ΓΔ: 2276.28 2.16% Τζίρος: 406.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τρακτέρ σε γεωργικό αγρό
Τρακτέρ οργώνει αγρό στην ύπαιθρο της Γεωργίας, με έμφαση στη σύγχρονη αγροτική τεχνολογία.

ΑΑΔΕ: Αρχές Δεκεμβρίου ανοίγει η εφαρμογή για την συμβολαιακή γεωργία

Οι παραγωγοί θα υποβάλουν τα στοιχεία των συμφωνητικών συμβολαιακής γεωργίας. Με τη διαδικασία αυτή, θα έχουν μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% ήδη από το φορολογικό έτος 2022.

Σε παραγωγική λειτουργία θα τεθεί – την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου – η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των στοιχείων των συμφωνητικών συμβολαιακής γεωργίας από παραγωγούς, οι οποίοι πωλούν το 75% των προϊόντων τους σε συγκεκριμένη επιχείρηση - αγοραστή.

Με τη διαδικασία αυτή, οι παραγωγοί θα έχουν μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% ήδη από το φορολογικό έτος 2022.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία μιας απλής και εύχρηστης εφαρμογής, που θα διευκολύνει τους φορολογούμενους στην υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων και, τελικώς, στη χορήγηση του σχετικού ευεργετήματος.

Για τον σκοπό αυτό, θα δοθεί επαρκής χρόνος στους φορολογούμενους για την εκπλήρωση των σχετικών τους υποχρεώσεων και την υποβολή των στοιχείων των συμφωνητικών.

Σε συνέχεια της ψήφισης του νόμου 4935/2022, η κυβέρνηση τηρεί έμπρακτα τη δέσμευσή της για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και την ισχυροποίηση της εθνικής αγροτικής οικονομίας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Από τις αγροτικές επιδοτήσεις σε ανάπτυξη και νέες ελαφρύνσεις

Τόνισε πως η μεταρρύθμιση ΟΠΕΚΕΠΕ και η μετάβαση στην ΑΑΔΕ οδηγούν σε δικαιότερο σύστημα, ενώ κάλεσε σε εκσυγχρονισμό της αγροτικής πολιτικής και διάλογο για τη νέα ΚΑΠ και τα θέματα των αγροτών.
Ελαιώνας Σακελλαροπούλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 1η Μαΐου 2026 η ψηφιακή παρακολούθηση αποθεμάτων στους ελαιοπαραγωγούς

Η εφαρμογή της ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής ελαιοκάρπου μετατίθεται για την 1η Μαΐου 2026, παρέχοντας περισσότερο χρόνο προετοιμασίας στους ελαιοπαραγωγούς που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβλήθηκε η πέμπτη πληρωμή για την επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

Ολοκληρώθηκε η πέμπτη δόση επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου για το 2025 σε 57.422 δικαιούχους, με συνολικό ποσό 7.647.877,31 ευρώ. Συνολικά έχουν καταβληθεί 86,4 εκατ. ευρώ σε 122.547 αγρότες για το 2025.