Σε μια περίοδο όπου το χάσμα μεταξύ μεγάλων και οικογενειακών επιχειρήσεων έχει διευρυνθεί μετά την πανδημία, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω των δράσεων που τρέχουν, μπορούν να αναβαθμίσουν μια μικρομεσαία επιχείρηση, για να αναβαθμίσει τις ψηφιακές υποδομές και να μειώσει το ενεργειακό κόστος, ώστε να σταθεί με αξιώσεις στο νέο τοπίο που έχει δημιουργηθεί.
Τα νέα προγράμματα προσφέρουν λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και ανταποκρίνονται σε μια βασική ανάγκη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς, σύμφωνα και με έρευνα της PwC, το 60% των επιχειρήσεων αυτών αναγνωρίζουν πως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία και τις αντίστοιχες δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, «τρέχουν» και προγράμματα για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε μια περίοδο εκρηκτικής αύξησης των τιμών.
Αναβάθμιση των ταχυτήτων διαδικτύου
Το Gigabit Voucher Scheme με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ έρχεται να αντικαταστήσει το αρκετά πρώιμο πρόγραμμα του SFBB των 60 εκατ. ευρώ, και θα επιδοτεί το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για ταχύτητες άνω των 250 Mbps, έχοντας στόχο η διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων να υπερβεί το 10% μέχρι το τέλος της δράσης και να ξεκολλήσει η χώρα από τον πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης.
Οι συνδρομητές πρόκειται να λάβουν ως επιδότηση το ποσό του αρχικού τέλους σύνδεσης ύψους 48 ευρώ, και μέρος των μηνιαίων τελών για τα επόμενα δυο χρόνια που είναι 16 ευρώ μηνιαίως για νοικοκυριά και 35 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το συνολικό ποσό της ενίσχυσης να είναι στα 432 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και 888 ευρώ για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση.
Ωφελούμενοι θα είναι επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης και δεν διαθέτουν συνδέσεις με ταχύτητα μεγαλύτερη των 100 Mbps, και δεν έχουν λάβει ήδη την ενίσχυση από το κουπόνι του SFBB. Την ενίσχυση από το Gigabit Voucher Scheme οι ωφελημένοι θα μπορούν να την λάβουν μόνο μια φορά, ενώ θα είναι δυνατή και η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.
«Έξυπνα» κτήρια
Παράλληλα σε συνέχεια της δράσης του Gigabit Voucher Scheme, έρχεται και το πρόγραμμα Smart Readiness, ύψους 148,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 119,7 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους πόρους του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών σε περίπου 120.000 κτίρια.
Ειδικότερα, η δράση που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2026 ή μέχρι να τελειώσουν οι πόροι, έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης υποδομών σε κτήρια, ώστε να καταστούν «έξυπνα».
Συγκεκριμένα η δράση προσφέρει την δυνατότητα:
- Να εγκαταστήσουν δίκτυα οπτικών ινών, εντός του κτηρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ).
- Για αντικατάσταση μεμονωμένων συστημάτων τηλεοπτικής λήψης και παλαιών εγκαταστάσεων συλλογικής λήψης με αναβαθμισμένα κοινά συστήματα συλλογικής λήψης σήματος ευρυ-εκπομπής και την αφαίρεση των αχρησιμοποίητων κεραιών και καλωδίων τηλεόρασης.
- Να εγκαταστήσουν καλωδιακές υποδομές σύνδεσης όλων των μετρητών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των επικοινωνιακών υποδομών του κτηρίου.
Εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Η δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 442 εκατ. ευρώ έχει πάρει παράταση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα δράση το 2023.
Ειδικότερα, η περίοδος υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ» και για τις κατηγορίες αιτήσεων 1, 2 και 3 του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές» παρατείνεται έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022. Επίσης η περίοδος υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» παρατείνεται έως το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022.
Χαρακτηριστικά, τον Ιούλιο υποβλήθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις, με την αγορά να ζητά παράταση της δράσης, καθώς πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν γνώριζαν ότι δικαιούνται το voucher, ενώ μέχρι τον περασμένο μήνα οι αιτήσεις είχαν φτάσει τις 50.000 με την τάση να παραμένει ανοδική.
Η δράση ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αγορά/αξιοποίηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και τη γενικότερη υποστήριξή τους για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό κατανέμεται σε τρία (3) επιμέρους Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων:
- Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MME»,
- Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»,
- Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές».
Το Πρόγραμμα I «Ψηφιακά Εργαλεία MME» παρέχει επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) της χώρας, μέσα από τη χρήση διαφόρων ψηφιακών εργαλείων.
Μέσω του Προγράμματος II «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα επιδοτηθούν ψηφιακές επενδύσεις, με την μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ύψους από 200.000 ως 2 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών cloud.
Τέλος, το Πρόγραμμα III «Ψηφιακές Συναλλαγές», που και αυτό θα έχει τη μορφή περιλαμβάνει την αναβάθμιση ή αντικατάσταση ταμειακών μηχανών, καθώς και στην αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων POS.
Ενεργειακή εξοικονόμηση
Η δράση, «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΕΠΙΧΕΙΡΩ» ύψους 200 εκατ. ευρώ που αναμένεται να προκηρυχθεί ως το τέλος του χρόνου, παρέχει χρηματοδότηση σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, των κλάδων εμπορίου, υπηρεσιών, τουρισμού, για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους.
Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού τα όρια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης είναι από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ. Η διάρκεια υλοποίησης κάθε πρότασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης.
Τα ποσοστά ενίσχυσης ανέρχονται σε 40% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 50% για τις Μικρές και πολύ Μικρές επιχειρήσεις
Επιλέξιμες επεμβάσεις είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:
- επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους όπως θερμομόνωση αδιαφανών δομικών στοιχείων, αντικατάσταση διαφανών δομικών στοιχείων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης,
- επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, εσωτερικού και εξωτερικού, όπως αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από νέα τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών σύζευξης τεχνητού με φυσικό φωτισμό, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας / παρουσίας χρηστών,
- επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση τερματικών μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες,
- επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων όπως αντικατάσταση ψυκτών από νεότερης τεχνολογίας αντλίες θερμότητας ή ψύκτες, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση τερματικών μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες,
- επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων όπως αντικατάσταση Κ.Κ.Μ. από νεότερης τεχνολογίας που διαθέτουν ανάκτηση της ενέργειας του απορριπτόμενου αέρα, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση ανεμιστήρων μονάδων από νέες ενεργειακά αποδοτικότερους που ελέγχονται από ηλεκτρονικές διατάξεις (inverters),
- επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας, ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής, αντικατάσταση μονάδων αποθήκευσης από νέες ενεργειακά αποδοτικότερες,
- επεμβάσεις εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταικά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές Α/Θ συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών,
- εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό αλλά σε κεντρικό επίπεδο
- συστήματα βελτίωσης ποιότητας ισχύος
Οι επενδύσεις που θα γίνουν πρέπει να εξασφαλίζουν μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη.
Λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως:
- Υπηρεσίες Ενεργειακού Ελεγκτή και Επιθεωρητή,
- Ανάπτυξη και Πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001.
- Υπηρεσίες Συμβούλου παρακολούθησης και διαχείρισης
- Εκπόνηση μελετών και ερευνών κάθε μορφής απαραίτητες για την υλοποίηση της έκθεσης αποτελεσμάτων του ενεργειακού ελέγχου σχετικές με τους σκοπούς της Δράσης.