ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Μπλοκάρουν τα δικαστήρια πλειστηριασμούς από εταιρείες διαχείρισης δανείων

Νομικό πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις τιτλοποιήσεις οδηγεί σε αποφάσεις για «πάγωμα» πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για «κόκκινα» δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί. Τι λένε οι εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Ερωτήματα προκαλούν μεταξύ των οφειλετών «κόκκινων» δανείων πρόσφατες υποθέσεις ακύρωσης πλειστηριασμών που επισπεύδονται από εταιρείες είσπραξης απαιτήσεων (servicers).

Όπως δηλώνει στο Business Daily ο νομικός Γιώργος Ψαράκης, το τελευταίο διάστημα δημοσιεύτηκαν τέσσερις αποφάσεις από τα μεγαλύτερα Εφετεία της χώρας (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά), οι οποίες βάζουν στον «πάγο» πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς) οι οποίες αφορούν σε απαιτήσεις έναντι κόκκινων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί.

Η βάση των αποφάσεων αυτών, σύμφωνα με τον κ. Ψαράκη, έγκειται σε κενό που εντοπίζεται στο νόμο 3156 του 2003 που διέπει τις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων, μεταξύ των οποίων και τις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσο έχουν οι servicers τη δυνατότητα να προχωρούν οι ίδιοι σε πράξεις εκτέλεσης για λογαριασμό των funds (στα οποία ανήκουν οι απαιτήσεις), όταν η μεταβίβαση των δανειακών απαιτήσεων δεν έχει πραγματοποιηθεί με το νόμο για τα «κόκκινα δάνεια» του 2015 (4354/2015), αλλά με το νόμο για την τιτλοποίηση απαιτήσεων του 2003.

Στο σημείο αυτό, προσθέτει ο κ. Ψαράκης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που οι προσφυγές των οφειλετών απορρίφθηκαν από τα πρωτόδικα δικαστήρια που έκριναν ανυπόστατη την εν λόγω νομική απαίτηση.

Τι απαντούν οι servicers

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι servicers όσον αφορά στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τις ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις. «Το ζήτημα είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι φαίνεται. Γίνεται μια προσπάθεια να δοθούν διαστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε στο BD υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα συζητείται στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) το οποίο εξετάζει με τους νομικούς του συμβούλους κατά πόσο υπάρχει νομική βάση στις υποθέσεις ακύρωσης των αποφάσεων αναγκαστικής εκτέλεσης προκειμένου ο κλάδος να υιοθετήσει μια συνολική θέση. Στέλεχος της Ένωσης εκτιμά, πάντως, ότι «δεν υφίσταται νομική βάση» για τις πρόσφυγες αυτές. 

Παράλληλα, οι νομικές ομάδες της ΕΕΔΑΔΠ εξετάζουν τις συμβάσεις που υπογράφουν οι servicers προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν κενά που υπάρχουν, κυρίως, στις συμβάσεις της πρώιμης περιόδου των τιτλοποιήσεων. Κατά γενική ομολογία, πάντως, από την πλευρά των servicers, υποστηρίζεται ότι «πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που δεν εμπνέουν ανησυχία»

Σύμφωνα με τον κ. Ψαράκη, οι servicers αναμένεται να χτίσουν τη γραμμή άμυνάς τους με γνωμοδοτήσεις που θα αποκρούουν τις περί του αντιθέτου -ελάχιστες- δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί έως σήμερα σύμφωνα με τη διαδικασία της ανατροπής νομολογίας.

Όσον αφορά το τι μπορεί να γίνει προκειμένου το ζήτημα αυτό να «θεραπευτεί» νομικά, εξηγεί ότι θα πρέπει είτε να τροποποιηθεί ο νόμος του 2003, προσθέτοντας εξουσίες στις εταιρείες διαχείρισης, είτε να αντιμετωπιστεί το θέμα σε επίπεδο Αρείου Πάγου. Αμφίβολο θεωρεί, ωστόσο, ο ίδιος κατά πόσο μπορεί μια τέτοια ρύθμιση να εφαρμοστεί αναδρομικά. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν στελέχη του κλάδου κόκκινων δανείων, είναι σημαντικό το ζήτημα να διευθετηθεί άμεσα, προτού λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ώθηση στις ανακτήσεις δανείων από την επιτάχυνση πλειστηριασμών

Πάνω από 10.000 πλειστηριασμοί ολοκληρώθηκαν σε ένα τρίμηνο, τα 2/3 αφορούν επαγγελματικά ακίνητα. Μικρή πρόοδος στις ρυθμίσεις δανείων, απορρίπτονται δύο στα τρία αιτήματα δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Χαρδούβελη για κινδύνους από τον αναβαλλόμενο φόρο

Ο κίνδυνος να εκδώσουν μετοχές οι τράπεζες αν έχουν ζημιές από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις αποτελεί παράγοντα επιβράδυνσης της εξυγίανσης χαρτοφυλακίων, τονίζει ο Γκ. Χαρδούβελης, εισηγητής του νόμου για το DTC.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κλάδοι με... στρατιές «ζόμπι» και το «βαρίδι» των 33 δισ. ευρώ

Έπεσε κάτω από 10% το ποσοστό των επιχειρήσεων «ζόμπι», αλλά παραμένει πολύ υψηλό. Σε επιμέρους κλάδους ξεπερνά ακόμη και το 50%. Τα «κόκκινα» δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες, αλλά 33 δισ. μένουν στους servicers.
businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Αυξημένο κατά 900 εκατ. το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στο 7,5%, οι ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού τον Αύγουστο έφτασαν τις 22.214 επιτυχείς υπογραμμίζοντας ότι πέρασαν τα δύσκολα χρόνια.