόγηση του ΓΛΚ. 

Ν.Ανδρουλάκης: «Τροχονόμος των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων»

Αλλά και η Χαριλάου Τρικούπη κρατάει ψηλά στο προεκλογική της αφήγημα το ζήτημα της ακρίβειας κάνοντας λόγο για «πληθωρισμό απληστίας», ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις τιμές στα ενοίκια, το κόστος της ενέργειας και τη συνεχιζόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικαλείται τα παραδείγματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, που έχουν εφαρμόσει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενώ προτείνει μια Ενιαία Αρχή Καταναλωτή, την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την αύξηση των ελέγχων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προεκλογική μάχη για τους αναποφάσιστους, η ακρίβεια και οι Πρέσπες

Διψήφιο το ποσοστό των αναποφασιστών, ενώ οι μισοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα με τις εκλογές του 2023. Η ακρίβεια και η συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο Μητσοτάκη για άνοιγμα της ψαλίδας, άνοιγμα σε δύο ομάδες ψηφοφόρων

Οι αναποφάσιστοι και οι ψηφοφόροι της ΝΔ που κοιτούν... δεξιότερα μπαίνουν στο στόχαστρο για την προεκλογική περίοδο, με στόχο να ανακτήσει το κυβερνών κόμμα τη διαφορά των έξι μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ονόματα στο μπλοκ του Μητσοτάκη και ο ανασχηματισμός μέσω Βρυξελλών

Συνεχείς οι διεργασίες για τις αλλαγές στην κυβέρνηση μετά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα. Πώς η αλλαγή της σύνθεσης της Κομισιόν μπορεί να φέρει καραμπόλες κορυφής στο ελληνικό κυβερνητικό σχήμα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αχαρτογράφητα νερά η κυβέρνηση: Αλλαγές μετά το μήνυμα της κάλπης

Δυσάρεστη έκπληξη το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές, προβληματίζουν οι διαρροές στα δεξιά. Πιθανή η επίσπευση του ανασχηματισμού, εξετάζονται και αλλαγές πολιτικής. Φόβοι για περίοδο εσωστρέφειας στο κόμμα.
businessdaily-Mitsotakis-Posidonia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη ημέρα της κάλπης, ο ανασχηματισμός και το σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Τα σενάρια ανασχηματισμού μετά τις εκλογές και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα εξετάζει ο πρωθυπουργός. Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα μπουν σε πρώτη σειρά προτεραιότητας.