Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται, πλέον, το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ΡΑΕ που παραδόθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, κάνει αναφορά για υπερ-έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό το 80% ανήκει στη ΔΕΗ που αποτελεί και τον κυρίαρχο στην αγορά ενέργειας. Ωστόσο το καθαρό έσοδο που φέρεται να έχει εισρεύσει στα ταμεία των εταιρειών ρεύματος είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, με την ΡΑΕ να αναφέρει πως οι εταιρείες ενέργειας διέθεσαν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην τιμολογιακή τους πολιτική με στόχο να στηρίξουν τους πελάτες τους εν μέσω κρίσης.
Τα υπερέσοδα θα αποτελέσουν μέρος των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συνεισφέρουν στον κρατικό κουμπαρά που θα γεμίσει με 3,2 δισ. έως το τέλος του έτους και θα συμβάλλει στο ξεφούσκωμα των λογαριασμών νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι θα επιβληθεί έκτακτο τέλος 90% στα επιπλέον έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζουμε πως η φορολόγηση των έκτακτων εσόδων περιλαμβάνεται στα μέτρα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν (RePower EU) για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι εταιρείες ρεύματος προχώρησαν σε εκπτώσεις επί των ονομαστικών τιμών ρεύματος επιπλέον της κρατικής επιδότησης παροχής, που έφτασαν το 30% αλλά και στον καθορισμό σταθερών τιμολογίων ή πολύμηνων συμβάσεων με επιχειρήσεις. Για τα σταθερά τιμολόγια και τις συμβάσεις με τις επιχειρήσεις, πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναφέρουν πως τα προϊόντα των εταιρειών δεν περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής με τους παρόχους ενέργειας να ζημιώνονται καθώς οι συμφωνίες με τους μεγάλους πελάτες τους ήταν κάτω του κόστους.
Στο πόρισμα γίνεται αναφορά και στα έσοδα που αποκόμισαν οι ηλεκτροπαραγωγοί κατά την περίοδο από Νοέμβριο του 2020 έως και το Φεβρουάριο του 2021 όπου και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το Target Model από την αγορά εξισορρόπησης, τα οποία δεν αντιστοιχούν κατά τον ρυθμιστή, σε εύλογα έσοδα βάσει αποδοτικής λειτουργίας. Σύμφωνα με την ΡΑΕ τα έσοδα αυτά «καθιστούν αναγκαία την διορθωτική εκκαθάριση των αποτελεσμάτων των παραγωγών ενέργειας και την εφαρμογή clowback των εσόδων των μονάδων που συμμετείχαν στο μεταβατικό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας ισχύος» και γι αυτό προτείνει νομοθετική ρύθμιση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ σημείωσε πως το πόρισμα της ΡΑΕ βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και αφού αναλυθεί, «μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επανέλθει με τα συμπεράσματά της».
Τόνισε πως «αυτό που βιώνουμε, δεν είναι μια αύξηση τιμών... Μητσοτάκη ή της κυβέρνησης, αλλά μια αύξηση τιμών που έχει προκληθεί λόγω και της γεωπολιτικής κρίσης, λόγω και της πανδημίας που προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς οικονομίες».
Αναλύοντας την κυβερνητική αντίδραση, η οποία θα κινηθεί σε τρεις διαφορετικές περιόδους και επίπεδα, εν πρώτοις «θα ρυθμίσουμε το παρελθόν, δηλαδή για τις υπερβάλλουσες επιβαρύνσεις από τον Δεκέμβριο ως και τον Μάιο τα νοικοκυριά θα αποζημιωθούν μέσα από έναν αλγοριθμικό τύπο και μια πλατφόρμα όπου ο καθένας θα μπορεί να βάλει εύκολα τα στοιχεία του. Με μια αποζημίωση έως 600 ευρώ, και όχι 600 ευρώ όπως κάποιοι πάνε να θολώσουν τα νερά», ξεκαθάρισε ο Α. Σκέρτσος με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι «τώρα που η οικονομία έχει αποδείξει ότι πάει καλύτερα, πηγαίνουμε και αποζημιώνουμε και τις υψηλότερες καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών».
Ταυτοχρόνως, με βάση τις κατευθύνσεις που θα δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, «θα δούμε και τι έχει συμβεί με τα λεγόμενα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας». Όπως εξήγησε, «μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης. Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της ΡΑΕ θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη», τόνισε εξηγώντας πως η κάλυψη του κόστους θα γίνει από τρεις πηγές: τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ταμείο ρύπων) και τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος.