ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02

Πλακιωτάκης: Προχωράμε στην βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των λιμένων της χώρας

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής λιμένων, η οποία όπως τόνισε περιλαμβάνει ένα διαφορετικό τρόπο λιμενικής διακυβέρνησης.

Στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και στοιχειοθετημένης θαλάσσιας και νησιωτικής πολιτικής, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, σε ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Όπως δήλωσε, «η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει μια πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει μόνο σχέδια, αλλά και συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ήδη, είμαστε σε συνεννόηση και επαφή με την εθνική αναπτυξιακή τράπεζα όπου επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων. Επεξεργαζόμαστε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν σχέση είτε με την ενίσχυση κεφαλαίων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μικροδάνεια, έτσι ώστε να τονώσουμε στοχευμένα και συγκεκριμένα τη νησιωτική επιχειρηματικότητα. Εμείς έχουμε διαφορετικού τύπου λογική. Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και δεν βλέπουμε το μεταφορικό ισοδύναμο ως επιδοματικού χαρακτήρα μέτρο».

Όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη και «το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Κρήτη και αναμένεται, σύντομα, να λάβουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής λιμένων, η οποία όπως τόνισε περιλαμβάνει ένα διαφορετικό τρόπο λιμενικής διακυβέρνησης.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς θέλουμε τους δήμους και τις περιφέρειες συμμέτοχους στην αναπτυξιακή διαδικασία αξιοποίησης των λιμανιών της πατρίδας μας. Το υπουργείο Ναυτιλίας δεν πρόκειται να πάρει κανένα Λιμενικό Ταμείο. Εμείς σε συνεργασία με τους δήμους, τα θεσμικά όργανα, την ΚΕΔΕ αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών, θα προχωρήσουμε στην βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των λιμένων της χώρας μας. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αξιοποίηση ενός λιμανιού αφορά κυρίως την τοπική οικονομία και κοινωνία».

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε, από το Ηράκλειο, ότι διαχρονικά, έχει αποδειχθεί, πως τα διαφορετικά μοντέλα λιμενικής διακυβέρνησης από Οργανισμούς Λιμένος, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Κρατικά Λιμενικά Ταμεία δεν έχουν αποδώσει, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία τα οποία έχουν αξιοποιήσει ευκαιρίες, τόσο εθνικές όσο και ευρωπαϊκές.

«Όταν θα έχουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο θα το παρουσιάσουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του κάθε λιμανιού ξεχωριστά. Υπάρχουν, για παράδειγμα, δημοτικά λιμενικά ταμεία τα οποία έχουν αποθέματα εκατομμυρίων ευρώ και δεν μπορούν να υλοποιήσουν ένα έργο. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει, διότι συνδέεται και με την ανταγωνιστικότητα των λιμανιών. Να θυμίσω ότι τα λιμενικά τέλη είναι ανταποδοτικά, άρα τα έσοδα που έχουν τα λιμάνια, είτε δημοτικά είτε κρατικά, προφανώς και πρέπει να τα επενδύουμε στην ανάπτυξη τη δική τους, με σκοπό να αυξηθούν τα έσοδα των λιμανιών. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να έχεις στο λιμάνι του Ηρακλείου εξοπλισμό του 1980 ή του 1990. Αυτό είναι σαφώς κάτι που μας προβληματίζει» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων λιμανιών της χώρας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική κατεύθυνση είναι δεδομένη. Προχωράμε σε διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων λιμένων. Το λιμάνι του Ηρακλείου θα είναι από τα πρώτα που θα αξιοποιηθεί σε συνεργασία το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σήμερα θα προχωρήσει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλων χρηματοοικονομικών νομικών και τεχνικών, έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να προχωρήσουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των λιμανιών της χώρας μας».

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, λέγοντας ότι είναι εθνικής σημασίας ζήτημα, και πως η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται το επόμενο χρονικό διάστημα: «Ήδη ψηφίσαμε σχέδιο νόμου όπου ουσιαστικά επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου άρα και τις επιστροφές, ενώ ήδη έχουμε τη μεταφορά 9.000 μεταναστών από την νησιωτική περιφέρεια στην ενδοχώρα. Το επόμενο διάστημαα θα έχουμε άλλες 11.000 μεταφορές, ενώ προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Την ίδια ώρα, ενισχύουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και ενισχύουμε επίσης, την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στελεχών του Λιμενικού, που θα βοηθήσουν με αποφασιστικό τρόπο στη φύλαξη των συνόρων μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιοτ σε γαλάζια θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα εποχή για το yachting με το «e-Ναυλοσύμφωνο» βλέπουν οι εκπρόσωποι

Το νέο ψηφιακό «e-Ναυλοσύμφωνο» παρουσιάστηκε στο Λαύριο, με θετικά σχόλια από εκπροσώπους ναυτιλίας και θαλάσσιου τουρισμού για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του κλάδου.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η ναυτιλία χρειάζεται άμεσα ψηφιακό μετασχηματισμό

Από το Λαύριο, ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το νέο e-Ναυλοσύμφωνο, ένα ψηφιακό σύστημα που μειώνει τη γραφειοκρατία στον θαλάσσιο τουρισμό και θα λειτουργεί πλήρως ως τις 30 Ιουνίου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Ρεαλιστικές λύσεις για ναυτιλία και ενέργεια χωρίς βάρος στους πολίτες

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετείχε στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της ΕΕ στη Λευκωσία, αναδεικνύοντας τις ελληνικές θέσεις για τη ναυτιλία, τη στήριξη των ναυτικών, τη ναυτική εκπαίδευση και την ανάγκη ρεαλισμού στις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η πρόταση για 4ήμερη εργασία απειλεί επιχειρήσεις και εργασία

Ο Παύλος Μαρινάκης παρέπεμψε σε ανακοινώσεις ΥΠΕΞ και Ναυτιλίας για τα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια και τόνισε πως δεν μπορούσε να γίνει περαιτέρω ενέργεια από τις ελληνικές αρχές. Για το σύστημα εισόδου-εξόδου είπε ότι προκύπτουν προκλήσεις.
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας από Κρήτη: Στήριξη στο Λιμενικό και έμφαση στο μεταναστευτικό

Ο Υπ. Ναυτιλίας Β. Κικίλιας επαίνεσε το έργο του Λιμενικού στην Κρήτη, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ενίσχυση της ασφάλειας, ενώ επεσήμανε τον κομβικό ρόλο του λιμανιού Ηρακλείου.