Έχοντας κάνει ήδη την αρχή από το καλοκαίρι με την συμμετοχή σε δυο υποσχόμενες επιχειρήσεις, το επενδυτικό fund «Φαιστός», έχοντας στο οπλοστάσιό του περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ κεφαλαίων, εξετάζει την συμμετοχή του σε ακόμα πέντε επιχειρήσεις, με το ελληνικό στοιχείο να είναι έντονο καθώς τρεις από αυτές είναι εγχώριες.
Το venture capital fund που δημιουργήθηκε για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση τεχνολογιών που θα λειτουργούν πάνω στο δίκτυο 5G και να προσφέρουν καινοτόμες προτάσεις για το οικοσύστημα, μετά τις Matternet και OQ Technology, αναμένεται μέχρι τέλος του 2022 να επενδύσει σε δυο ακόμα εταιρείες που βρίσκονται σε διαδικασία due diligence.
Όπως ανέφερε σε ενημερωτική συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος της 5G Ventures, της εταιρείας που διαχειρίζεται το «Φαιστός», Αντώνης Τζωρτζακάκης, οι δυο εταιρείες που εξετάζονται από το fund δραστηριοποιούνται στον ανερχόμενο χώρο της κυβερνοασφάλειας και του IoT.
Σε φάση προκαταρκτικής εξέτασης βρίσκονται επίσης, ακόμα τρεις επιχειρήσεις, με τις δυο να βρίσκονται στον χώρο του εμπορίου, η μια εκ των οποίων είναι ελληνική. Η τρίτη εταιρεία που εξετάζει το fund , προέρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τοποθετείται στον τομέα της κατασκευής ημιαγωγών (chip manufacturing), έναν κλάδο που βρίσκεται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Τζωρτζακάκης, το επενδυτικό ταμείο στοχεύει και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του fintech, ενώ μέχρι στιγμής περισσότερες από 50 εταιρείες έχουν κάνει πρόταση στο «Φαιστός», με 12 εξ αυτών να έχουν φτάσει στο στάδιο της εξέτασης.
Το επενδυτικό ταμείο, σημείωσε επίσης ο κ. Τζωρτζακάκης, έχει λειτουργήσει ως πόλος έλξης εταιρειών, που αναπτύσσουν εφαρμογές και υπηρεσίες στο οικοσύστημα του 5G, ενισχύοντας τις προσπάθειες για να συγκρατηθεί η φυγή ταλαντούχου προσωπικού στο εξωτερικό, ενώ έχει προσελκύσει και στη χώρα επίσης υψηλού επιπέδου εργαζομένους.
Η «ζωή» του fund όπου συμμετέχει το Δημόσιο με χρήματα από τον διαγωνισμό για τις συχνότητες 5G, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας με την παρουσία των Deutsche Telekom, το Family Office της οικογένειας Λάτση και το Family Office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου είναι μέχρι τα 10 έτη.
Όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο επενδυτικός κύκλος του «Φαιστός» θα έχει διάρκεια έως 5 έτη και άλλα 5 έτη ο κύκλος των αποεπενδύσεων, πλάνο το οποίο μπορεί και να τρέξει γρηγορότερα ανάλογα με τις εξελίξεις. Επίσης, δύσκολο θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει είσοδος νέου παίκτη σε αυτόν τον κύκλο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο μελλοντικά να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο fund, μόλις κλείσει το «Φαιστός» τον κύκλο του.
Οι επενδυτικές κινήσεις του Φαιστός
Μέχρι στιγμής οι συμμετοχές του «Φαιστός» κινούνται στα επίπεδα των 5-7 εκατ. ευρώ, με το ποσό αυτό να μπορεί να είναι και μεγαλύτερο ανάλογα με την εταιρεία, όπως επισήμανε ο κ. Τζωρτζακάκης.
Τον Ιούλιο το «Φαιστός» είχε ανακοινώσει την επένδυσή του στην Matternet, εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ με ιδρυτή τον Έλληνα Ανδρέα Ραπτόπουλο και δραστηριοποιείται στον τομέα των μικρο-μεταφορών ευπαθών προϊόντων με βάρος έως και δυο κιλών, μέσω drones σε αστικά κέντρα, ενώ έχει κατασκευάσει και τους καινοτόμους σταθμούς απογείωσης/προσγείωσης που παράλληλα λειτουργούν ως σημεία φόρτισης των drones.
Τον Αύγουστο, το fund εισήλθε στην OQ Technology με έδρα το Λουξεμβούργο, που αναπτύσσει ένα υβριδικό σύστημα όπου συνδυάζονται δορυφορικά και επίγεια ασύρματα δίκτυα για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις IoT σε περιοχές όπου τα επίγεια δίκτυα δεν παρέχουν κάλυψη.
Το συγκεκριμένο σύστημα της εταιρείας που αναπτύσσει έναν σχηματισμό δορυφόρων με παγκόσμια κάλυψη, παρέχει απρόσκοπτη συνδεσιμότητα χρησιμοποιώντας 5G πρότυπα και εξοπλισμό για μια ποικιλία εφαρμογών IoT, όπως η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, η γεωργία, η εφοδιαστική αλυσίδα, η ναυτιλία, οι έξυπνες μετρήσεις, η εξόρυξη, η αεροπλοΐα και η άμυνα.
Η συμβολή του «Φαιστός» στη δημιουργία οικοσυστήματος 5G
Η σημαντική συμβολή του Ταμείου «Φαιστός» είναι ότι δείχνει μια προσπάθεια που δεν έχει υπάρξει ξανά στη χώρα, και δεν είναι τυχαίο πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογραμμίσει τον ισχυρό ρόλο που μπορεί να παίξει στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα ένας από τους βασικούς στόχους που περιλαμβάνονται στα σχέδια του επενδυτικού ταμείου, είναι όλη αυτή η γνώση που θα παράγεται να μείνει στη χώρα, και προσελκύσει νέες επενδύσεις που θα αυξήσουν τόσο την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της χώρας όσο και να τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο επιχειρηματικότητας. Γι' αυτό εξάλλου και στις προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθούν εταιρείες του εξωτερικού που θα καταθέσουν τα σχέδια τους στο Ταμείο Φαιστός είναι να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, το «Φαιστός» προσφέρει πολλά παραπάνω από κεφαλαιακή ενίσχυση στις εταιρείες, καθώς παρέχονται επίσης υπηρεσίες υποστήριξης στις επιχειρήσεις που επενδύει μέσα από το δίκτυο συνεργασιών που έχει δημιουργήσει.
Μέσα από το δίκτυο των συνεργαζόμενων φορέων, το «Φαιστός» προσφέρει την υλικοτεχνική βοήθεια και την τεχνογνωσία στις εταιρείες ώστε να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Υπενθυμίζεται ότι στο δίκτυο των συνεργαζόμενων φορέων περιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΣΚ, το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» , η Vantage Towers Greece, η Nokia, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η Cosmote, ενώ προσφάτως προστέθηκε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ESA.