ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
lagard_press
Πηγή: ECB.

Κρ. Λαγκάρντ: Χωρίς ημερομηνία λήξης τα αρνητικά επιτόκια

Περιορίζονται οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, αλλά η πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το χρόνο εξόδου από τα αρνητικά επιτόκια.

Αν και εμφανίσθηκε περισσότερο αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο τέλος της εποχής των αρνητικών επιτοκίων, παρότι υπήρξε αρκετή πίεση από σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων στην τακτική συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη.

Η κ. Λαγκάρντ εξήγησε την εκτίμηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ρίσκα υποχώρησης, αλλά λιγότερο από την προηγούμενη φορά που είχαν συζητήσει οι κεντρικοί τραπεζίτες. Τόνισε τη μεγάλη σημασία που είχε η ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς απομακρύνει τον κίνδυνο νέας κλιμάκωσης των αντιπαραθέσεων, με τρόπο που θα επηρέαζε αρνητικά και την ευρωζώνη.

Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, πάντως, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας και τις πιθανές συνέπειες για την ευρωζώνη -για παράδειγμα, οι συμφωνημένες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αγορές αμερικανικών προϊόντων θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για τα προϊόντα της ευρωζώνης.

Για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ευρώπη και στις  ΗΠΑ, η κ. Λαγκάρντ ήταν καθησυχαστική, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση του προέδρου Τραμπ με την πρόεδρο της Κομισιούν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιερ οδήγησε σε θετικά συμπεράσματα, καταδεικνύοντας ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν τη συνεννόηση και όχι την αντιπαράθεση.

Όμως, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι βελτιωμένες, η πρόεδρος της ΕΚΤ επαναβεβαίωσε ότι η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, μέχρι να ενισχυθεί σημαντικά ο πληθωρισμός. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πρέπει να κάνουν οι Γερμανοί με τα χρήματά τους, όταν τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι η ίδια δεν είναι σύμβουλος επενδύσεων, αλλά ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των τιμών και τα αρνητικά επιτόκια μέχρι στιγμής έχουν συμβάλει στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και έχουν τονώσει την ανάπτυξη, ώστε να ενισχυθεί ο πληθωρισμός. Σε άλλη ερώτηση, όπου κλήθηκε να απαντήσει με απλό τρόπο πότε περιμένει ότι θα σταματήσει η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να διατυπώσει οποιαδήποτε σχετική πρόβλεψη.

Πάντως, για την ενίσχυση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι, ότι είναι αναγκαίο να συμβάλλουν και οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικά μέτρα, κυρίως όσες έχουν τέτοια περιθώρια. Φωτογραφίζοντας την Γερμανία και την Ολλανδία, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι ήδη δύο χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια κινούνται στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης, ενώ συνολικά στην ευρωζώνη η δημοσιονομική πολιτική είναι ελαφρώς επεκτατική.

Αναφερόμενη στην αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η διαδικασία είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ εξετάζει τη συμβολή που μπορεί να έχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ, αναφέροντας ορισμένα παραδείγματα των πρωτοβουλιών που μπορεί να αναλάβει η ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προσανατολίσει τόσο το συνταξιοδοτικό της ταμείο, όσο και ορισμένες από τις επενδυτικές της δαπάνες σε επενδύσεις που σχετίζονται με τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Χωρίς αλλαγές συνεχίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εφαρμόζει την πολιτική της για την τόνωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, διατηρώντας αμετάβλητα τα μηδενικά και αρνητικά επιτόκιά της και συνεχίζοντας τις αγορές ομολόγων (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης).

Μάλιστα, η ΕΚΤ τονίζει ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης. Το συμβούλιο ενέκρινε, εξάλλου, την έναρξη της αναθεώρησης της στρατηγικής που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα στη νομισματική της πολιτική.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου:

«Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει επανεξέταση της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι μισθοί και όχι τα κέρδη φουσκώνουν τώρα τον πληθωρισμό

Τελείωσε η περίοδος του «πληθωρισμού απληστίας» και πλέον η ΕΚΤ ανησυχεί περισσότερο για τις αυξήσεις των μισθών. Εκτιμά ότι το γ' τρίμηνο του 2024 θα έχουν καλυφθεί οι απώλειες των εργαζομένων από τις αρχές του 2022.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Έγινε η πρώτη συζήτηση για χαλάρωση νομισματικής πολιτικής

Δεν συζητήθηκε μείωση, αλλά η μετάβαση στο επόμενο στάδιο πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τόνισε η Λαγκάρντ. Τον Ιούνιο ο πιθανότερος χρόνος μείωσης. Στενή παρακολούθηση μισθών - κερδών. Το σχόλιο για τη Fed.
Lagard_Athens
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκώμια της Λαγκάρντ στην Ελλάδα: Τι είπε για ανάπτυξη και ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον ισότιμα με τα άλλα ομόλογα της ευρωζώνης. Εξαιρετική η ικανότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, έχει ήδη ξεπεράσει το επίπεδο που βρισκόταν πριν την πανδημία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα αρνητικά επιτόκια το 2022: Τα νέα, ισχυρά «σήματα» της ΕΚΤ

Στην κατεύθυνση τουλάχιστον δύο αυξήσεων στο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων που είναι σήμερα αρνητικό δείχνουν οι νέες δηλώσεις των τραπεζιτών της ΕΚΤ. Ακριβότερα δάνεια για το κράτος, περισσότερα κέρδη για τις τράπεζες, χαμένοι οι δανειολήπτες.
ECB, EKT, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε επιφυλακή η ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

Αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει με ευελιξία για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κατακερματισμό των αγορών, που θα έπληττε τις πιο ευάλωτες οικονομίες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Τι δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Lagarde, EKT, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Διαφώνησαν οι «σκληροί» τραπεζίτες με τη νέα χαλάρωση πολιτικής

Επιβεβαίωσε η Κριστίν Λάγκαρντ ότι δεν λήφθηκαν ομόφωνα οι σημερινές αποφάσεις για διατήρηση των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, μετά τις πληροφορίες για διαφωνία του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη. Ανέβηκε το ευρώ.