Έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας, το μακρινό 2009, 102 βουλευτές στα έδρανα της Βουλής και εκλογικό ποσοστό 38,10%.
Οι δύο αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (Θ.Τσάκρη και Γ.Πούλου) ήταν αρκετές για να ρίξουν το μέχρι πρότινος δεύτερο κοινοβουλευτικά κόμμα στην τρίτη θέση, οδηγώντας αυτομάτως τους 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εξέλιξη έφερε όχι μόνο χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά αναβίωσε τον άλλοτε κραταιό δικομματισμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς στη Βουλή και δημιουργώντας μια σειρά ανακατατάξεων ακόμα και στα προνόμια και τα γραφεία των κομμάτων.
Ήδη οι συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής διαμορφώνουν εξαρχής τη νέα χωροταξία της Βουλής, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μετακομίζει στο ισόγειο, εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παίρνοντας τη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά.
Παράλληλα, σύσσωμη η «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα αναμένεται – όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής – να ενισχυθεί με μεγαλύτερο αριθμό ειδικών συνεργατών, ενώ πλέον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα λαμβάνουν τον λόγο στις συζητήσεις εντός του Κοινοβουλίου αμέσως μετά τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους τους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η πρώτη αντίδραση για τις εξελίξεις ήρθε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έβαλε ήδη τον επόμενο πολιτικό στόχο του κόμματός του, για εκλογική νίκη απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Παράλληλα, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι επίκεινται προσχωρήσεις ανεξάρτητων βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ, το επόμενο χρονικό διάστημα, ο αρχηγός πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης, τόσο προς τα Αριστερά, όσο και προς το Κέντρο.
Το σχόλιο της κυβέρνησης και η Κουμουνδούρου
Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου καλούνται να διαχειριστούν τα απόνερα της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τις νέες δημόσιες εμφανίσεις του Κώστα Καραμανλή, απόψε στην Πάτρα και την επόμενη Τετάρτη στην Παλαιά Βουλή.
Σχολιάζοντας τις ανακατατάξεις στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τυπικά η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα άλλαξε χρώμα και κόμμα, ελπίζουμε να αποκτήσει και κοστολογημένο πρόγραμμα».
Στον αντίποδα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν την οργή τους μετά την απόφαση ανεξαρτητοποίησης της Θεοδώρας Τσάκρη και την Γιώτας Πούλου, κάνοντας λόγο για «καθαρή θεσμική εκτροπή, όπου νοθεύεται και παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση του ελληνικού λαού».
Στο κάδρο των επιθέσεων από τους υποψήφιους για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε και ο Στέφανος Κασσελάκης, στον οποίο χρεώνουν ότι υλοποιεί «τα σχέδια της διαπλοκής, του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και της ΝΔ», χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως «στάση απόλυτης πολιτικής και προσωπικής αναξιοπρέπειας και ατιμίας».