Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέχει πολύ από το να δηλώσει ότι έχει νικήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν το μήνυμα που έστειλε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στην Πορτογαλία.
Όπως υπογράμμισε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα, γεγονός που απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει την πολιτική της σφιχτή και να αποφύγει να κηρύξει το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων.
«Είναι απίθανο ότι στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη εμπιστοσύνη ότι τα μέγιστα επιτόκια έχουν επιτευχθεί», δήλωσε η κα Λαγκάρντ στο Φόρουμ της ΕΚΤ για την Κεντρική Τραπεζική στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Το ζήτημα είναι ότι η σχετικά γρήγορη αύξηση των μισθών διατηρεί τώρα τον πληθωρισμό υπό πίεση, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανακτήσουν τις αποδοχές που έχασαν λόγω του πληθωρισμού και η διαδικασία αυτή ενισχύεται από τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγικότητας. Η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και η σύνθεση της αύξησης της απασχόλησης συμβάλλουν σε αυτή τη δυναμική και ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες θα μπορούσαν να παραμείνουν, παρατείνοντας ενδεχομένως τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ενώ η ευρωζώνη διολίσθησε σε ύφεση τα τελευταία τρίμηνα, οι επιχειρήσεις διατηρούν τους εργαζόμενους, μια απροσδόκητη εξέλιξη που τροφοδοτεί την αύξηση των μισθών. «Αυτή η αποσύνδεση αντανακλά εν μέρει την αυξημένη συσσώρευση εργατικού δυναμικού από τις επιχειρήσεις σε ένα πλαίσιο έλλειψης εργατικού δυναμικού», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ και προσέθεσε ότι «αυτό επιβαρύνει την αύξηση της παραγωγικότητας και... το κίνητρο για τις επιχειρήσεις να συσσωρεύουν εργατικό δυναμικό μπορεί να μην εξαφανιστεί γρήγορα».
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι μεγάλο μέρος της αύξησης της απασχόλησης προέρχεται από τομείς με ιστορικά χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας. «Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα αντιμετωπίσουμε αρκετά χρόνια αύξησης των ονομαστικών μισθών, με πιέσεις στο μοναδιαίο κόστος εργασίας που θα επιδεινωθούν από την υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας».
Οι εξελίξεις αυτές θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να δεσμευτεί σαφώς ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. «Αυτό θα διασφαλίσει ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν θα προκαλέσει προσδοκίες για υπερβολικά γρήγορη αντιστροφή της πολιτικής και θα επιτρέψει να υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των προηγούμενων ενεργειών μας», ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Επεσήμανε ακόμη ότι τα επιτόκια θα πρέπει να φθάσουν σε ένα περιοριστικό επίπεδο και να διατηρηθούν εκεί για αρκετό διάστημα, καθώς «στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ήμασταν σαφείς ότι δύο στοιχεία της πολιτικής μας στάσης θα είναι καθοριστικά: θα πρέπει να φέρουμε τα επιτόκια σε "επαρκώς περιοριστικά" επίπεδα και να τα διατηρήσουμε εκεί "για όσο διάστημα χρειαστεί". Και τα δύο στοιχεία επηρεάζονται από την αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή του πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στον πληθωρισμό. Ο καθορισμός του σωστού "επιπέδου" και της "διάρκειας" θα είναι κρίσιμος για τη νομισματική μας πολιτική καθώς συνεχίζουμε τον κύκλο σύσφιξης. Στις σημερινές μου παρατηρήσεις θα διερευνήσω γιατί η διαδικασία του πληθωρισμού έχει γίνει πιο επίμονη και τι συνεπάγεται αυτό για τη στάση πολιτικής μας. Πρόθεσή μου δεν είναι να σηματοδοτήσω οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις, αλλά μάλλον να πλαισιώσω τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η νομισματική πολιτική κατά την προσεχή περίοδο».