ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ιρανικοί πύραυλοι στρατός
Ιρανικοί πύραυλοι σε στρατιωτική επίδειξη δίπλα σε εθνικές σημαίες του Ιράν.

Ιράν: Επιβεβαίωση σύλληψης πετρελαιοφόρου στον Κόλπο από τους Φρουρούς

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν το δεξαμενόπλοιο Talara με σημαία Νήσων Μάρσαλ, καθώς μετέφερε φορτίο χωρίς άδεια και εισήλθε στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν επιβεβαίωσαν την κατάσχεση δεξαμενόπλοιου στα νερά του Κόλπου, το οποίο φέρεται να άλλαξε ξαφνικά πορεία την Παρασκευή στο στενό του Χορμούζ και να κατευθύνθηκε προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το περιστατικό σημειώθηκε στις 04:00 ώρα Γκρίνουιτς (06:00 ώρα Ελλάδας), όταν οι μονάδες ταχείας επέμβασης του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης παρακολούθησαν και ανέκοψαν το δεξαμενόπλοιο Talara, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, εκτελώντας δικαστική απόφαση για κατάσχεση του φορτίου του.

Όπως αναφέρεται, το πλοίο μετέφερε φορτίο χωρίς άδεια, συγκεκριμένα 30.000 τόνους πετροχημικών προϊόντων, με προορισμό τη Σιγκαπούρη. Το δεξαμενόπλοιο οδηγήθηκε σε αγκυροβόλιο προκειμένου να διερευνηθούν οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης αποτελούν διακριτή δύναμη από τον εθνικό στρατό του Ιράν. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Αϊμάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με προορισμό τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας Ambrey.

Κατά τη διέλευσή του από το στενό του Χορμούζ, το Talara προσεγγίστηκε από τρία μικρά σκάφη ενώ κατευθυνόταν νότια.

Το στενό του Χορμούζ αποτελεί στρατηγικής σημασίας πέρασμα για τη διεθνή μεταφορά πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου και έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών παρόμοιων επεισοδίων στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν κατάσχει πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, κατηγορώντας την πλοιοκτήτρια εταιρεία για διασύνδεση με το Ισραήλ, μετά από φονική επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, την ευθύνη της οποίας αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός στο Ισραήλ από πυραυλική επίθεση από λιβανέζικο έδαφος

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε πυρκαγιά δύο οχημάτων κοντά στη Βόρεια Γαλιλαία, αφού ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πλήγματα από Λίβανο. Στην Ιερουσαλήμ ακούστηκαν εκρήξεις μετά από προειδοποιητικές σειρήνες για ιρανικούς πυραύλους.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμη για συνεργασία για ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο δηλώνει η Τεχεράνη

Ο Αλί Μουσαβί τόνισε ότι το Ιράν είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τον ΙΜΟ για την ασφάλεια στον Κόλπο, ενώ το Στενό του Χορμούζ παραμένει ανοικτό, εκτός από πλοία που συνδέονται με «εχθρούς», με αναγκαίο συντονισμό για λόγους ασφαλείας.
Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τελεσίγραφο 48 ωρών στο Ιράν για το Στενό του Χορμούζ

Η Τεχεράνη απείλησε να πλήξει ζωτικές υποδομές στη Μ. Ανατολή, απαντώντας στο τελεσίγραφο του Μπάιντεν για άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ εντός 48 ωρών, προειδοποιώντας για χτυπήματα σε δίκτυα ενέργειας συνδεδεμένα με ΗΠΑ και Ισραήλ.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Αναχαιτίστηκαν ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και drones

Η αντιαεροπορική άμυνα των ΗΑΕ αναχαίτισε τα ξημερώματα τρία ιρανικά drones και βαλλιστικούς πυραύλους. Από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τα Εμιράτα και άλλες χώρες έγιναν στόχοι ιρανικών επιθέσεων σε αντίποινα.