Με την ΝΔ να έχει αναγάγει την ευρωπαϊκή κάλπη σε αναμέτρηση με χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών και την αντιπολίτευση να την αντιμετωπίζει σαν ένα δημοψήφισμα για την αμφισβήτηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τα κόμματα ξιφουλκούν ήδη από τώρα επιχειρώντας να προκαταλάβουν τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την ετυμηγορία των πολιτών στις 9 Ιουνίου.
Από τη μια σύσσωμη η αντιπολίτευση θεωρεί προκαταβολικά ότι το μήνυμα της κάλπης θα είναι μία ξεκάθαρη απονομιμοποίηση της κυβέρνησης, μετά το 41% των εθνικών εκλογών, την ίδια ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει την ανάγκη περί πολιτικής σταθερότητας για να προχωρήσουν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Πέρα όμως από τη μάχη της συσπείρωσης της κομματικής τους βάσης, τα κόμματα έχουν αποδυθεί και σε μια εκστρατεία προσέγγισης των αναποφάσιστων, το ποσοστό των οποίων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκεται είναι διψήφιο ποσοστό, με περισσότερους από τους μισούς να προσδιορίζονται στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.
Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα της νέας έρευνας της κοινής γνώμης (ΣΚΑΪ/PULSE), σύμφωνα με τα οποία στην πρόθεση ψήφου και με την αδιευκρίνιστη ψήφο να αγγίζει το 12,5%, η ΝΔ προηγείται με 29% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%, το ΠΑΣΟΚ με 11%, το ΚΚΕ 7%, η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3%, η Πλεύση ΕΛευθερίας 3%, η Νέα Αριστερά 2,5%, Μέρα25 2,5%, Φωνή Λογικής 2,1% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 1,8%.
Στην ίδια έρευνα το 50% απαντά ότι θα επιλέξει εκ νέου το κόμμα που ψήφισε και στις εθνικές εκλογές. Το 27% δηλώνει ότι για την τελική του επιλογή κριτήριο θα αποτελέσουν τα καλύτερα πρόσωπα και οι προτάσεις, ενώ το 13% θα ψηφίσει με γνώμονα να στείλει ένα μήνυμα ή να τιμωρήσει
Με 36% ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στις επιλογές των ψηφοφόρων ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ακολουθεί αρκετά πιο χαμηλά με 12%.
Η μάχη της Βόρειας Ελλάδας
Στον απόηχο της κόντρας που έχει ξεσπάσει για τη συμφωνία των Πρεσπών, στη ΝΔ ποντάρουν πολλά στον επαναπατρισμό των λεγόμενων «πατριωτικών» ψήφων που έχουν ως σημείο αναφοράς τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πιερία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στοχευμένων εμφανίσεων, σε περιοχές της επικράτειας όπου το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου δείχνει να κερδίζει ζωτικό χώρο.
Δεν είναι τυχαίο, ότι μετά την Κατερίνη και το Λιτόχωρο, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει το πρόγραμμα των επισκέψεών του στη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, με τα εθνικά θέματα να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κομματική επιλογή των ψηφοφόρων.
Στο στόχαστρο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδομήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει ότι η ιδέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα, που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ, είναι ανεφάρμοστη και θα οδηγούσε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Κεντρικό αφήγημα στα χείλη όλων των κυβερνητικών στελεχών αποτελεί η αύξηση στους μισθούς και η δέσμευση για την επίτευξη του στόχου – μέχρι το τέλος της τετραετίας – ο μέσος μισθός να αγγίξει τα 1.500 ευρώ.
Παράλληλα, στο δημόσιο διάλογο ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει και τις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, εφόσον προκύψει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος.