Μπορεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να υποχώρησε σημαντικά τον Μάιο, βάσει της εκτίμησης της Eurostat, αλλά δεν έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε να δικαιολογεί τη διακοπή αύξησης των επιτοκίων, όπως ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε σημερινή της ομιλία.
Όπως σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά «το αεροπλάνο (σ.σ.: τα επιτόκια) συνεχίζει να ανεβαίνει και θα συνεχίσει να το πράττει έως ότου αναπτύξουμε αρκετή ταχύτητα ώστε να "γλιστρήσουμε" με σταθερό ρυθμό και να προσγειωθούμε στον προορισμό μας», ο οποίος είναι φυσικά η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%.
Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει φθάσει στο ζενίθ του και επομένως η ΕΚΤ οφείλει να παραμείνει σε επιφυλακή και να είναι πολύ προσεκτική αναφορικά με αυτό το θέμα. «Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», σημείωσε και προσέθεσε ότι «ξεκαθαρίσαμε ότι έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα».
Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε, ακόμη, ότι οι αξιωματούχοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές του πληθωρισμού, αλλά ότι η νομισματική πολιτική μεταδίδεται "δυναμικά" στις πιστώσεις, με τη δράση που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα να έχει ακόμη σημαντικό αντίκτυπο. «Αυτές οι αυξήσεις τροφοδοτούν ήδη δυναμικά τις συνθήκες δανεισμού των τραπεζών. Και γνωρίζουμε ότι - έχοντας αυξήσει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα - σημαντική σύσφιξη είναι ακόμη στα σκαριά», εκτίμησε.
Αναφερόμενη εκτενέστερα στις προοπτικές του πληθωρισμού υπογράμμισε ότι «τον Μάρτιο, προβλέψαμε ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα είναι 2,1% το 2025, δηλαδή θα εξακολουθεί να είναι ελαφρώς πάνω από τον στόχο μας. Και δεν βλέπαμε τα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού να επιστρέφουν στο 2% πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Κατά την τελευταία μας συνεδρίαση τον Μάιο, κρίναμε ότι τα εισερχόμενα στοιχεία υποστήριζαν σε γενικές γραμμές αυτές τις προβλέψεις.
Με βάση αυτές τις προηγούμενες προβλέψεις δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Όμως, στη συνεδρίασή μας στις 15 Ιουνίου θα έχουμε μια νέα δέσμη εκτιμήσεων, οι οποίες θα μας δώσουν μια επικαιροποιημένη εικόνα ενσωματώνοντας την πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής που έχει γίνει έκτοτε.
Σε κάθε περίπτωση, στο αβέβαιο και ευμετάβλητο περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν θα ήταν συνετό να εξαρτάμε τις πολιτικές μας αποκλειστικά από τις μεσοπρόθεσμες προβολές, οι οποίες περιβάλλονται από υπερβολική αβεβαιότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνάρτηση αντίδρασής μας έχει ένα δεύτερο στοιχείο - τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού».