ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
νοσοκομειακός διάδρομος
Διάδρομος νοσοκομείου Υγεία με φορείο και καθαρό περιβάλλον, χωρίς παρουσία ατόμων.

Έρχονται Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας το 2026 – Τα πρώτα που ξεκινούν

Το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής ΕΚΠΑ θα συντονίσει τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας και Ιλίου, που πρώτα θα γίνουν Πανεπιστημιακά.

Το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναλαμβάνει τον συντονισμό της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Ίλιον, τα οποία πρόκειται να μετατραπούν στα πρώτα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας. Αυτό επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, καθηγητής Χειρουργικής και διευθυντής της 4ης Χειρουργικής Κλινικής στο «Αττικόν», Νικόλαος Αρκαδόπουλος.

Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθεί την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας υπό την αιγίδα των Ιατρικών Σχολών και τη διαχείριση καθηγητών Ιατρικής.

Σύμφωνα με τον κ. Αρκαδόπουλο, η αλλαγή αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει τη σύνδεση του πανεπιστημίου με τη σύγχρονη ιατρική, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η συμμετοχή του πανεπιστημίου αναμένεται να προσφέρει επιστημονική αναβάθμιση των υπηρεσιών στα Κέντρα Υγείας και να δημιουργήσει ένα μοναδικό εκπαιδευτικό χώρο για τους φοιτητές.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, "υπάρχει η τεχνογνωσία, υπάρχει η διάθεση και ήταν καιρός να γίνει". Οι τεχνικές διαδικασίες για την εκλογή και εγκατάσταση νέων καθηγητών στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα ολοκληρωθούν εντός του 2025, ενώ η πλήρης λειτουργία με το νέο χαρακτήρα αναμένεται εντός του 2026.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας σε κάθε υγειονομική Περιφέρεια, διασυνδεδεμένων με τις Ιατρικές Σχολές της χώρας. Στην Αθήνα, λόγω πληθυσμού, θα λειτουργήσουν δύο τέτοια κέντρα.

Εκπαίδευση και επιστημονική αναβάθμιση

Η εκπαιδευτική διάσταση αποτελεί βασικό πυλώνα της νέας δομής. Στο εξωτερικό, όπως αναφέρει ο κ. Αρκαδόπουλος, τα πανεπιστήμια είναι στενά συνδεδεμένα με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προσφέροντας εκπαίδευση στους φοιτητές μέσω ειδικών πρωτοβάθμιων γιατρών και εξειδικευμένων Κέντρων Υγείας. Μέχρι σήμερα, αυτό το μοντέλο δεν είχε υιοθετηθεί στην Ελλάδα, γεγονός που αλλάζει με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Τα Κέντρα Υγείας που θα μετατραπούν σε πανεπιστημιακού χαρακτήρα ήδη λειτουργούν σε 24ωρη βάση, στελεχωμένα από ιατρούς του ΕΣΥ και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον πληθυσμό. Με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου, το έργο τους θα αναβαθμιστεί επιστημονικά και ακαδημαϊκά, ενώ θα ενταχθούν νέα δεδομένα και πρωτόκολλα πρόληψης.

Εστίαση στην πρόληψη και τη διασύνδεση με την κοινωνία

Η εκπαίδευση δεν θα αφορά μόνο τους φοιτητές, αλλά και το ιατρικό προσωπικό. Η πρόληψη τίθεται στο επίκεντρο, ως βασικός άξονας της σύγχρονης προσέγγισης στην υγεία. Με τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, δίνεται η δυνατότητα άμεσης υλοποίησης μεγάλων προγραμμάτων διαχείρισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι πολίτες που θα επισκέπτονται τα νέα Κέντρα Υγείας θα διαπιστώσουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες, εναρμονισμένες με τα διεθνή πρωτόκολλα και πρακτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως από τα πανεπιστήμια. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η διασύνδεση με την κοινωνία μέσω προγραμμάτων πρόληψης, με τη στήριξη του κράτους.

Η Ιατρική Σχολή έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της στη διαχείριση μεγάλων δομών υγείας, όπως το νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ έχει συμβάλει στον σχεδιασμό προγραμμάτων όπως το «Προλαμβάνω» για την πρόληψη νεοπλασιών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τηλεϊατρική και διασύνδεση με νοσοκομεία

Η τηλεϊατρική εντάσσεται στις υπηρεσίες που θα παρέχουν τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με το νέο νόμο. Η Ιατρική Σχολή ήδη προσφέρει σχετικές υπηρεσίες, όπως για την άνοια και τα νευρολογικά νοσήματα μέσω του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διευρυνθούν περαιτέρω.

Επιπλέον, θα υπάρξει διασύνδεση των Κέντρων Υγείας με πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Το Κέντρο Υγείας στο Ίλιον θα συνδέεται με το «Αττικόν», ενώ το Κέντρο Υγείας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλεγχος σακχάρου αίματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο διαβήτης σε άνοδο παγκοσμίως: Η ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, με εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως και 1 εκατ. στην Ελλάδα. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η συνεχής φροντίδα είναι καθοριστικές.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύγχρονος εξοπλισμός μέσω ΕΣΠΑ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αττικής

Σε τελικό στάδιο η εγκατάσταση νέου ιατρικού εξοπλισμού στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής μέσω ΕΣΠΑ, ενισχύοντας τη λειτουργία και την περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Άδωνις Γεωργιάδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Εντυπωσιακά αποτελέσματα αξιολόγησης νοσοκομείων από ασθενείς

Σύμφωνα με στοιχεία της «Καθημερινής», σχεδόν 5.000 ασθενείς από 93 νοσοκομεία αξιολόγησαν το ΕΣΥ, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως σχολίασε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του.